Η λαπαροσκόπηση είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται απο την αρχαία ελληνική ομηρική λέξη λάπαρα που σημαίνει κοιλιακη χώρα + επισκόπηση.
Δηλαδή επισκοπώ την κοιλιά, διερευνώ την κοιλιά, βλέπω την κοιλιά, Πρακτικά αυτό γίνεται με την είσοδο στην κοιλιακή χώρα με μια μικρή τομή μιας κάμερας, το λαπαροσκόπιο η οποία επιτρέπει με μεγάλη μεγένθυνση να δούμε όλα τα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς με πολυ λεπτομέρεια και στη συνέχεια με άλλες επίσης μικρές τομές της τάξης του μισού εκατοστού την εισοδο εξαρτημάτων τα οποία μας επιτρέπουν να φωτογραφήσουμε, να συλλέξουμε βιοψίες ιστού και με την προσθήκη laser να κόψει, να πήξει η να βοηθήσει στην εξάτμιση του ιστού.
Πολλές φορές έτυχε να ξεκινάει μια επέμβαση πχ λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και έχει τύχει να δει ο χειρορυγός λαπαροσκόπος και άλλα προβλήματα που δεν τα γνώριζε ο άσθενης και να τα διορθώνουν καθοδόν (με μια επέμβαση ) με το λιγότερο κόστος σωματικό και οικονομικό για τον ασθενή.
Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με λαπαροσκόπηση και γιατί είναι ανώτερη με την ανοιχτή κλασσική επέμβαση.
Γυναικολογικές
-Κύστεις ωοθηκών
-Αφαίρεση μήτρας
Παθήσεις παχέως εντέρου
-κολεκτομές
Παθήσεις στομάχου
Παχυσαρκία
Χολοκυστεκτομή
Κήλες – Βουβωνοκήλη , Κοιλιοκήλη
όγκοι παγκρέατος
όγκοι ήπατος
Δεν υπάρχει κάτι πρακτικά που να μπορεί να γίνει ανοιχτά και να μην γίνεται λαπαροσκοπικά
Πως γίνεται η λαπαροσκόπηση;
Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που πραγματοποιείται με την βοήθεια λαπαροσκοπίου (ενός εργαλείου που έχει κάμερα) και μας βοηθά να βλέπουμε μέσα στην κοιλιά. Εκτελείται κ΄νοντας πολυ μικρές τομές, περίπου 2mm στην κοιλιά και με ειδικά εργαλεία όπως ο νευροδιεγερτης. Αρχικά η ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή < ενός εκατοστού κάτω από τον ομφαλό. Με μια λεπτή βελόνα γεμίζει την κοιλιά με διοξείδιο του άνθρακα με το εργαλειο Trocar, το οποίο βοηθάει στον διαχωρισμό των οργάνων, για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός σε κάποιο άλλο όργανο, αλλά και να γίνει πιο ομαλή η είσοδος του λεπτού σωλήνα απ’ όπου θα περάσει το Λαπαροσκόπιο.
Εάν η Λαπαροσκόπηση γίνει για διαγνωστικούς λόγους τότε ο γιατρός αφού εξετάσει διεξοδικά τα όργανα και συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται, αφαιρεί το Λαπαροσκόπιο και απελευθερώνει το αέριο που αρχικά είχε γεμίσει την κοιλιά, επιστρέφοντας την στην φυσιολογική της κατάσταση.
Εάν η Λαπαραοσκόπηση γίνει για θεραπευτικούς λόγους, τότε ο γιατρός μαζί με το Λαπαροσκόπιο ταυτόχρονα κάνει ακόμη 2 με 3 μικρές τομές στο κάτω μέρος της κοιλιάς έτσι ώστε να εισάγει τα υπόλοιπα χειρουργικά εργαλεία για να ολοκληρώσει την επέμβαση.
Προετοιμασία πριν τη λαπαροσκόπηση
Δυο μέρες πριν το χειρουργείο πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες (που προκαλούν φούσκωμα), τα όσπρια, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ιδανική διατροφή είναι πρωτεϊνούχος δίαιτα (κόκκινο ή λευκό κρέας, ψάρι) και σούπες. Το βράδυ της παραμονής του χειρουργείου θα χρειαστεί να πάρετε ένα ήπιο καθαρτικό διάλυμα, έτσι ώστε το έντερο να είναι λιγότερο διατεταμένο και η επέμβαση να γίνει με μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια. Το πρωί της επέμβασης ή καλύτερα μια μέρα πριν θα χρειαστεί να υποβληθείτε στον τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής
- Μικρότερη τομή – Ανώδυνη
- Μικρότερο τραύμα – Αναίμακτή
- Απόλυτα Ασφαλής
- Μόλις 30 λεπτά επέμβαση
- Τελειώνει η επέμβαση και ο ασθενής φεύγει με ελάχιστο μετατραυματικό στρες. Είναι σαν να μην κατάλαβε οτι έγινε επέμβαση.
Πώς θα νιώθω μετά; Ανάρρωση μετα απο λαπαροσκόπηση.
Μετά από μια επέμβαση Λαπαροσκόπησης, λόγω του αερίου το οποίο έχει γεμίσει την κοιλιακή χώρα, υπάρχει μια μικρή σωματική δυσφορία.
Η αίσθηση αυτή, δεν διαρκεί παραπάνω από 2 με 3 ημέρες και με τη βοήθεια κάποιων αναλγητικών φαρμάκων, αλλά και της άμεσης κινητικότητας της ασθενούς θα βοηθήσει έτσι ώστε η ενόχληση αυτή να υποχωρήσει σύντομα. Σπάνια έχει αναφερθεί πυρετός για 1-2 ημέρες.
Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες μετά από μια επέμβαση Λαπαροσκόπησης;
Εάν η Λαπαροσκόπηση έγινε για διαγνωστικούς λόγους, τότε την ίδια ημέρα (One day clinic) μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Εάν η Λαπαροσκόπηση έγινε για θεραπευτικούς λόγους τότε ανάλογα με την περίπτωση ίσως χρειαστεί να πάρετε 2 – 4 ημέρες μέρες άδεια από τη δουλειά σας.
Εξελίξεις στη λαπαροσκοπική χειρουργική
Καμερες νεας τεχνολογίας που βλέπει ο χειρουργός καλύτερα , υψηλής ανάλυσης, 3D με καλύτερη αίσθηση του βάθους.
3 Σχόλια