Θα έχετε σίγουρα ακούσει ή διαβάσει για τη λαπαροσκόπηση ή μπορεί και να ξέρετε κάποιον που έκανε εγχείρηση χολής και ήταν πίσω στη δουλειά του σε μια-δύο μέρες.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μια μέθοδος που έχει πλέον διαδράμει επιτυχημένα πάνω από 25 χρόνια πορείας. Σήμερα οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι εξελίχθηκαν και συνεχώς βελτιώνονται, προσθέτοντας στην φαρέτρα των χειρουργών την λαπαροσκοπική χειρουργική δια μιας τομής (SILS) και φυσικά την ρομποτική χειρουργική. Η επικράτηση όλο και περισσότερων μικροεπεμβατικών τεχνικών είναι αδιαμφισβήτητη για πληθώρα παθήσεων, λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων τους για τους ασθενείς, όπως ταχύτερο εξιτήριο από το νοσοκομείο, άμεση επιστροφή στις καθημερινές ασχολίες, λιγότερος πόνος και σε κάποιες περιπτώσεις με λιγότερα έξοδα.
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ευρέως διαδεδομένη εδώ και πολλά χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς αποτελεί την λιγότερο επεμβατική χειρουργική διαδικασία, με τις λιγότερες επιπλοκές και τον μικρότερο τραυματισμό ιστών και εσωτερικών οργάνων, γεγονός που εξασφαλίζει ταχύτερη ανάρρωση και μηδενικές πιθανότητες επιπλοκώ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ (ΧΟΛΟΛΙΘΙΑΣΗ)
Οι πέτρες της χοληδόχου κύστεως (χολόλιθοι) είναι συμπαγείς εναποθέσεις χοληστερίνης και άλλων ουσιών της χολής που δημιουργούνται λόγω διαταραχής της ισορροπίας στην παραγωγή τους. Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος κάτω απο το συκώτι που αποθηκεύει τη χολή και την ελευθερώνει μετά απο κάθε γεύμα στο λεπτό έντερο. Η χολή βοηθάει στη διάσπαση του λίπους των τροφών. Οι χολόλιθοι σε ποσοστό 20% εμφανίζονται σε άνδρες και 40% σε γυναίκες.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χολολίθων είναι:
- Γυναικείο φύλο
- Ηλικία 60 ετών και άνω
- Παχυσαρκία
- Εγκυμοσύνη
- Λιπαρά γεύματα
- Οικογενειακό ιστορικό
- Διαβήτης
- Ταχεία μείωση του βάρους σώματος
- Θεραπεία με στατίνες (φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη)
- Θεραπεία με οιστρογόνα
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σε αρκετές περιπτώσεις ενώ υπάρχει χολολιθίαση δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Οι πέτρες στην χολή προκαλούν πόνο στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς (κωλικό), ο οποίος προκαλείται 15-20’ μετά από λιπαρό γεύμα και μπορεί να συνοδεύεται από έμετο. Τέτοια επεισόδια συνήθως είναι πολλαπλά, αλλά ήπια και θεραπεύονται εύκολα.
Όταν η πάθηση χρονίσει η χοληδόχος κύστη μπορεί να γεμίσει μικρόβια και τότε δημιουργείται φλεγμονή που λέγεται χολοκυστίτιδα, η οποία προκαλεί έντονο πόνο, πυρετό και χρειάζεται συνήθως αντιβιοτικά, νοσηλεία και ίσως επείγουσα χολοκυστεκτομή σε 48-72 ώρες.
Άν μια πέτρα σφηνώσει και κλείσει τη δίοδο της χολής προς το έντερο, η χοληδόχος κύστη κάνει σύσπαση και η χολή δεν αποχετεύεται. Αυτό προκαλεί ισχυρό πόνο, ίκτερο, υψηλό πυρετό και έμετο. Εάν μπλοκάρει τον παγκρεατικό πόρο τότε προκαλεί παγκρεατίτιδα με ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει η πέτρα να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά (ERCP) πριν από το χειρουργείο.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ο πιο ανώδυνος και αξιόπιστος τρόπος διερεύνησης είναι με υπέρηχο άνω κοιλίας. Πιθανόν να χρειαστούν και άλλες συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις, όπως γενική αίματος, ηπατικά ένζυμα, αμυλάση κτλ.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία, εφόσον η χολολιθίαση είναι συμπτωματική, είναι χειρουργική. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συμπτώματα και δεν είναι άμεσα απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, εκτός αν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας ή αυξημένος κίνδυνος για παγκρεατίτιδα.
Η προτεινόμενη μέθοδος χειρουργικής αφαίρεσης είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, εκτός αν υπάρχουν παράγοντες που την αποτρέπουν.
Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή η επέμβαση
Α. Γενική αναισθησία.
Β. Ο Χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στον ομφαλό και εκεί τοποθετεί ένα ειδικό πλαστικό σωλήνα (trocar) για την είσοδο της κάμερας. Στην κοιλιά εισέρχεται διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ώστε να φουσκώσει σαν μπαλόνι η κοιλιακή κοιλότητα και έτσι να δημιουργηθείαρκετός χώρος για να μπουν τα ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία για την επέμβαση χολοκυστεκτομης. Δια μέσου ακόμα 2-3 ανοιγμάτων (πάχους περίπου 2mm) εισέρχονται και τα υπόλοιπα εργαλεία και με την βοήθεια μιας οθόνης υψηλής ευκρίνειας, ο χειρουργός εκτελεί την αφαίρεση της χολης ( χολοκυστεκτομή). Η χολή αφαιρείται ολόκληρη, από μια εκ των μικρών ανοιγμάτων.
Γ.Οι τομές κλείνουν με κόλλα ή πλαστική ραφή, δίνοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
1 Σχόλιο