Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τις αιμορροΐδες. Είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής, παρόλο που είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί.
Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Ολοι οι άνθρωποι έχουν φυσιολογικό αιμορροιδικό ιστό, ως μέρος της φυσιολογικής ανατομίας του ορθού. Σε μερικούς ανθρώπους αυτός ο ιστός διογκώνεται ή και προκαλεί συμπτώματα. Ο ιστός αυτός που βρίσκεται μέσα στον αυλό του εντέρου (ορθού), πάνω από την οδοντωτή γραμμή και περιπρωκτικά, αποτελείται από αγγεία και συνδετικό ιστό.
Υπάρχουν δύο λοιπόν τύποι αιμορροΐδων: οι εσωτερικές και οι εξωτερικές. Οι εσωτερικές καλύπτονται από τον βλεννογόνο του ορθού, ενώ οι εξωτερικές καλύπτονται από το περιπρωκτικό δέρμα. Οι δύο αυτοί τύποι όταν πάσχουν δίνουν διαφορετικά συμπτώματα και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση.
Συμπτώματα αιμορροίδων
Δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς με αιμορροΐδες συμπτώματα, παρά ένα μικρό ποσοστό, ενώ χωρίς την κατάλληλη διατροφή και με την πάροδο της ηλικίας το πρόβλημα συνήθως διογκώνεται και τελικά καταλήγουν στην χειρουργική αντιμετώπιση. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν χρόνιο πρόβλημα, ιδιαίτερα με τις εσωτερικές αιμορροΐδες, με περιόδους έξαρσης και ύφεσης, ενώ οι εξωτερικές συνήθως δημιουργούν πρόβλημα σε συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. εγκυμοσύνη, δυσκοιλιότητα κτλ.). Ολοι οι ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα αιμορροϊδοπάθειας πρέπει να εξετάζονται και να συμβουλεύονται το χειρουργό τους, διότι τα συμπτώματά τους μπορεί να οφείλονται σε άλλη πάθηση
Εσωτερικές αιμορροΐδες
Αίμα από το ορθό ή πρόπτωση του αιμορροϊδικού ιστού από το ορθό μετά την κένωση, χωρίς πόνο, είναι συνήθη συμπτώματα εσωτερικών αιμορροΐδων. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες που προβάλλουν έξω από τον πρωκτό είναι ψηλαφητές με το χέρι όταν σκουπίζεται ο ασθενής στο τέλος της κένωσης. Αυτές μπορεί να μπουν πάλι πίσω στο έντερο, είτε από μόνες τους αυτόματα, είτε με ελαφρά πίεση από τον ίδιο τον ασθενή. Τα συμπτώματα αυτά όπως είπαμε και πιο πάνω επιδεινώνονται αργά, σε μεγάλα χρονικά διαστήματα και έχουν διακυμάνσεις.
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε Εσωτερικές και Εξωτερικές.
Οι Εσωτερικές αιμορροΐδες ταξινομούνται σε 4 στάδια ανάλογα με την βαρύτητα τους.
Στάδιο 1: Οι αιμορροΐδες δεν προσπίπτουν καθόλου, και έτσι ο μόνος τρόπος να τις ανακαλύψει ο/η ασθενής είναι η αιμορραγία.
Στάδιο 2 : Οι αιμορροΐδες προπίπτουν (κρέμονται) αλλά ανατάσσονται (μαζεύουν) αυτόματα
Στάδιο 3: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν (κρέμονται) και ανατάσσονται (μαζεύουν) μόνο με μηχανική βοήθεια (ο ασθενής τις ανατάσσει με το χέρι του )
Στάδιο 4: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν (κρέμονται) μόνιμα και δεν ανατάσσονται
Η αιμορροϊδοπάθεια, είναι ιδιαίτερα συχνή νόσος και επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.Οι προσπίπτουσες αιμορροΐδες δημιουργούν επιπλέον συμπτώματα ερεθισμού και κνησμού γύρω από τον πρωκτό. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να παραπονεθούν για δυσκολία να καθαρίσουν την περιοχή του πρωκτού μετά την αφόδευση ή για ένα αίσθημα ότι τα κόπρανα έχουν «κολλήσει» στο ορθό και δεν βγαίνουν
Εξωτερικές αιμορροΐδες
Οι συμπτωματικές εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται σαν σκούρες επώδυνες μάζες μόλις έξω από το στόμιο του πρωκτού, ξαφνικά και συνήθως μετά από έντονη πίεση στο ορθό κατά την αφόδευση. Αυτό συμβαίνει λόγω δημιουργίας θρόμβου στα αγγεία του αιμορροιδικού ιστού και προκαλεί έντονο πόνο. Ενίοτε η αυξημένη πίεση από τις θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να σκίσει το δέρμα του πρωκτού και να προκληθεί αιμορραγία.
Ποια είναι τα αίτια των συμπτωματικών αιμορροΐδων;
Οι περισσότεροι παράγοντες που συμμετέχουν στην δημιουργία της αιμορροϊδικής νόσου σχετίζονται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης η οποία μεταδίδεται και στο ορθό. Κάποιοι από αυτούς είναι: Εκούσια έντονη αύξηση της πίεσης της κοιλιάς κατά την αφόδευση. Δυσκοιλιότητα. Εγκυμοσύνη. Ατακτες εντερικές κινήσεις. Αυτοί οι παρά-γοντες φαίνεται ότι σε άλλο χρονικό διάστημα συμβάλουν στην πρόπτωση των εσωτερικών αιμορροΐδων ή στη θρόμβωση των των εξωτερικών.
