Τριών ετών έγινε ήδη η διαδικτυακή πλατφόρμα για το σύγχρονο ελληνικό έργο, γνωστή και ως «Greek Play Project». Η επέτειος αυτή θα εορταστεί την 1η και την 2α Οκτωβρίου στο θέατρο «Σταθμός» Βίκτωρος Ουγκώ 55, (στάση μετρό, Μεταξουργείο) με την παρουσίαση δυο έργων, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό του GPP με θέμα «Γράψε τον Μύθο σου». Ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2015, με ελεύθερη για το κοινό είσοδο.
Η ηθοποιός Ευαγγελία Μουμούρη
Πρόκειται για τα βραβευμένα έργα: «Ελένη ή Σούλα» της Δέσποινας Καλαϊτζίδου και «Διαγώνια» της Παναγιώτας Δημοπούλου.
Το έργο της Δέσποινας Καλαϊτζίδου σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λύρας ο οποίος εντρυφά στο ελληνικό έργο. Πρόκειται για έναν ατμοσφαιρικό, ποιητικό με πολύ χιούμορ μονόλογο, που ισορροπεί μεταξύ του αρχαίου μύθου και του σύγχρονου κόσμου. Ερμηνεύει η Ευαγγελία Μουμούρη.
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας
Σε σκηνικό αναλόγιο θα παρουσιαστεί το έργο που απέσπασε τον έπαινο της Επιτροπής «Διαγώνια» της Παναγιώτας Δημοπούλου σε σκηνοθετική επιμέλεια του νέου σκηνοθέτη Ανδρέα Ανδρέου και με τη συμμετοχή του Κωστή Καλλιβρετάκη και της Φρειδερίκης Φίλη.
Στο πλαίσιο των παραστάσεων, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Θεατρικοί διαγωνισμοί και σύγχρονο ελληνικό έργο».
Ο σκηνοθέτης Ανδρέα Ανδρέου
Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017 η συζήτηση θα αρχίσει στις 6 μ.μ . Στις 8 μ.μ. θα παιχθεί το πρώτο έργο, και αμέσως μετά στις 9.15 μ.μ. το δεύτερο.
Την επομένη ημέρα, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017, απλά αλλάζει η σειρά των έργων. Οι θεατές στις 9 μ.μ. μπορούν να παρακολουθήσουν τη «Διαγώνια» και στις 9.15 μ.μ. το έργο «Ελένη ή Σούλα».
Την επιτροπή του διαγωνισμού του GPP αποτελούσαν οι Άκης Δήμου (συγγραφέας), Γρηγόρης Ιωαννίδης (θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου), Μαρία Καρανάνου (θεατρολόγος), Ειρήνη Μουντράκη (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου – δημιουργός GPP), Σάββας Πατσαλίδης (θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου) και Σταμάτης Φασουλής (σκηνοθέτης – ηθοποιός).
Greek Play Project (www.greek-theatre.gr)
Η δίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα Greek Play Project, βγήκε στον αέρα τον Σεπτέμβριο του 2014 και είναι μια πρωτοβουλία για την προώθηση και τη στήριξη του σύγχρονου ελληνικού έργου αλλά και της σκηνικής πράξης. Περί τους 56 συγγραφείς, 400 έργα, θεωρητικά κείμενα, συνεντεύξεις, κριτικές, επικαιρότητα και νέα, καταγραφή των ελληνικών έργων που ανεβαίνουν στις σκηνές, άνθρωποι που συναντήθηκαν μέσα από την προσπάθειά του και παραστάσεις που ανέβηκαν χάρη στη γέφυρα που έφτιαξε. Και συνεχίζει …
Εμπνεύστρια, δημιουργός και υπεύθυνη του «Greek Play Project» είναι η θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου Ειρήνη Μουντράκη.
Η βασική ομάδα αποτελείται από τους: Μαρία Καρανάνου (Head Project Manager του GPP, θεατρολόγος), Αγγελική Πούλου (θεατρολόγος), Μαρία Μπούμπα (θεατρολόγος), Τατού Δέδε (δημοσιογράφος), Στέλιος Μπουζιώτης (κινηματογραφιστής), Μυρτώ Ευαγγελίδου (δημοσιογράφος), Μαρία Ευθυμία Γιαννάτου (θεατρολόγος), ομάδα Casablanca (φωτογράφοι) και οι κριτικοί Ιωάννα Μπλάτσου, Σάββας Πατσαλίδης και Δημήτρης Τσατσούλης.
Λίγα λόγια για τις συγγραφείς:
Η Δέσποινα Καλαϊτζίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία και στην Ιρλανδία, με μεταπτυχιακά στη Λογοτεχνική Μετάφραση στο Θέατρο και στην Εκπαίδευση. Έχει διδάξει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, όπου ήταν αποσπασμένη. Έχει κερδίσει το Β’ Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010, ενώ από το 2003 διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια και ανεβάζει θεατρικά έργα με φοιτητικές, μαθητικές, αλλά και επαγγελματικές ομάδες.
Η Παναγιώτα Δημοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία διδάσκοντας θεατρική αγωγή. Από το 2004 εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (tweet stories, Hotel Παπαδιαμάντης, ΛόγωΤέχνης) και διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Από το 2014 ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικού έργου. Με το μονόπρακτο «Δένδρα» διακρίθηκε στον διαγωνισμό του eyelands με θέμα «Παράξενες Μέρες», με το μονόπρακτο «Το πάρτυ μετά το πάρτυ» απέσπασε έπαινο στο 7ο Pocket Theatre.