Γιατί ενα καλό ρεστοράν παράγει αισθητική και καλή γαστρονομια.
Ο ερωτισμός είναι το πιο εντονο και βαθύ πάθος ενώ η γαστρονομία το πιο εκτεταμένο …Αν και τα δύο γίνονται απο συνδιασμούς και συνδέσεις -σώματα και υλικά – στον Ερωτα οι συνδιασμοί είναι περιορισμένοι και η ευχαρίστηση τείνει να κλιμακώνεται σε μι στιγμή..ενω στη γαστρονομία ο αριθμός των συνδιασμών είναι άπειρος . Η ευχαρίστηση στη γαστρονομία αντι να συγκλίνει πρός μια κλιμάκωση και συγκέντρωση , προπαγανδίζει τον ευατό της , επεκτείνεται μέσω της γεύσης και της νοστιμάδας..
Οκταβιο Παζ
Η βιομηχανία του restaurant έχει συμμετοχή οχι μόνο στην παραγωγή αντικειμένων (φαγητών) και υπηρεσιών. Το φαγητό ενος εστιατορίου , όπως όλα τα φαγητά, έχει μια αισθητική , ενα βαθμό τέχνης , ενα food style , οχι βέβαια τόσο ξεκάθαρο όπως η Φωτογραφία, η η εσωτερική διακόσμηση ή οι εφαρμοσμένες τέχνες αλλά το σίγουρο είναι οτι οι σεφ ενδιαφέρονται σοβαρά για την τέχνη του εφήμερου έργου τους…
Η παραγωγή και η προτετοιμασία ενος φαγητού πρέπει να ικανοποιεί 4 αισθήσεις
ΟΡΑΣΗ
ΜΥΡΩΔΙΑ
ΑΦΗ
ΓΕΥΣΗ
Ο ΗΧΟΣ δεν είναι τόσο σημαντικός αλλά σίγουρα όμως σε κάποιες περιπτώσεις πχ μιας Μπριζόλας που σιγοψήνεται , ενας τραγανιστού ρυζιού , ενος κριτσανιστού μήλου έχει και αυτό την σημασία του.
Το θέμα είναι οτι το φαγητό περιλαμβάνει πολλές αισθητικές , αισθαντικές διαστάσεις περισσότερες απο κάθε άλλη μορφή τέχνης ..εκτός βέβαια απο την Τέχνη του Ερωτα…
Το πρόβλημα στη δημιουργία και ο περιορισμός στη γαστρονομια και στη τέχνη του φαγητού είναι ο περιορισμός στο χρόνο , ο περιορισμός στη γευσή γιατί οι σεφ πρέπει να φτιάξουν κάτι που να αρέσει στους πελάτες και η Οικονομία στα υλικά…
Ο ερωτισμός στη κουζίνα
Μια ιστορία για ενα καλό σεφ.
Ο Πιερ έφερε την κοπέλα του την Ολυμπία απο το Παρίσι. ” Ηταν γκαρσόνα σε ενα restaurant και δουλευαμε μαζι¨ ο Πιερ είπε λιγο σαλιάρικα ” Κάναμε έρωτα στο Κρύο ανάμεσα στα Κρεμασμένα Μοσχαρίσια Κρέατα” Μια μέρα ο σεφ ανοιξε την πόρτα του Ψυγείου και είπε ¨ Ω Συγγνώμη..” και αμέσως έκλεισε τηνπόρτα. Ηταν ενας καλός σεφ.
Η γαστρονομία έχει ενα μεγάλο και παλίο ιστορικό , ενα εξέχων ιστορικό αλλά δεν έχει τη βιβλιογραφία της οικονομιας και της πολιτικής. Οι αρχαίοι έλληνες έγραφαν για τη γαστρονομία ως Τέχνη , το ιδιο περίπου και οι Κινέζοι την ιδια εποχή και σύμφωνα με τις Πηγές τα πρώτα σοβαρά εστιατόρια έγιναν στη Κινα την εποχή της δυναστείας των Tang.
Τα λάθη στην κουζίνα | γαστρονομια.
Οι σεφ και οι μάγειροι έχουν μια μεγάλη αντιπαλότητα και διαφορά μεταξύ τους.
Μια παροιμία βγαλμένη απο τους μαστερ σεφ λέει
Οι θεοί μας έστειλάν Καλό Κρέας και ο Διάβολος μάγειρες
Η διαφορά είναι στη δημιουργικότητα . Γιαυτο και ο σεφ θεωρείται αυτός που μπορεί να κάνει φαγητό απο το τίποτα ενω ο μαγειρας δεν μπορεί να το φανταστει γιατί θέλει τα υλικά του και τα σκευη του..