Εχετε καθημερινά καούρες.; Αναρωτιέστε γιατί να συμβαίνει αυτό και εαν έχετε άλλες επιλογές πλήν απο το να καλέσετε ενα παθολόγο. Η απάντηση εξαρτάται απο το τι προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. Πάντως περα απο όλες τις λύσεις και θεραπείες που προτείνουμε παρακάτω θεωρούμε οτι είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ενα Ιατρό Γαστρεντερολόγο αλλά και να αλλάξετε κάποιες επιλογές ζωής και διατροφικές συνήθειες.
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση
Ορισμός
Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι η ροή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο ή και στο φάρυγγα. Η νόσος της Γάστρο Οισοφαγικής Παλινδρόμησης χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες παλινδρομήσεις των οξέων του στομάχου προς τον οισοφάγο προκαλώντας βλάβες στο τοίχωμα του οισοφάγου και συμπτώματα όπως αδιαθεσία, δυσπεψία, πόνο ή καύσο χαμηλά στο θώρακα, δυσκαταποσία και έμετο.
Πότε θα πρέπει να επισκεφθώ γαστρεντερολόγο;
Ορισμένοι ασθενείς είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης από μόνοι τους, αλλάζοντας τις συνήθειές τους ή λαμβάνοντας εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής κατάλληλα για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση .
Επισκεφθείτε ή επικοινωνήστε με έναν γαστρεντερολόγο εφόσον:
- Τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα
- Δεν καταφέρνετε να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας αλλάζοντας απλώς συνήθειες και τρόπο ζωής
- Έχετε δυσκολία στην κατάποση, ή αισθάνεστε ότι το φαγητό “κολλάει” στην πορεία προς το στομάχι
- Χάνετε βάρος ενώ δεν κάνετε δίαιτα
- Έχετε πόνο στο στήθος
- Πνίγεστε όταν τρώτε
- Κάνετε εμετό με αίμα, ή οι κενώσεις σας είναι μαύρες σαν πίσσα
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) – Σπαστική Κολίτιδα
Ορισμός
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια συνήθης χρόνια δυσλειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Οφείλεται σε κινητική διαταραχή του παχέος εντέρου και του ορθού, χωρίς να υπάρχει δομική ανωμαλία στο έντερο. Συχνά αποτελεί μέρος μια γενικής διαταραχής του πεπτικού σωλήνα.
Τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου είναι φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, ναυτία, πόνος στην κοιλιά και μεταβολές στη σύσταση των κοπράνων. Δεν είναι απαραίτητο ότι το άτομο που πάσχει θα εμφανίσει όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα, καθώς μπορεί να παρουσιάσει μερικά και μάλιστα με εναλλαγές, όπως για παράδειγμα εναλλάξ διάρροια ή δυσκοιλιότητα, μαζί με φούσκωμα και τεινεσμό (αέρια).
Στην πλειοψηφία των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, παρατηρείται αλλαγή στη φυσιολογική σύσταση της εντερικής μικροχλωρίδας και ενίσχυση των συμπτωμάτων μετά από λοιμώξεις του εντέρου με παθογόνα. Για τον λόγο αυτό, η συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών, όπως καταδεικνύουν πολυάριθμες κλινικές μελέτες, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη. Τι είναι όμως τα προβιοτικά και πού μπορούμε να τα βρούμε;
Μια εξαιρετική λϋση σε αυτό είναι τα προβιοτικά που μπορούμε να τα βρούμε είτε καταναλώνοντας γιαούρτι και ξυνόγαλό ή για πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην απορρόφηση των συστατικών με προβιοτικά στοχευμένης δράσης που παρακάμπτουν με ασφάλεια το όξινο περιβάλλον του στομάχου, εξασφαλίζοντας έτσι τη διάθεσή τους στον εντερικό σωλήνα.
Ελκος Στομάχου ή μικροέλκη και καούρα
Παρουσιάζεται με κάυση πόνος που έρχεται και φεύγει και μπορεί να επιδεινωθεί όταν είστε πεινασμένοι και μπορεί να απαλλαγεί απο το φαγητό.
Μπορεί να προκληθεί απο αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ασπιρίνη. ¨Εαν έχετε αυτά τα συμπτώματα αποφύγετε τα αντιφλεγμονώδη και την ασπιρίνη. Επίσης καλό θα είναι να κάνετε μια εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Μπορεί να οφείλετε σε αυτό και μια θεραπεία με αντιβιοτικά θα σας γλιτώσει απο τις καούρες.
Καούρες και δυσανεξία στη λακτόζη
Εαν ο οργανισμός σας δεν παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα για την χώνεψη της λακτόζης και γενικότερα των προϊόντων γάλακτος μπορεί να αισθανθείτε ναυτία, φούσκωμε και κράμπες στο στομάχι αμέσως μετα την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων.
Υπάρχουν λύσεις με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ( όπως κατανάλωση γάλακτος με υποκατάστατα λακτόζης) αλλά ακόμα καλύτερα με συμπληρώματα που βοηθανε στην πέψη της λακτόζης.
Γενικά πάντως πρέπει να γνωρίζετε οτι τα σκληρά τυριά έχουν λιγότερη λακτόζη. Το τυρι τύπου κοτατζ είναι ακόμα καλύτερη επιλογή.
Κοιλιοκάκη και καούρες
Εδω είναι ενα αυτοάνοσο νόσημα , δυσανεξία στη γλουτένη και υπάρχουν αρκετά προϊόντα πια στην αγορά που είναι gluten free δηλαδή χωρίς γλουτένη.
Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη τον γνωστότερων δημητριακών και αποτελείται από την γλιαδίνη και τη γλουτενίνη . Αποτελούν το 80% της πρωτεΐνης του σιταριού. Η σίκαλη περιέχει την σικαλίνη και το κριθάρι την χορδελίνη. Παρουσιαζουν μεγάλο ποσοστό ομολογίας (δηλαδή μοιάζουν ανοσολογικά).Όταν κάποιος έχει δυσανεξία στην γλουτένη πρέπει να αποφεύγει και αυτά τα δημητριακά. Η γλουτένη επίσης αποτελεί ένα πρόσθετο στις τροφές που παρασκευάζονται βιομηχανικά. Η γλουτένη κάνει τα άλευρα από τους καρπούς που την περιέχουν να είναι ελαστικά (σαν τσίχλα) και να «δένουν» καλύτερα στο μαγείρεμα.
Δυστυχώς, σε αυτήν την πρωτεΐνη υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία που μπορεί και προκαλεί καούρες.
3 Σχόλια