Ευχαριστούμε τον οικονομολόγο Αθανάσιο Τσαντζαλή για τη βοήθεια του στη σύνταξη του παρόντος άρθρου. Ο Κος Τσαντζαλής διοργανώνει εδώ και 34 χρόνια ένα από τα σημαντικότερα σεμιναρια λογιστικης που πια διεκπεραιώνονται και εξ αποστάσεως online.
Για ποιο πράγμα θα μιλήσουμε (και για ποιο όχι)
Το παρόν κείμενο θα πραγματευτεί τις “ηλεκτρονικές πληρωμές”. Ωστόσο δεν θα ασχοληθούμε με όλες τις πληρωμές που θεωρούνται η μπορούν να θεωρηθούν ως ηλεκτρονικές.
Εδώ ο όρος “ηλεκτρονική πληρωμή” αφορά πληρωμές, οι οποίες γίνονται:
- από τον ίδιο τον πληρωτή (καταναλωτής η επιχείρηση), χωρίς την παρέμβαση κάποιου άλλου φυσικού προσώπου,
- εξ αποστάσεως, δηλαδή χωρίς τη φυσική παρουσία του πληρωτέου (καταναλωτής η επιχείρηση), χωρίς μετρητά, και
- με την αξιοποίηση ενός ηλεκτρονικού δικτύου (π.χ. ιντερνέτ η /και μέσου (pc, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.).
Το βέβαιο λοιπόν είναι πως δεν θα μιλήσουμε για πληρωμές με μετρητά. Τα μετρητά ήταν και θα συνεχίσουν; να είναι ο απόλυτα καθιερωμένος τρόπος διεκπεραίωσης μιας πληρωμής. Είναι τόσο γνωστός που δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ιδιαίτερη αναφορά, εκτός κι αν θέλαμε να ασχοληθούμε με την καθαρά οικονομική αντιμετώπισή τους. Επίσης δεν θα ασχοληθούμε με τους τρόπους που οι τράπεζες διεκπεραιώνουν τις πληρωμές, είτε μεταξύ τους είτε για λογαριασμό των πελατών τους.
Δεν θα αναλύσουμε:
- Τη λειτουργία του δικτύου SWIFT. Πρόκειται για το παγκόσμιο δίκτυο που επιτρέπει τη δια-κίνηση κεφαλαίων μεταξύ τραπεζών.
- Τους μηχανισμούς της ΔΙΑΣ. Η εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ δημιουργήθηκε από τις τράπεζες για να επιτρέψει τις διατραπεζικές συναλλαγές των πελατών τους.
- Tα δίκτυα των οργανισμών VISA και MASTERCARD.
Αντίθετα, θα αναλύσουμε τις περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο καταναλωτής αξιοποιεί τεχνολογικά μέσα για να ολοκληρώσει την πληρωμή και ο ίδιος ο δικαιούχος αξιοποιεί παρόμοια τεχνολογικά μέσα για να βεβαιωθεί για την ολοκλήρωσή της και να τη θεωρήσει ως είσπραξη.
Ωστόσο, ακόμα και μ’ αυτήν την προσέγγιση, δεν θα αναφερθούμε στις – λιγότερο H περισσότερο – παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής. Έτσι δεν θα αναφερθούμε:
Στις πληρωμές στα ταμεία των τραπεζών. Αυτές αξιοποιούν μεν την τεχνολογία – σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, σε μεγάλο βαθμό – ωστόσο δεν εμπεριέχουν την έννοια της “εξ αποστάσεως” πληρωμής. Το γεγονός ότι ο ταμίας αξιοποιεί ηλεκτρονικά μέσα δεν συνεπάγεται ότι η πληρωμή είναι ηλεκτρονική.
Στις πληρωμές στα ΑΤΜ. Το ΑΤΜ είναι άρρηκτα συνδεμένο με τη δυνατότητα χειρισμού μετρητών. Οι λίγες δυνατότητες πληρωμών που προσφέρει είναι πράγματι ηλεκτρονικές, ωστόσο οι δυνατότητες του ΑΤΜ είναι σήμερα εξαιρετικά περιορισμένες για να επιτρέψουν την πληθώρα των ηλεκτρονικών πληρωμών, η οποία ήδη υφίσταται. Από την άλλη πλευρά, το μελλοντικό ΑΤΜ θα είναι στην πραγματικότητα ένα τερματικό συνδεμένο στο διαδίκτυο. Πράγμα που θα το κάνει περισσότερο προσωπικό υπολογιστή και λιγότερο ΑΤΜ.
Στις πληρωμές με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα σε τερματικό EFT/POS . Και αυτές οι πληρωμές είναι ηλεκτρονικές, ωστόσο γίνονται πρόσωπο-με-πρόσωπο την ώρα της εμπορικής συναλλαγής.
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι ο κανόνας για τις συναλλαγές των καταναλωτών. Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στον σύγχρονο κόσμο, πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές πληρωμές καθημερινά — αντλία βενζίνης, ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών, ακόμη και πατώντας την πιστωτική σας κάρτα. Μπορεί λοιπόν να ρωτάτε, τότε γιατί διαβάζω μια ανάρτηση σχετικά με αυτό;
Λοιπόν, γιατί για πολλές επιχειρήσεις, οι ηλεκτρονικές πληρωμές δεν είναι τόσο συνηθισμένες. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το 25% των επιχειρήσεων εξακολουθούν να πληρώνουν με μετρητά η επιταγές.
Είτε θέλετε να μειώσετε τη χρήση επιταγών στην επιχείρησή σας είτε απλά θέλετε να βρείτε επιλογές για ηλεκτρονικές πληρωμές, σε αυτήν την ανάρτηση θα εξετάσουμε τα βασικά.
Οι κοινές επιλογές για ηλεκτρονικές πληρωμές για επιχειρήσεις περιλαμβάνουν πιστωτικές κάρτες, ACH, τραπεζικό έμβασμα και ψηφιακά πορτοφόλια.
Πιστωτικές κάρτες
Δεν χρειάζεται να σας πούμε τι είναι οι πληρωμές με πιστωτική κάρτα, αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε για τις εικονικές virtual πιστωτικές κάρτες.
Την δυνατότητα εύκολων και κυρίως ασφαλών ψηφιακών αγορών δίνουν στους πελάτες τους οι τράπεζες μέσω των «εικονικών» (virtual) προπληρωμένων πιστωτικών καρτών. Πρόκειται για ένα τραπεζικό προϊόν, το οποίο απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν να κάνουν συναλλαγές μέσω Internet ή τηλεφώνου στις οποίες δεν χρειάζεται η παρουσία φυσικής κάρτας. Αρκεί μόνο ο αριθμός, η ημερομηνία λήξης της και ο κωδικός επαλήθευσης CVC2 της κάρτας.
Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοχοι των συγκεκριμένων άυλων καρτών από τη μία μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με ασφάλεια, δίχως να διακινδυνεύουν την «κανονική» πιστωτική τους κάρτα και από την άλλη μπορούν να εκδώσουν τη virtual prepaid από υπολογιστή τους, καθώς η διαδικασία γίνεται ψηφιακά και άμεσα, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθούν κάποιο τραπεζικό κατάστημα
Αυτοί είναι ουσιαστικά αριθμοί πιστωτικών καρτών μιας χρήσης για εφάπαξ ή προσωρινή χρήση για την αποφυγή απάτης ή κλοπής. Τώρα ας δούμε μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των πιστωτικών καρτών και των εικονικών πιστωτικών καρτών.
Πλεονεκτήματα: Οι περισσότεροι πωλητές τα λαμβάνουν, εξοικείωση, ενσωματωμένη προστασία από απάτες, συν τυχόν οφέλη ανταμοιβής που προσφέρει η πιστωτική εταιρεία.
