Ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς αυξάνεται γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Αυτή η αύξηση οφείλεται πιθανότερα στο γεγονός ότι σήμερα η διάγνωσή του είναι πιο εύκολη με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και σε πιο πρώιμα στάδια. Όσο όμως και αν η ιδέα του καρκίνου προκαλεί φόβο, οι περισσότεροι τύποι θυρεοειδικού καρκίνου είναι ιάσιμοι, με την κατάλληλη χειρουργική και συμπληρωματική θεραπεία, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι θάνατοι από καρκίνο θυρεοειδούς παραμένουν σήμερα οι ίδιοι σε απόλυτο ποσοστό <1% των θανάτων όλων των υπόλοιπων τύπων καρκίνου).
O καρκίνος του θυρεοειδούς συνδέεται με μια σειρά από κληρονομικές ασθένειες αλλά και φυσικούς παράγοντες.
Κληρονομικοί Παράγοντες
Γένος και Ηλικία
Για αδιευκρίνιστους λόγους ο καρκίνος του θυρεοειδούς, όπως συνήθως όλες οι παθήσεις θυρεοειδούς, συμβάινει κατα 3 φορές περισσότερο στις γυναίκες απο οτι στους άνδρες.
Ο θυρεοειδικός καρκίνος μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία αλλά πάλι αυξάνεται στο γυναίκες απο το 40 έως 50 ενω στους άνδρες συμβαίνει απο τα 50 εως 60.Κληρονομικότητα και Οικογενειακό Ιστορικό
Όταν έχετε συγγενή 1ου βαθμού ( πατέρα, μητέρα, αδελφό, αδελφή, παιδι) με καρκίνο στο θυρεοειδή αυξάνεται ο κίνδυνος.
Φυσικοί Παράγοντες που μπρορούν να αλλάξουν
Δίαιτα χαμηλή σε Ιώδιο
Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε συνήθως τέτοιο πρόβλημα σαν θαλασσινή, με ιωδιούχο αλάτι χώρα, εαν φυσικά ξέρουμε τι αλάτι βάζουμε.
Ακτινοβολία
Πως δημιουργείται ενας καρκίνος θυρεοειδούς αλλά και γενικότερα ενας καρκίνος
Ορισμένες αλλαγές στο DNA ενός ατόμου μπορεί να προκαλέσουν τα κύτταρα του θυρεοειδούς να γίνουν καρκινικά. Το DNA είναι χημεία, μια χημική διαδικασία σε κάθε ένα από τα κύτταρά μας, που προκαλούν τα γονίδιά μας – είναι ουσιαστικά σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα κύτταρά μας. Συνήθως οι οδηγίες μοιάζουν με αυτές των γονιών μας, επειδή είναι η πηγή του DNA μας και γι’ αυτό μοιάζουμε και εξωτερικά αφού ακόμα και η εξωτερική εμφάνιση περιέχεται στο πακέτο οδηγιών του DNA. Αλλά δεν είναι μονάχα αυτό.
Μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ειδών καρκίνου.
Μερικά γονίδια περιέχουν οδηγίες, για τον έλεγχο του πότε τα κύτταρά μας θα αναπτύσσονται και θα διαιρούνται σε νέα κύτταρα. Ορισμένα γονίδια, που βοηθούν τα κύτταρα να αναπτύσσονται, να διαιρούνται ή να ζούν περισσότερο από ό, τι θα πρέπει, ονομάζονται ογκογονίδια. Άλλα γονίδια, που επιβραδύνουν την κυτταρική διαίρεση ή κάνουν τα κύτταρα να πεθαίνουν τη σωστή στιγμή, καλούνται ογκοκατασταλτικά γονίδια.
Οι Καρκίνοι μπορεί να προκληθούν, από αλλαγές του DNA σε ογκογονίδια ή με απενεργοποίηση ογκοκατασταλτικών γονιδίων.
Οι άνθρωποι κληρονομούν 2 αντίγραφα κάθε γονιδίου – ένα από κάθε γονέα. Μπορούμε να κληρονομήσουμε κατεστραμμένο DNA από τον έναν ή και απο τους δύο γονείς. Οι περισσότεροι καρκίνοι όμως, δεν προκαλούνται από κληρονομικές γονιδιακές βλάβες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα γονίδια αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Δηλαδή το DNA ενός κυττάρου μπορεί να υποστεί βλάβη από κάτι στο περιβάλλον, όπως η ακτινοβολία ή μπορούν απλώς να είναι τυχαία γεγονότα που συμβαίνουν μερικές φορές μέσα σε ένα κύτταρο, χωρίς εξωτερική αιτία.
Διάγνωση καρκίνου θυρεοειδούς
Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς δεν προκαλούν συμπτώματα. Οι ίδιοι οι ασθενείς ή ο γιατρός τους, μπορεί να εντοπίσουν μια μάζα στον λαιμό ή να το ανακαλύψουν τυχαία μετά απο ακτινογραφία. Μεγάλες μάζες μπορεί να προκαλέσουν πιεστικά φαινόμενα όπως δυσκολία κατάποσης, δύσπνοια και σε πιο προχωρημένο στάδιο βραγχνάδα, αίσθημα πνιγμού και συριγμό.
Όταν ένας ασθενής εντοπίσει μια μάζα στον τράχηλο ή έναν όζο στον θυρεοειδή (Δέστε το άρθρο όζοι θυρεοειδούς ) αδένα, ο ενδοκρινολόγος του είναι υπεύθυνος να συνεκτιμήσει όλα τα ευρήματα από το ιστορικό, τις κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις, τον υπέρηχο τραχήλου και τέλος την λεπτή βιοψία με βελόνη, έτσι ώστε να τον κατευθύνει προς περαιτέρω αντιμετώπιση
Θεραπεία καρκίνου στο θυρεοειδή
Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο στο θυρεοειδή θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση εκλογής είναι η ολική θυρεοειδεκτομή. Πριν από την επέμβαση ο χειρουργός ενδοκρινών αδένων, στην περίπτωσή μας ο χειρουργός θυρεοειδούς, θα ζητήσει από έμπειρο ακτινολόγο την αναλυτική χαρτογράφηση των λεμφαδένων του τραχήλου η οποία γίνεται με υπέρηχο. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και αξονική ή μαγνητική τομογραφία τραχήλου.
Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη ύποπτων λεμφαδένων τότε μαζί με την θυρεοειδεκτομή θα γίνει και αφαίρεση των λεμφαδένων. Αν λοιπόν βρεθούν ύποπτοι λεμφαδένες γίνεται συμπληρωματικά κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός
Όταν υπάρχουν στο ένα ή και στα δύο πλάγια του λαιμού, τότε μαζί με την θυρεοειδεκτομή θα πραγματοποιηθεί και τροποποιημένος ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου .