Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 στις 20:00 το βιβλίο του Στέφανου Δημητρίου «Η Πολιτική στον Πολιτικό του Πλάτωνα» στο Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 – Αθήνα
Ομιλητές:
Αναστασία Καραστάθη: Μεταφράστρια – Επιμελήτρια
Αλίκη Λαβράνου: Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Σταύρος Ζουμπουλάκης: Συγγραφέας, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης
Διονύσης Καψάλης: Διευθυντής του ΜΙΕΤ
Για το Βιβλίο
Ο «Πολιτικός» του Πλάτωνα είναι μεθοδολογικός διάλογος. Με έναυσμα την προσπάθεια να οριστεί ο πολιτικός και η πολιτική, να προσδιοριστεί η σχέση της με τον νόμο αλλά και να διακριθούν τα πολιτεύματα, ο Πλάτων μας δείχνει έναν τρόπο για να σκεφτόμαστε. Στον Πολιτικό απαντά για πρώτη φορά ο όρος πολιτική επιστήμη: η πολιτική, λογιζόμενη ως γνώση (επιστήμη), είναι τρόπος για να σκεφτόμαστε και να πράττουμε αυτόνομα. Μόνον η δική μας ελεύθερη, αυτοπροσδιοριζόμενη σκέψη και κριτική μας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη συνάφεια των πεποιθήσεων μας με τον κόσμο και να διεκδικούμε τη γνώση. Αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στον έλλογο αυτοπροσδιορισμό και την αυθαιρεσία της αυτοεπιβεβαίωσης. Μόνον έτσι έχουμε λόγο να εξακολουθούμε να έχουμε πεποιθήσεις και βέβαια έχουμε λόγο και υποχρέωση να δικαιολογούμε τις πεποιθήσεις αυτές. Τον λόγον, το επιχείρημα, πρέπει να ακολουθούμε στην πολιτική αλλά και στην ατομική σφαίρα ως νομοθέτες και κριτές των πεποιθήσεών μας. Ο Πολιτικός του Πλάτωνα είναι επίμοχθη και διαρκής άσκηση στην αυτονομία της σκέψης και περαιτέρω στην αυτονομία της πράξης.
Ο Στέφανος Δημητρίου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος του ΙΚΥ, στο Παρίσι. Το 1998 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του στην Πολιτική Φιλοσοφία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jacques Poulain. Από το 2000 έως το 2004 δίδαξε στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ από τον Μάρτιο του 2004 διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως αναπληρωτής καθηγητής. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ο Πολίτης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Αξιολογικά και του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα. Από το 2000 είναι τακτικός συνεργάτης ως αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός της εφημερίδας Η Αυγή.
Άλλα έργα του:
Le conflit de la modernité: Formes et limites de la critique postmoderne de la raison, Villeneuve d’Asq, Septentrion Presses Universitaires, 2001 (διδακτορική διατριβή). ~ Θεμελίωση και ανασκευή. Επιχείρημα, νοηματική ταυτότητα και φιλοσοφική αξιολογία, Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 2003. ~ Ηθική και πολιτική. Δικαιολόγηση των πεποιθήσεων και πολιτική φιλοσοφία, Αθήνα, Πόλις, 2008. ~ Ελευθερία και κυριαρχία. Πολιτική ελευθερία και κυριαρχία στο τρίτο βιβλίο των «Πολιτικών» του Αριστοτέλη, Αθήνα, Πόλις, 2016.
Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Ο Ι Δ Ρ Υ Μ Α Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Η Σ
N A T I O N A L B A N K C U L T U R A L F O U N D A T I O N
Θ Ο Υ Κ Υ Δ Ι Δ Ο Υ 1 3 ◊ 1 0 5 5 8 Α Θ Η Ν Α
13 T H U C Y D I D O U S T ◊ 1 0 5 5 8 A T H E N S
www.miet.gr
info@miet.gr