Πάνω από το 90% των συναλλαγών money mule που προσδιορίζονται μέσω του European Money Mule Actions συνδέονται με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Τα παράνομα χρήματα προέρχονται συχνά από εγκληματικές δραστηριότητες όπως phishing, επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, απάτη σε διαδικτυακές δημοπρασίες, απάτη ηλεκτρονικού εμπορίου, συμβιβασμός e-mail σε επιχειρήσεις (BEC) και απάτες CEO, ρομαντικές απάτες, απάτες για διακοπές (απάτη κρατήσεων) και πολλά άλλα. Είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Πώς γίνεται το money muling – ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Mole mule είναι ένα άτομο που μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα παράνομα κεφάλαια κατ’ εντολή τρίτου. το όνομα δεν βγήκε τυχαία. Είναι σαν τα μουλάρια χωρίς μυαλό και συνείδηση που πηγαίνουν βαρώντας τα με καμτσίκια προς ένα δρόμο. Τα Money mules λαμβάνουν γενικά μια προμήθεια, είτε σε πάγια αμοιβή είτε σε ποσοστό, για τη μεταφορά των χρημάτων.
Στον πιο συνηθισμένο τύπο συστήματος χρημάτων το μουλάρι, ο εγκληματίας καταθέτει πρώτα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του μουλαριού ο οποίος είναι καθαρός και χωρίς προβλήματα. Άμεσα το, το μουλάρι κατευθύνεται να μεταφέρει τα χρήματα σε άλλο λογαριασμό ή να αποσύρει τα χρήματα σε μετρητά και να τα παραδώσει σε άλλο μέρος η ακόμα και άλλο πρόσωπο ή εταιρεία. Στόχος είναι να συγκαλυφθεί η παράνομη προέλευση των χρημάτων.
Το money muling είναι ένα ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Mole mule είναι το άτομο που λαμβάνει χρήματα από έναν τρίτο στον τραπεζικό του λογαριασμό και τα μεταφέρει σε άλλον ή τα βγάζει σε μετρητά και τα δίνει σε άλλον, λαμβάνοντας προμήθεια για αυτά.
Ακόμη και αν οι τζιχαντιστές δεν εμπλέκονται άμεσα στα εγκλήματα που παράγουν τα χρήματα (έγκλημα στον κυβερνοχώρο, πληρωμές και απάτη μέσω διαδικτύου, ναρκωτικά, εμπορία ανθρώπων κ.λπ.), είναι συνεργοί, καθώς ξεπλένουν τα έσοδα τέτοιων εγκλημάτων. Με απλά λόγια, τα μουλάρια βοηθούν τα εγκληματικά συνδικάτα να παραμείνουν ανώνυμα ενώ μετακινούν κεφάλαια σε όλο τον κόσμο.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ MONEY MULES;
Φαινομενικά νόμιμες προσφορές εργασίας (π.χ. «πράκτορες μεταφοράς χρημάτων») που ανακοινώνονται μέσω διαδικτυακών φόρουμ εργασίας, email, μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. αναρτήσεις Facebook σε κλειστές ομάδες, Instagram, Snapchat, telegram, darknet) ή ακόμα και διαφημίσεων από νόμιμες στα χαρτιά εταιρείες μιας χρήσεως ‘φορτώματος βαρών’ που θα κλείσουν μετά τις παράνομες συναλλαγές .
Απευθείας μηνύματα που αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων (π.χ. WhatsApp, Viber, Telegram) ή μέσω email.
Απευθείας αυτοπροσώπως, στο δρόμο.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ;
Νεοεισερχόμενοι στη χώρα (συχνά στόχος αμέσως μετά την άφιξη) και άνεργοι, φοιτητές και άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αλλά και υπέργηρα, με χρόνιες ανίατες παθήσεις άτομα.
Οι πιο πιθανοί όμως στόχοι είναι άτομα κάτω των 35 ετών. Πρόσφατα, εγκληματικές ομάδες άρχισαν να στρατολογούν νεότερες γενιές (από 12 έως 21 ετών).
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ;
Τα ακόλουθα χαρακτηριστικά δεν υποδεικνύουν απαραιτήτως την παρενόχληση με χρήματα, αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως.
ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι διαφημίσεις Money mule μπορούν να αντιγράψουν τον ιστότοπο μιας γνήσιας εταιρείας και να έχουν παρόμοια διεύθυνση ιστού για να κάνουν την απάτη να φαίνεται αυθεντική, μπορεί να είναι όμως ακόμη και αυθεντική εταιρεία φορτώματος που μετά τις ΄δουλειές΄ θα κλείσει και οι ιδιοκτήτες είναι άτομα υπέργηρα ή με ανίατες παθήσεις (καρκινοπαθείς) αλλά ακόμα και ελαφρόμυαλοι πιτσιρικάδες που διορίζονται και ανεβαίνουν απότομα τη κλίμακα και φτάνουν Πρόεδροι Εταιρειών για να υπογράφουν χωρίς μυαλό μόνο και μόνο για να έχουν ενα καλύτερο μισθό η αίσθηση αξίας.