Κλινική εξέταση
Αυτή περιλαμβάνει την επισκόπηση της περιοχής γύρω από τον πρωκτό, την δακτυλική εξέταση και ίσως την πρωκτοσκόπηση. Ομως επιπρόσθετα και ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τα ευρήματα της αρχικής εξέτασης, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε κολονοσκόπηση για να γίνει έλεγχος του υπόλοιπου παχέος εντέρου για τυχόν πολύποδες, εκκολπώματα, καρκίνο και άλλες πιθανές αιτίες αιμορραγίας από το έντερο.
Αλλαγή συνηθειών και τρόπου διαβίωσης
Ανεξάρτητα από το εάν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή όχι, η αλλαγή του τρόπου ζωής και των διαιτητικών συνηθειών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της νόσου. Οι κύριες αλλαγές αφορούν την αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών, την αύξηση πρόσληψης νερού και την άσκηση (αποφυγή καθιστικής ζωής). Αυτά είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του εντέρου, όχι όμως και για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
Στόχος είναι κυρίως η αποφυγή δημιουργίας πολύ σκληρών κοπράνων και η επίτευξη μαλακών, ογκωδών και εύκολα αποβαλλόμενων. Συνιστάται η πρόσληψη 20-35 gr ινών την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρούτων και λαχανικών η εξειδικευμένα πεπτικά ένζυμα. Είναι σημαντικό επίσης να καταναλώνονται 8-10 ποτήρια νερό. Καφές, αναψυκτικά που έχουν καφεΐνη και αλκοόλ δεν προσμετρώνται στην ημερήσια πρόσληψη υγρών. Το κάπνισμα, οι πικάντικες και ιδιαίτερα αλμυρές τροφές πρέπει κατά το δυνατόν να περιορίζονται.
Θεραπεία εξωτερικών αιμορροΐδων
Εάν δεν υπάρχει έντονος πόνος, τότε αρχικά εφαρμόζεται συντηρητική αντιμετώπιση με συχνές πλύσεις με χλιαρό νερό, με παυσίπονες αλοιφές και φάρμακα που μαλακώνουν τα κόπρανα. Όταν όμως ο ασθενής παρουσιάζεται με πολύ έντονο πόνο τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική εκτομή του αιμορροιδικού ιστού, είτε υπό τοπική, είτε υπό γενική αναισθησία.
•
Θεραπεία εσωτερικών αιμορροΐδων
Συνήθως η χρονιότητα και η παραμέληση της συμπτωματικής αιμορροϊδικής νόσου που αφορά τις εσωτερικές αιμορροΐδες, απαιτεί άμεσα την χειρουργική αντιμετώπιση της, ενώ τα συν-τηρητικά μέσα όπως περιγρά-φηκαν και πιο πάνω έχουν ήδη αποτύχει. Η χειρουργική αντι-μετώπιση είναι απαραίτητη σε ασθενείς που πάσχουν ταυτό-χρονα από συμπτωματικές εσω-τερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες ή με εσωτερικές αιμορ-ροΐδες 3ου και 4ου βαθμού. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της αιμορροϊδικής νόσου, μερικοί από τους πιο διαδεδομένους που εφαρμόζονται πιο συχνά σήμερα.
1.Αιμορροϊδεκτομή κατά Miligan-Morgan, όπου ουσιαστικά γίνεται εκτομή του αιμορροιδικού ιστού με συρραφή ή όχι του βλεννογόνου του εντέρου.
2. Longo αιμορροϊδεκτομή. Με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρα αφαιρείται κυκλοτερώς όλη η μάζα του αιμορροϊδικού ιστού. Οι δύο επιφάνειες του βλεννογόνου συρράπτονται αυτόματα με τα μεταλλικά κλιπ.
3. Αιμορροιδεκτομή με laser, που με τη χρήση του καίγονται επιφανειακά οι αιμορροϊδικοί όζοι και έτσι μετά συρρικνώ-νονται.
4. Αιμορροιδοπηξία με χρήση υπερήχων (THD ή HAL). Επαναστατική μέθοδος. Με τη βοήθεια υπερήχων και ειδικού πρωκτοσκοπίου απολινώνονται με απορροφήσιμα ράμματα οι αιμορροϊδικές αρτηρίες κυκλοτερώς, χωρίς να κόβεται ο αιμορροϊδικός ιστός – και έτσι είναι ανώδυνη, αναίμακτη και με σχεδόν καθόλου επιπλοκές.
Ολες οι παραπάνω επεμβάσεις γίνονται υπό γενική αναισθησία και έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και επιπλοκές. Η μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης που θα επιλεγεί, διαφέρει ανά περίπτωση και αφορά εσάς και τον γενικό χειρουργό σας.
Δείτε και ενα πολύ ενδιαφέρον συγκριτικό αρθρο με τις καλύτερες θεραπείες για τις αιμορροίδες