Ο καρκίνος θυρεοειδούς, δεν αποτελεί από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε όλες τις ηλικίες. Η αύξηση αυτή οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, στο υπερβολικό stress άλλα και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως η έκθεση σε ραδιενεργό ακτινοβολία μετά από ατυχήματα σε πυρηνικούς αντιδραστήρες) αλλά και στην αυξημένη ευαισθητοποίηση και διάγνωση αυτού του τύπου καρκίνου.
Η έγκαιρη διάγνωση του σημαίνει συνήθως και ίαση και, για το λόγο αυτό, o προληπτικός έλεγχος είναι σημαντικός.
Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς;
Οι όζοι θυρεοειδούς είναι συμπαγείς ή γεμάτες υγρό μάζες που δημιουργούνται μέσα στον θυροειδή αδένα. Οι πλειονότητα των θυροειδικών όζων δεν είναι κακοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα. Συνήθως ανευρίσκονται τυχαία και ανάλογα τον τύπο του όζου, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές.
όζοι θυρεοειδούς συμπτώματα
Όπως είπαμε οι όζοι θυρεοειδούς δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα. Όμως κάποιοι όζοι θυρεοειδούς φτάνουν σε μεγάλο μέγεθος οπότε μπορούν:
- Να είναι ψηλαφητοί
- Να είναι ορατοί σαν διογκώσεις στο λαιμό
- Να προκαλούν συμπτώματα πίεσης στην τραχεία ή τον οισοφάγο, προκαλώντας δύσπνοια ή δυσκαταποσία
Σε μερικές περιπτώσεις οι όζοι θυρεοειδούς παράγουν περισσότερη θυροξίνη, οπότε προκαλούν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού όπως:
- Απώλεια βάρους
- Δυσανεξία στην ζέστη
- Ευρεθιστότητα και άγχος
- Τρόμο
- Διάρροια
- Ταχυκαρδίες
Μόνο ελάχιστοι όζοι θυρεοειδούς μπορεί να είναι κακοήθεις, αλλά δεν μπορούν να διακριθούν εύκολα από τους καλοήθεις από τα συμπτώματα μόνο. Η πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου εντός ενός θυρεοειδούς όζου αυξάνεται 7 φορές εάν έχει κάποιο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
σκληρός και ακίνητος στους διπλανούς ιστούς, συνοδεύεται από
διογκωμένους λεμφαδένες, βράγχνάδα στη φωνή, ταχεία ανάπτυξη (διπλασιασμός ή τριπλασιασμός του μεγέθους του μέσα σε λίγους μήνες),
εξάπλωση στους διπλανούς τραχηλικούς ιστούς.
Οι όζοι θυρεοειδούς και πως δημιουργούνται;
Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη των θυρεοειδικών όζων:
- Ανεπάρκεια ιωδίου από την δίαιτα.
- Υπερανάπτυξη φυσιολογικού θυροειδικού ιστού. Αναφέρεται και ως αδένωμα θυρεοειδούςκαι είναι καλόηθες. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποκτήσει αυτόνομη λειτουργία προκαλώντας συμτώματα υπερθυρεοειδισμού και καλείται τοξικό μονήρες αδένωμα.
- Κύστη Θυροειδούς. Οι θυροειδικές κύστεις έχουν συνήθως υγρό, είναι καλοήθεις, αλλά μπορεί μερικές φορές να περιέχουν κακοήθη συμπαγή στοιχεία.
- Χρόνια φλεγμονή του Θυροειδούς (Θυροειδίτιδα). Η θυροειδίτιδα Hashimotο προκαλεί φλεγμονή στο θυρεοειδή αδένα που οδηγεί σε δημιουργία όζων.
- Πολυοζώδης βρογχοκήλη.
- Καρκίνος Θυρεοειδούς.
Τι πρέπει να κάνω αν έχω όζο στο θυρεοειδή;
Εάν ψηλαφήσετε, δείτε ή ανακαλύψετε τυχαία μετά από μια απεικονιστική εξέταση (υπέρηχο, CT ή MRI τραχήλου) έναν όζο στον θυροειδή, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας ή τον Ενδοκρινολόγο σας.
Θα χρειαστεί να κάνω εξετάσεις;
Ο γιατρό σας στα πλαίσια της διερεύνησης του όζου θα πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις, κυρίως για να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχετε καρκίνο θυροειδούς, όπως:
- Αντικειμενική εξέταση
- Τέστ θυροειδικής λειτουργίας, όπως μέτρηση TSH, T3 και Τ4.
- Υπέρηχος τραχήλου
- Σπινθηρογράφημα θυροειδή
- Βιοψία του όζου με λεπτή βελόνη (FNA).
Πώς θεραπεύονται οι όζοι θυρεοειδούς;
Η θεραπεία τους φυσικά εξαρτάται από τον τύπο του θυροειδικού όζου που έχετε, έτσι:
Α. Θεραπεία καλοήθων όζων
Εάν ο όζος δεν είναι κακοήθης τότε υπάρχουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση, διάφορες επιλογές όπως είναι επιγραμματικά:
- Παρακολούθηση
- Θεραπεία καταστολής με χορήγηση Θυροξίνης
- Χειρουργική
Β. Θεραπεία όζων που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό
Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να περιλαμβάνει:
- Ραδιενεργό ιώδιο
- Αντιθυρεοειδικά φάρμακα (Μεθιμαζόλη)
- Χειρουργική (Ολική Θυρεοειδεκτομή)
Γ. Θεραπεία καρκινικών όζων
Αν επιβεβαιωθεί ότι οι όζοι θυρεοειδούς είναι καρκινικοί, τότε η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική.Ανάλογα με τον τύπο του θυροειδικού καρκίνου και την ύπαρξη ή όχι τραχηλικών λεμφαδένων, θα γίνει μετά από συζήτηση με έναν εξειδικευμένο χειρουργό ενδοκρινών αδένων, η επιλογή της ορθής επέμβασης για την περίπτωσή σας. Ο χειρουργός ενδοκρινών αδένων θα σας εξηγήσει με λεπτομέρεια όλες τις πιθανές επιπλοκές και είναι σε θέση να εγγυηθεί το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, όπως δείχνουν διεθνείς μελέτες.
Ευχαριστούμε πολύ τον Επιστημονικό Συνεργάτη του AthensWeekly | Γενικός Χειρουργός Πειραιά Δρ Μπινιάρη Γεώργιο για την πολύτιμη συνεισφορά του στο παρόν άρθρο.