Οι κήλες είναι πια σε έξαρση. Περισσότερο απο 2 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως υποβάλλονται κάθε χρόνο σε χειρουργική επέμβαση για κήλη. Οι περισσότερες απο αυτές τις επεμβάσεις αφορούν τη βουβωνική χώρα και τους βουβώνες δηλαδή στο τμήμα του σώματος ανάμεσα στους άνω μηρούς και τα γεννητικά όργανα , η κοιλότητα που σχηματίζεται μεταξύ του ανωτέρου τμήματος των ποδιών και της κοιλιάς .
Οι σύγχρονες χειρουργικές μεθόδοι έχουν καταστήσει τη θεραπεία της πάθησης μια απλή επέμβαση ρουτίνας, ενω οι ασθενείς απαλλάσονται οριστικά απο τον πόνο και την ταλαιπωρία σε μόλις 25 λεπτά όπως σημειώνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Μπινιάρης
Η κήλη επηρεάζει δραματικά την κινητικότητα τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών αλλά και τους αθλητές (κήλη αθλητών) με τους άνδρες να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Για την εμφάνιση της δεν υπάρχει προφανής αιτία. Μπορεί να οφείλεται σε:
- Κληρονομικούς λόγους
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Παχυσαρκία
- Αδυναμία κοιλιακού τοιχώματος
- Παλιότερο χειρουργείο
- Νοσήματα αναπνευστικού με χρόνιο βήχα
- Εγκυμοσύνη
Παλιότερα η επέμβαση κήλης γινότανε με την κλασσική, ανοιχτή χειρουργική μέθοδο δηλαδή χειρουργική επέμβαση με μεγάλες τομές 3-12 εκατοστών η οποία ήθελε
- μεγάλο χρόνο για ανάρρωση του ασθενούς,
- παρουσίαζε αντιαισθητικές ουλές
- υποτροπές σε αρκετές περιπτώσεις.
Οι κήλες πια αντιμετωπίζονται με λαπαροσκόπηση , νέα υλικά και νέες τεχνικές που μετριάζουν σημαντικά την επέμβαση στο σώμα, έχουν ταχεία ανάκαμψη και το πιο σημαντικό ελάχιστες υποτροπές του ασθενούς.
Οπως επισημαίνει o γενικός χειρουργός Δρ. Μπινιάρης, Πειραικό Χειρουργικό Κέντρο
Ο χρυσός κανόνας είναι ότι η κήλη πρέπει να χειρουργείται γρήγορα και άμεσα γιατί επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου.
Σε ποια σηµεία της κοιλιάς µπορεί να δηµιουργηθεί κήλη;
Οι κοιλιοκήλες όπως ονοµάζονται µπορεί να εµφανιστούν:
• Βουβωνικό πόρο ή στόµιο (Βουβωνοκήλη)
• Μηριαίο στόµιο (Μηροκήλη)
• Οµφαλό (Οµφαλοκήλη)
• Επιγάστριο (Επιγαστρική κήλη)
• Παλιά τοµή από χειρουργείο (Μετεγχειρητική κήλη)
• Ηµισεληνοειδή γραµµή (Σπιγγέλιος κήλη)
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κοίλης προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα εναντι της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης.
Στην αποκαλούµενη και ελάχιστα επεµβατική τεχνική, µε την χρήση κάµερας υψηλής ευκρίνειας και πραγµατοποιώντας µικρές τοµές (1 cm), διοχετεύουµε αέριο για να έχουµε χώρο για τα ειδικά µακριά λαπαροσκοπικά εργαλεία που µας επιτρέπουν να χειρουργούµε από απόσταση παρακολουθώντας µέσω οθόνης και επιδιορθώνουµε την κήλη από µέσα (από την άλλη µεριά δηλαδή του κοιλιακού τοιχώµατος). Το χάσµα της κήλης ενισχύεται και πάλι µε πλέγµα, που τοποθετείται µέσα στην κοιλιά και στηρίζεται µε ειδικά µεταλλικά κλιπ στο κοιλιακό τοίχωµα.
Τα πλεονεκτήµατα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης που έχει φέρει επανάσταση και κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάµεσα στους χειρουργούς που έχουν εκπαιδευτεί στην τεχνική αυτή, είναι πολλαπλά όπως µικρότερες τοµές, γρηγορότερη ανάρρωση, λιγότερος µετεγχειρητικός πόνος σημείωνει ο Δρ Μπινιάρης.
Μετεγχειρητικά σημαντική είναι η διατήρηση των διατροφικών συνηθειών, καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή που να αφορούν ειδικά στην αποκατάσταση της κήλης. Περπάτημα, πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή και πολλά υγρά
1 Σχόλιο