Εγκαίνια έκθεσης: Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, 11.00
Πολύπλευρος και παραγωγικότατος, ο Μιχάλης Νικολινάκος (1920-1994) ασχολήθηκε με ποικίλες εκδοχές της εικαστικής δημιουργίας, ενώ παράλληλα στράφηκε για αρκετά χρόνια στον κινηματογράφο. Η ζωγραφική, το σκίτσο, η γελοιογραφία, η εικονογράφηση, η σκηνογραφία, η υποκριτική, η γραφιστική, η διακόσμηση, ο σχεδιασμός μνημείων είναι τα πεδία στα οποία ο καλλιτέχνης θήτευσε αβίαστα και φυσικά, παράγοντας έργο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Στην έκθεση που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρουσιάζονται έργα και τεκμήρια από το πλουσιότατο αρχείο του ζωγράφου, που ανήκει στο γιο του καλλιτέχνη, Νίκο Νικολινάκο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ιδιαίτερες πλευρές του ζωγραφικού έργου του και να αποκτήσει μια εικόνα της ακμαίας πολυμέρειάς του μέσα από εικονογραφικές, γελοιογραφικές και γραφιστικές δημιουργίες του.
Ο Μ. Νικολινάκος σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1945-1949), με δασκάλους τον Κωνσταντίνο Παρθένη, τον Επαμεινώνδα Θωμόπουλο και τον Ουμβέρτο Αργυρό, και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών (1954-1957), όπου για ένα χρόνο ήρθε σε επαφή με τη διδασκαλία του Δημήτρη Ροντήρη. Δημοσίευσε σκίτσα και γελοιογραφίες σε μεγάλο αριθμό εφημερίδων και περιοδικών, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η σαραντάχρονη τακτική συνεργασία του με την ετήσια λογοτεχνική έκδοση Φιλολογική Πρωτοχρονιά. Εικονογράφησε μερικές εκατοντάδες εξώφυλλα βιβλίων και επιμελήθηκε καλλιτεχνικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη λογοτύπηση εταιρικών και δημόσιων σημάτων, την εταιρική διαφημιστική καμπάνια και τη διακόσμηση εμπορικών αρχιτεκτονικών χώρων και πλοίων. Στις αρχές της δεκαετίας του ́50 έκανε σκηνογραφίες για το θέατρο και τον κινηματογράφο και την ίδια εποχή άρχισε να παίζει σε ταινίες. Με φυσιογνωμία που έλειπε από το εγχώριο σινεμά, είχε αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα αυτό με τριάντα πέντε πρώτους και δεύτερους ρόλους σε ελληνικές, κυρίως, και ξένες παραγωγές.
Δίπλα στην εφαρμοσμένη δημιουργία του υπήρχε πάντοτε η ζωγραφική, το λάδι και ιδιαίτερα η ακουαρέλα. Θεματική του καλλιτέχνη ο οικείος, ζωτικός του χώρος: η ύπαιθρος χώρα, ο παραθαλάσσιος τόπος, το λιμάνι. Κολορίστας, εισάγει στο έργο του ήπια φωβιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία, ενώ η ώριμη ακουαρέλα του αγγίζει μια υψηλή ποιότητα, αποτέλεσμα της σε βάθος κατοχής των μέσων του.
Τέλος, σημαντικό κεφάλαιο της πυκνής δραστηριότητας του ζωγράφου υπήρξε η σχέση του με τη Νίκαια. Συμπορεύτηκε με την ιστορική και πολιτισμική διαδρομή της πόλης από τα χρόνια της κατοχικής Αντίστασης και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Οι πρώτες εικονογραφήσεις και
το πρώτο, εφήμερο ηρώο για το μπλόκο της Κοκκινιάς ανήκουν σε αυτόν. Εικονογράφησε τα εξώφυλλα των βιβλίων των Νικαιωτών συγγραφέων, εκπροσώπησε επανειλημμένα τη Νίκαια σε πειραϊκές εικαστικές διοργανώσεις και συμμετείχε σε θεσμικές δημοτικές πρωτοβουλίες. Η έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη αποτελεί την πρώτη αναδρομική επισκόπηση του ζωγραφικού και εφαρμοσμένου έργου του καλλιτέχνη.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 4 Μαρτίου – 31 Μαΐου 2018
ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00 – 14.00
Τετάρτη: 17.00 – 20.00
Κυριακή: 11.00 – 15.00
Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή από Μ. Πέμπτη 5/4 έως και Τρίτη 10/4.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ ́ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ ́
Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη, 184 53 Νίκαια Τηλ. 210 4913588
E-mail: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com
http://pinakothiki-nikaiarentis.gr/