μαζί με το χρώμα χάθηκε και η νοστιμιά
Οι ντομάτες έχουν χάσει τη γεύση τους. Η γεύση και το άρωμα της ντομάτας θυσιάστηκαν για να φαίνονται σωστά εξωτερικά. Είναι αλήθεια και τώρα υπάρχει και η επιστημονική απόδειξη.
Ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ότι η “παλαιά νόστιμη ντομάτα” και όλες οι παλιές ποικιλίες ντομάτας λίγο πριν ωριμάσουν, αποκτούν ένα βαθύ πράσινο χρώμα και όταν τελικά κοκκινίζουν δεν αποκτούν ομοιόμορφο χρώμα αλλά έχουν ένα κίτρινο στεφάνι γύρω από το βλαστό.
Αντίθετα οι σημερινές κανονικές ντομάτες “κοινές” που συνήθως τρώμε , πριν γίνουν κατακόκκινες είναι ελαφρώς πράσινες η λαχανί. Μάλιστα σε αυτό το σημείο τις κόβουν οι παραγωγοί ώστε να κοκκινίσουν στο δρόμο ..δρόμος που συχνά είναι μακρύς.
Η επιστημονική εξήγηση γιατί δεν βγαίνει πια νόστιμη ντομάτα.
Διαπίστωσαν πως οφείλεται σε ένα γονίδιο που στις σημερινές ντομάτες έχει μεταλλαχθεί με αποτέλεσμα να έχουν αυτό το ξεθωριασμένο πράσινο χρώμα.
Όμως
Προφανώς οι ντομάτες δεν πρασίνιζαν χωρίς λόγο, για όλα η φύση έχει το λόγο της και τίποτε δεν είναι τυχαίο τελικά. Το έντονο χρώμα σήμαινε ότι γινόταν φωτοσύνθεση και στον καρπό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ”φυσικών μαγικών συστατικών” , καροτενοειδη και φυσικά σάκχαρα τα οποία δίνουν γεύση και ταυτόχρονα μας προφυλάσσουν απο ΚΑΡΚΙΝΟ και ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ . Πάει το χρώμα, πάει και η μαγεία…
Γιατί έγινε αυτή η μεταλλάξη;
Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Το σίγουρο είναι ότι οι παραγωγοί ντομάτας προτίμησαν το φαίνεσθαι παρά το είναι και κανένας η σχεδόν κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να το διατηρήσει. Οι επιστήμονες – βελτιωτές που “βελτίωναν” τις ποικιλίες και τα υβρίδια ντομάτας, διάλεγαν κάθε φορά τα φυτά που έδιναν καρπούς όμορφους, κατακόκκινους, τέλειες στην ομορφιά ντομάτες, που ΔΕΝ ΧΑΛΟΥΣΑΝ ΕΥΚΟΛΑ..
Αυτά ήταν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για το Εμπόριο και τους Παραγωγούς αλλά οχι για τον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.
Σήμερα λοιπόν τρώμε άγευστες ντομάτες, με λιγότερα θρεπτικά συστατικά, που δεν προστατεύουν την υγεία όπως άλλοτε σε εδάφη που δεν έχουν θρεπτικά συστατικά..
Μπορεί να αλλάξει τίποτε, κάτι και να τρώμε νόστιμη ντομάτα…
Ναι αρκεί εμείς να το θελήσουμε αναζητώντας ντομάτες από σπόρους που έχουν σχεδόν εξαλειφθεί και να επιμείνουμε γιατί μόνο έτσι η βιομηχανία πώλησης σπόρων θα αναγκαστεί να επαναφέρει το γονίδιο στην πρότερη μη εμπορική κατάσταση με λιγότερα κέρδη αλλά ωφέλιμο και γευστικό για όλους. Η επαναφορά του γονιδίου θέλει κονδύλια..