Μειονεκτήματα: Από την άποψη των χρηστών/εμπόρων, το σημαντικότερο μειονέκτημα των πιστωτικών καρτών είναι οι χρεώσεις συναλλαγής που μπορεί να είναι έως και 4% ανά συναλλαγή με όφελος φυσικά την Τράπεζα.
ACH
Καταρχάς, το ACH είναι ένα αρκτικόλεξο που σημαίνει Αυτοματοποιημένη Εκκαθάριση. Συνήθως, αυτή είναι μια υπηρεσία πληρωμών που ελέγχει και υπερβαίνει άλλες συναλλαγές ηλεκτρονικών πληρωμών. Από πρακτική άποψη, θα μπορούσατε να είστε έμπορος που ασχολείται με πελάτες που πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες μέσω συναλλαγών χωρίς χαρτί.
Πείτε, για παράδειγμα, την αποπληρωμή δανείου ή την πραγματοποίηση άμεσων πληρωμών σε όλους τους υπαλλήλους της μισθοδοσίας σας. Οι αυτόματες τραπεζικές πρόχειρες και μεταφορές χρησιμοποιούν εξίσου αυτήν τη μέθοδο.
Οι πληρωμές ACH θεωρούνται ιδιαίτερα άψογες και αξιόπιστες σε μια σειρά απεριόριστων και διαφορετικών συναλλαγών. Η ACH είναι περισσότερο μια ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων (ΗΜΧ) μεταξύ ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σε άλλο, το οποίο χρησιμεύει ως καλύτερη εναλλακτική λύση έναντι άλλων μεθόδων.
Αντίστοιχα, είναι ένα κανάλι για τη μεταφορά χρημάτων από έναν τραπεζικό λογαριασμό σε έναν άλλο, είτε μέσω τραπεζικού εμβάσματος, πιστωτικών καρτών ή σε άλλες περιπτώσεις, μετρητά. Ως μέσο εκκαθάρισης ηλεκτρονικών πληρωμών, η ACH θεωρείται ως ένα ασφαλές και γρήγορο μέσο για την εκκαθάριση των εκκρεμών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα, σε αντίθεση με τους τραπεζικούς ελέγχους. Με το τελευταίο, ίσως χρειαστεί να αντέξετε τον αργό ρυθμό των υπηρεσιών αλληλογραφίας.
Οι πληρωμές του Automated Clearing House (ACH) είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι περισσότερες συναλλαγές απευθείας κατάθεσης για τη μισθοδοσία. Είναι ένα είδος τραπεζικής μεταφοράς που εξασφαλίζεται από τρίτο γραφείο συμψηφισμού ως διαμεσολαβητή.
Πλεονεκτήματα: Χαμηλό κόστος, ασφαλές,ς, εύκολο να εντοπιστούν οι συναλλαγες.
Γνωστές εταιρείες ACH είναι η PAYPAL, SkRILL, STRIPE
Εάν διευθύνετε μια επιχείρηση που δέχεται πληρωμές από πελάτες παγκοσμίως, ίσως χρειαστεί να εργαστείτε με μια αυτοματοποιημένη λύση. Η μέθοδος πληρωμής ACH θα ταιριάζει στις ανάγκες σας, αρκεί να έχετε την πιο κατάλληλo Εμπορικό λογαριασμό. Εννοώ, αυτό που έρχεται με χαμηλές τιμές και έχει αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Συνήθως, οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών χρεώνουν ένα κατ ‘αποκοπή ποσό που βρίσκεται μεταξύ τους $ 0.20 προς την $ 1.50 ανά συναλλαγή. Σε άλλες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας πληρωμών χρεώνουν ένα ποσοστό μεταξύ 0.5 προς την 1.5%. Μετά από αυτές τις τιμές, σίγουρα θα ξέρετε με ποια εταιρεία να συνεργαστείτε.
