Η δυσπεψία είναι οι τύψεις ενός ένοχου στομαχιού.
Alphonse Karr, 1808-1890, Γάλλος συγγραφέας
Σίγουρα έχετε ακούσει για τα πεπτικά ένζυμα και σίγουρα θα αναρωτιέστε εαν τα χρειάζεστε και τι πραγματικά κάνουν και πως. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μια διάχυτη σύγχυση ειδικά στα συμπληρώματα διατροφής. Υπάρχουν τα ματζούνια και οι συνταγές της γιαγιάς που θεραπεύουν τα παντα (πχ το νερό με λεμόνι) , χωρίς να θέλω να το υποτιμήσω αλλά δεν υπάρχει πάθηση που δεν έχει θεραπεύσει μέχρι σήμερα απο τις πιο ανίατες μέχρι τις πιο συνηθισμένες.
Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν και τα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα ενζύμων , Πεπτικά Ενζυμα και εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που επιστήμονες έχουν αφιερώσει Χρόνο, Ευφυΐα και Δημιουργικότητα για να κάνουν τη διαφορά σε κάποιες παθήσεις του στομαχου.
Τι είναι τα πεπτικά ένζυμα και γιατί είναι σημαντικά;
Καθημερινά απολαμβάνουμε φαγητό και όλα καταλήγουν στο στομάχι, στο πεπτικό σύστημα. Το πεπτικό σύστημα δεν αφομoιώνει φαγητό αλλά αφομoιώνει θρεπτικά συστατικά. Το φαγητό πρέπει να αποδομηθεί απο Κοτόπουλο με Μπρόκολο σε θρεπτικά συστατικά. Αμινοξέα (πρωτεινες), λιπαρα οξέα και χοληστερόλη( απο τα Λίπη), Σάκχαρα( απο υδατανθρακες) όπως επίσης και βιταμίνες, μεταλλα και πολλά και ποικίλα ζωικά και φυτικα στοιχεία.
Αυτό που όμως είναι σημαντικό είναι οτι μια βιομηχανία πέψης ξεκινά απο τη στιγμή που αρχίζουμε να τρώμε. Τα πεπτικά ένζυμα παράγονται κυρίως στο πάγκρεας (αλλά και στο σάλιο και στο στομάχι) αποδομούν το φαγητό στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να τα χρησιμοποιήσει καλύτερα. Εαν δεν έχουμε αρκετά πεπτικά ένζυμα δεν μπορεί να αποδομηθεί το φαγητό πράγμα που σημαίνει οτι μπορεί να τρώμε φρέσκο ψάρι και να μην παίρνουμε τα καλά θρεπτικά συστατικά της διατροφής που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Γιατί σταματούν τα πεπτικά ένζυμα να λειτουργούν σωστά;
Κάποιες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αυτή τη δυσλειτουργία
- Προβλήματα στο Πάγκρεας
- Kαρκίνος στο Πάγκρεας
- Xρόνια πακρεατίτιδα.
- Νόσος του Κρον
- Κοιλιοκάκη
- Τροφικές Αλλεργίες που προκαλούν φλεγμονές,
- Παράσιτα
- Δυσβιώσεις μπορούν να προκαλέσουν ελλείψεις σε πεπτικά ένζυμα
- Ηλικία παίζει ρόλο και θεωρείται οτι σχετίζεται με μείωση της καλής πέψης αλλά πολλές φορές και βλέποντας μεγαλύτερους ανθρώπους σε ηλικία αναρωτιέμαι εαν αυτό είναι αποτέλεσμα της γήρανσης η μήπως δεν μεγαλωνουμε, γερνάμε καλά…
- Χαμηλά οξέα στομάχου
- Χρόνιο Στρές .Παντού τελικά είναι αυτό. Σε όλα και σε όλες τις παθήσεις, σαν καραμέλα..
Ο βιολογικός μας οργανισμός αντιμετωπίζει τις δυσκολες καταστάσεις με Συμπαθητικό Σύστημα που σημαίνει Μάχη η Φυγή η με το Παρασυμπαθητικό Χαλάρωση και Πέψη. Στο πρώτο σύστημα η Πέψη δεν είναι σε προτεραιότητα. Οταν είμαστε σε κατάσταση Χρόνιου Στρες σημαίνει μια συνεχή εγρήγορση (φόβου, ανησυχίας, ορμονών) για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός μια Μάχη η να την Αποφύγει.
Πως διορθώνουμε το πρόβλημα (έλλειψη πεπτικών ενζύμων);
- Σίγουρα μια Διαίτα με πολλά φρούτα και λαχανικά (Paleo) θα βοηθόυσε να επανέλθει το στομάχι στην κανονική του πεπτική λειτουργία μαζί με υψηλής ποιότητας συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων. Η μειωση των φλεγμονών στο σώμα και στην πεπτική οδό βελτιώνει την αφομοίωση των τροφών και φτιάχνει τα βακτήρια του στομάχου.
- Πρέπει όμως και να βρούμε μια λύση για το Χρόνιο Στρες. Οταν τρώμε φαγητό πρέπει να υπάρχει ατμόσφαιρα ήρεμη, όμορφη και μια τελετουργία. Πρέπει να φύγει ο οργανισμός απο το ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (μάχη η φυγή) και να περάσαει στο ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ που σημαίνει απολαμβάνουμε με ηρεμία το καλό φαγητό για πολύ ωρα μετά…
- Να πάρουμε πεπτικά ένζυμα.
Πως ξέρω εαν χρειάζεται να παίρνω πεπτικά ένζυμα;
Αέρια και Φούσκωμα μετα το γεύμα
Αίσθηση οτι κάθεται το φαγητό στο στομάχι
Αίσθηση οτι γέμισε το στομάχι μετα απο μερικές μπουκιές φαγητού
Αχώνευτο φαγητό στα κόπρανα
Επιπλέοντα Κόπρανα
Το καλό είναι οτι αφού τα πεπτικά ένζυμα είναι πολυ ασφαλή μπορέις πάντα να τα δοκιμάσεις πρώτα για να δείς εαν υπάρχει διαφορά στην πέψη.
Ποια πεπτικά ένζυμα, ποια φόρμουλα πεπτικών ενζύμων να διαλέξω;
Κριτήρια επιλογής
ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ
Οταν αγοράζεις φθηνά ένζυμα είναι πραγματικά χάσιμο χρημάτων. Δεν θα έχετε αποτελέσματα, μην ψάχνετε να βρείτε το φθηνότερο δεν θα τα βρείτε σε σουπερμαρκετ και τηλεμάρκετινγκ. Αναζητήστε ποιοτικά καταστήματα βιολογικών και φαρμακειών.
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ
Εκατοντάδες εταιρείες πουλάνε πεπτικά ένζυμα και οι περισσότερες δεν είναι εξειδικευμένες. Προσέχετε στην τελική επιλογη.
ΠΗΓΕΣ ΠΕΠΤΙΚΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ
Κατά προσέγγιση το 80% των συμπληρωμάτων ενζύμων που πωλούνται σήμερα είναι φυτικής βάσεως. Το υπόλοιπο 20% παρασκευάζονται από ζωικά προιόντα (όπως η παγκρεατίνη, θρυψίνη, χυμοθρυψίνη) και φυτά (βρομελίνη, παπαίνη). Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι είναι διαφορετικές οι μέθοδοι μέτρησης της δραστικότητας καθενός από τα παραπάνω συστατικά. Μην προσπαθήσετε να συγκρίνετε τις μονάδες δραστικότητας (μονάδες μέτρησης που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν πόση πρωτείνη, λίπος ή υδατάνθρακες μπορεί ένα ένζυμο να διασπάσει το λεπτό) ενός φυτικής βάσης ενζύμου με ένζυμα προερχόμενα από ζωικά προιόντα ή φυτά. Συγκεκριμένες μέθοδοι έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν τα ένζυμα διαφορετικής προέλευσης.
ΕΝΖΥΜΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Για αρχή χρησιμοποιήστε ενα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων που να περιλαμβάνει τη διάσπαση πρωτεινων ( πρωτεασες) , διάσπαση λιπών (λιπάσες), υδατανθρακών( αμυλάσες). Μια εξαιρετική αλλά πιο ακριβή φόρμουλα πεπτικών ενζύμων υψηλής ποιότητας που κάνει όλα τα παραπάνω + δίνει ενέργεια με ATP.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Να φαίνονται όλα τα συστατικά. Να βλέπετε οτι ΔΕΝ περιεχει γλουτενη, γαλακτοκομικά, συντηρητικά , ζαχαρη, Αλατι, σιτηρα, αυγα.
Κάθε πότε πρέπει να παίρνω πεπτικά ένζυμα.
Μαζί με το φαγητό. Λιγο πριν , ενδιάμεσα είναι καλά.
2 Σχόλια