Ο υπερθυρεοειδισμός δεν οφείλεται πάντα στην ίδια αιτία. Πολλές ασθένειες προκαλούν υπερθυρεοειδισμό, όπως επίσης και διάφορα φάρμακα.
ΔΥΟ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ
- Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμό). Αποτελεί την πιο συχνή αιτία υπερθυρεοειδισμού, τα συμπτώματα και σημεία της ποικίλουν και επηρεάζει τα μέγιστα την συνολική υγεία του ατόμου. Μπορεί να προσβάλει τον καθένα, είναι όμως πιο συχνή σε γυναίκες πριν τα 40 και σπάνια μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή. Πρωταρχικός στόχος της θεραπείας είναι η αναστολή της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών.
- Η δεύτερη κυριότερη μορφή υπερθυρεοειδισμού είναι η οζώδης τοξική βρογχοκήλη όπου στο θυρεοειδή αναπτύσσεται ένας ή περισσότεροι όζοι (ογκίδια) που έχουν ως αποτέλεσμα να παράγουν τις θυρεοειδικές ορμόνες με μεγαλύτερη από το κανονικό ποσότητα.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ
- Οικογενειακό ιστορικό – Ενα ή και περισσότερα γονίδια αυξάνουν την πιθανότητα για ευπάθεια στη νόσο
- Φύλο – Συχνοτερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες
- Ηλικία – Πρίν απο την ηλικία των 40
- Η συνύπαρξη άλλων αυτοάνοσων παθήσεων όπως διαβήτης τύπου Ι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Στρες – Σωματικό ή ψυχολογικό. Εδω πια αυτό το αίτιο κολλάει παντού πια!!
- Εγκυμοσύνη. Είναι πιο πιθανή τότε η νόσος του Γκρείβς
- Κάπνισμα – Ασχολίαστο.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ
- Αδυνάτισμα που δεν δικαιολογείται από τη σωματική άσκηση ή το φαγητό.
- Άγχος και νευρικότητα
- Ελαφρύ τρέμουλο στις παλάμες και τα δάκτυλα.
- Αυξημένη εφίδρωση
- Απώλεια βάρους παρά την επαρκή πρόσληψη θερμίδων.
- Ταχυπαλμία (αίσθημα προκάρδιων παλμών με ταχυκαρδία) και άλλες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.
- Ιδρώτας, εξάψεις και δυσανεξία στη ζέστη.
- Νευρικότητα και συναισθηματική αστάθεια.
- Μυϊκή αδυναμία, κούραση, εύκολη κόπωση
- Τρέμουλο.
- Εξόφθαλμος (τα μάτια βγαίνουν προς τα έξω, προεξέχουν, γουρλωμένα ματια αλλοιώς λέγεται και νόσος γκρεϊβς).
- Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη).
- Στους άνδρες πρόωρη εκσπερμάτιση και στυτική δυσλειτουργία.
- Κόπωση
- Σκληρό και κόκκινο δέρμα συνήθως στην κνήμη (δερματοπάθεια Graves)
Ο υπερθυρεοειδισμός έχει επιπλέον ενοχοποιηθεί για ολιγοσπερμία, στειρότητα και μη φυσιολογική μορφολογία σπέρματος, ακόμη και για γυναικομαστία.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΥ – ΝΟΣΟ ΓΚΡΕΙΒΣ Η GRAVES
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΒΗΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΣ
Αυτά τα φάρμακα δεν αλλάζουν την ποσότητα της θυρεοειδικής ορμόνης στο σώμα σας, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα ελέγχοντας τα συμπτώματά σας. Οι β-αποκλειστές επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο δρα η θυρεοειδής ορμόνη στο σώμα σας. Χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
ΑΝΤΙΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Tα φάρμακα που ονομάζονται θειοναμίδες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς. Σταματούν το θυρεοειδή σας να παράγει υπερβολικές ορμόνες. Οι κύριοι τύποι που χρησιμοποιούνται είναι η καρβιμαζόλη και η προπυλοθειοουρακίλη. Συνήθως θα πρέπει να πάρετε το φάρμακο για 1 έως 2 μήνες προτού παρατηρήσετε οποιοδήποτε όφελος. Τα θειοναμίδια, η μεθυμαζόλη, η καρβιμαζόλη και η προπυλοθειοουρακίλη (PTU), είναι αποτελεσματική θεραπεία ασθενών με υπερθυρεοειδισμό του Graves. Μεταφέρονται ενεργά στον θυρεοειδή αδένα όπου αναστέλλουν τόσο την οργάνωση ιωδίου σε υπολείμματα τυροσίνης στη θυροσφαιρίνη όσο και τη σύζευξη ιωδοτυροσίνης
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΙΩΔΙΟ
Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο είναι ένα είδος ακτινοθεραπείας στην οποία ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται για να καταστρέψει τον θυρεοειδή αδένα. Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο σε χαμηλές δόσεις μπορεί να δοθεί σε περιπτώσεις υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (για να μειώσει την λειτουργία του) ενώ σε υψηλές δόσεις χρησιμοποιείται για την κατάλυση, την ολοκληρωτική καταστροφή δηλαδή, πιθανού υπολείμματος του θυρεοειδούς αλλά και πιθανών μεταστατικών εστιών μετά από χειρουργική αφαίρεση του αδένα, σε περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς.
Η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο γίνεται με την εφάπαξ χορήγηση μιας κάψουλας με την ποσότητα του ιωδίου που απαιτείται.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ
Χειρουργική αφαίρεση θυρεοειδούς. Θυρεοειδεκτομή .Μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί για ολόκληρη τη ζωή αγωγή με ορμόνη Τ4. Οι επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής ελαχιστοποιούνται όταν η επέμβαση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς. Δείτε τη λίστα (καλύτεροι χειρουργοί θυρεοειδούς για ολη την Ελλάδα)
ΠΗΓΕΣ