Τραπεζικό έμβασμα
Έμβασμα είναι η μεταφορά ενός ποσού από έναν πχ λογαριασμό τραπέζης, σε κάποιον άλλον, όχι με αυτόματο τρόπο αλλά πχ με τη διαμεσολάβηση μίας ή περισσοτέρων τραπεζών. Για ηλεκτρονικές πληρωμές εΕίναι ενας πολύ αργός τρόπος πληρωμών για τα σημερινά δεδομένα.
Αυτό ονομάζεται καλύτερα τραπεζικό έμβασμα.
Ουσιαστικά αυτό γίνεται μεταξύ διαφορετικών τραπεζών της ίδιας ή διαφορετικής χώρας.
Έτσι πχ αν εγώ θέλω να στείλω λεφτά από την Α τράπεζα σε μια άλλη διαφορετική, πχ στην Β, μπορώ να το κάνω με ένα τέτοιο.
Ουσιαστικά δηλώνω πόσα λεφτά θέλω να μεταφέρω και αναλαμβάνουν οι τράπεζες που μεσολαβούν, να μεταφέρουν τα λεφτά μου στο λογαριασμό της Β. Για αυτή τους τη δουλειά, η τράπεζες πληρώνονται με τη λεγόμενη προμήθεια εμβάσματος και για να ολοκληρωθεί η μεταφορά, θα πρέπει να γίνει κάποια “χαρτούρα” από 1 ή περισσότερους υπαλλήλους της/των τράπεζας/ων.
Τα τραπεζικά εμβάσματα στις ηλεκτρονικές πληρωμές είναι παρόμοια με το ACH καθώς είναι και τα δύο τραπεζικά εμβάσματα. Τα τραπεζικά εμβάσματα χρησιμοποιούνται συνήθως για μεγάλες, εφάπαξ πληρωμές ή πληρωμές στο εξωτερικό και χρησιμοποιούν τράπεζες ως μεσάζοντες σε αντίθεση με ένα γραφείο clearing (συμψηφισμού).
Πλεονεκτήματα: Άμεση αλλά πιο αργή μεταφορά χρημάτων, διεθνής μεταφορά
Μειονεκτήματα: Ακριβά, μερικές φορές έως και 50 $ ανά συναλλαγή ή ποσοστό με max οριο.
Ψηφιακά πορτοφόλια
Τα ψηφιακά πορτοφόλια ή τα πορτοφόλια είναι συστήματα λογισμικού όπως το PayPal, το Venmo ή το Apple Pay, το Viva Wallet. Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν απλές ψηφιακές μεταφορές χρημάτων και μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία μεθόδων πληρωμής, συμπεριλαμβανομένου του κρυπτονομίσματος.
Πλεονεκτήματα: Απλό, αυξανόμενο σε δημοτικότητα, φιλικό προς τα κινητά, γρήγορα
Μειονεκτήματα: Πολλοί προμηθευτές B2B δεν δέχονται πληρωμές με ψηφιακό πορτοφόλι και αυτοί που το κάνουν τείνουν να έχουν μία μόνο προτιμώμενη εφαρμογή.
Ποιος τύπος ηλεκτρονικών πληρωμών είναι καλύτερος;
Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες πληρωτέοι λογαριασμοί B2B προτιμούν να χρησιμοποιούν ACH. Ωστόσο, επειδή υπάρχει τόση ποικιλία στην αγορά μεταξύ πωλητών και πελατών, δεν υπάρχει ενιαία καλύτερη μέθοδος για ηλεκτρονικές πληρωμές. Είναι καλή ιδέα για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν μια λύση Αυτοματισμού πληρωτέων λογαριασμών που υποστηρίζει πολλαπλούς τρόπους πληρωμής, συμπεριλαμβανομένου του αυτοματισμού επιταγών χαρτιού.
Πηγές
- Tsantzalis – σεμιναρια λογιστικης
- Ένωση Ελληνικών Τραπεζών
- Καλύτερα σεμινάρια λογιστικής