Πολλές φορές αυτά τα άτομα δεν έχουν καταλάβει τι παίζεται από κάτω από το τραπέζι. Τα email με ψεύτικες προσφορές εργασίας είναι συχνά άβολα και κακογραμμένα. Η διεύθυνση email του αποστολέα είναι πιθανό να προέρχεται από μια δωρεάν υπηρεσία web (Gmail, Yahoo!, Windows Live Hotmail, κ.λπ.) που δεν ταιριάζει με το όνομα της εταιρείας.
Οι διαφημίσεις Money mule συνήθως δηλώνουν ότι είναι μια εταιρεία στο εξωτερικό που αναζητά «τοπικούς/εθνικούς αντιπροσώπους» ή «πράκτορες» να ενεργούν για λογαριασμό τους για κάποιο χρονικό διάστημα, μερικές φορές για να αποφύγουν υψηλές χρεώσεις συναλλαγών ή τοπικούς φόρους.
Η θέση περιλαμβάνει μεταφορά χρημάτων ή αγαθών. Τα συγκεκριμένα καθήκοντα εργασίας δεν περιγράφονται. Η θέση δεν περιλαμβάνει απαιτήσεις εκπαίδευσης ή εμπειρίας. Όλες οι αλληλεπιδράσεις και οι συναλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά. Η προσφορά υπόσχεται σημαντικές δυνατότητες κερδών για λίγη προσπάθεια. Η φύση της εργασίας της ψεύτικης εταιρείας μπορεί να ποικίλλει, αλλά οι ιδιαιτερότητες της εργασίας που διαφημίζεται περιλαμβάνουν πάντα τη χρήση του τραπεζικού σας λογαριασμού για τη μεταφορά χρημάτων.
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ
Κάποιος που δεν γνωρίζετε σας ζητά να μετακινήσετε τα χρήματά του μέσω του τραπεζικού σας λογαριασμού και σας προτείνει μετρητά.
Η επαφή δημιουργείται αυτοπροσώπως, μέσω δικτύων μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογών ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων.
Η ευκαιρία να βγάλετε εύκολα χρήματα παρουσιάζεται ως χωρίς κινδύνους, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «νόμιμα χρήματα», «100% εγγυημένα» και «μετρητά αυθημερόν». Σας λένε τι να κάνετε και πόσα έχουν ήδη κερδίσει οι άλλοι κάνοντας το ίδιο.
Ο λόγος για τον οποίο αυτό είναι απαραίτητο μπορεί να ποικίλλει, αλλά πάντα θα σας ζητείται να δώσετε τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού.
Όπως μας αναφέρει και ο οικονομολόγος Αθανάσιος Τσαντζαλής που κάνει εδώ και 35 χρόνια σεμιναρια λογιστικης επαγγελματικά και ειδικά φοροτεχνικά σεμινάρια
Tsantzalis
! Θυμηθείτε: παράνομα χρήματα θα έρχονται και θα περνούν από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, αλλά στο τέλος η ευθύνη θα μείνει μαζί σας.
ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ;
Ποτέ μην δίνετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή οποιαδήποτε άλλα προσωπικά στοιχεία σε κανέναν, εκτός εάν τον γνωρίζετε και δεν τον εμπιστεύεστε.
Ασφαλίστε τις τραπεζικές σας κάρτες. Μην αποκαλύπτετε τα στοιχεία σύνδεσης, το PIN, τον αριθμό CVV κ.λπ.
Να είστε πολύ προσεκτικοί με τα ανεπιθύμητα email ή τις προσφορές που γίνονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή αυτοπροσώπως, που υπόσχονται εύκολα χρήματα.
Αγνοήστε οποιαδήποτε προσφορά εργασίας που περιλαμβάνει μεταφορές χρημάτων μέσω του τραπεζικού σας λογαριασμού, ανεξάρτητα από το πόσο αυθεντικές μπορεί να φαίνονται. Αν μια ευκαιρία ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, μάλλον είναι.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
Εάν έχετε λάβει email αυτού του τύπου μην απαντήσετε σε αυτά και μην κάνετε κλικ σε τυχόν συνδέσμους που περιέχουν. Αντ’ αυτού, ενημερώστε την αστυνομία στο σύνδεσμο εδώ.
Μείνετε σε εγρήγορση για αγγελίες εργασίας και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπόσχονται εύκολα χρήματα. Να αναφέρετε πάντα τον λογαριασμό στον πάροχο της πλατφόρμας για να καταργηθεί και να αποτρέψετε άλλα άτομα από το να πέσουν στην απάτη.
Εάν λάβετε μια προσφορά αυτοπροσώπως, απορρίψτε την και αναφέρετέ την στην αστυνομία.
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε εγκλωβιστεί σε ένα πρόγραμμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σταματήστε να μεταφέρετε χρήματα αμέσως, ειδοποιήστε την τράπεζά σας ή τον πάροχο πληρωμών και αναφέρετε το στην εθνική αστυνομία. Θα μπορούσατε να αποτρέψετε άλλους ανθρώπους από το money muling και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ακόμη και να βοηθήσετε να πιάσουν τους εγκληματίες