Κήλες – Είδη κήλης
- Οι συνήθεις περιοχές, στις οποίες εμφανίζονται κήλες είναι στους βουβώνες (βουβωνοκήλη), στον ομφαλό (ομφαλοκήλη) και στην περιοχή προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη).Κατά σειρά συχνότητας έχουμε:
- Βουβωνοκήλη αλλά διαβάστε και ενα ενδιαφέρον άρθρο για την εγχείρηση βουβωνοκήλης
- Μηροκήλη
- Ομφαλοκήλη
- Επιγαστρική κήλη
- Κοιλιοκήλη
- Μετεγχειρητική κήλη
- Κιρσοκήλη
Σπανιότερα είδη κήλης είναι:
- Οσφυοκήλη
- Κήλη Θυροειδούς τρήματος
- Κήλη Richter
- Κήλη του Littre
- Κήλη του Spigel
- Κήλη του ισχιακού τρήματος.
- Κήλη του Velpeau
Ποιά είναι τα συμπτώματα των κηλών;
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή δυσφορία και μια εντοπισμένη διόγκωση στην επιφάνεια της κοιλιάς ή στη βουβωνική χώρα. Μια κήλη μπορεί επίσης να είναι ανώδυνη και εμφανίζεται μόνο ως μια διόγκωση. Ο πόνος μπορεί να είναι διαλείπον ή σταθερός και η διόγκωση μπορεί να μειωθεί ή να απουσιάζει, ανάλογα με την ποσότητα της πίεσης στην κοιλιακή χώρα. Ο συνεχής, έντονος πόνος σε μια πρησμένη περιοχή μπορεί να είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που λέγεται περίσφιξη κήλης και πρέπει να αξιολογείται αμέσως από γιατρό.
Η περίσφιξη κήλης ή ο αποκαλούμενος και στραγγαλισμός κήλης
Όταν υπάρχει μια κήλη, συνήθως ένα τμήμα εντέρου περνάει μέσα από το άνοιγμα που υπάρχει στο τοίχωμα της κοιλιάς και ωθείται προς τα έξω. Η διόγκωση δηλαδή που εμφανίζεται στο κοιλιακό τοίχωμα έχει σαν περιεχόμενο, συνήθως, κάποιο τμήμα εντέρου. Όταν τώρα για κάποιο λόγο το άνοιγμα του κοιλιακού τοιχώματος στενέψει, αυτό το τμήμα του εντέρου εγκλωβίζεται και περισφιγγεται, ταυτόχρονα όμως στραγγαλιζεται και τα αιμοφόρα αγγεία αυτού του τμήματος εντέρου με αποτέλεσμα να μην του παρέχουν την αιμάτωση που απαιτείται, κάτι το οποίο μετά από λίγο οδηγεί στη νέκρωση του εντέρου. Στο επόμενο στάδιο το έντερο θα ανοίξει σε κάποιο σημείο με αποτέλεσμα το κοπρανώδες περιεχόμενο του να βγει έξω από αυτό και στο επόμενο στάδιο να προκληθεί σηψαιμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.
Δυστυχώς, η περίσφιγξη συνήθως συμβαίνει ξαφνικά. Το πρώτο σύμπτωμα που θα νοιώσει κάποιος είναι συνήθως οξύς πόνος.
Αυτός ο πόνος μπορεί γρήγορα να γίνει έντονος και ο ασθενής δεν ανακουφίζεται με τίποτα. Ο ασθενής πρέπει αμέσως να εξεταστεί από γιατρό.Οι πιο συχνές περιπτώσεις στραγγαλισμού συμβαίνουν στις μικρότερες κήλες ενώ στις μεγαλύτερες το έντερο μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει πιο εύκολα και έτσι είναι μικρότερος ο κίνδυνος στραγγαλισμού.
Να είστε ιδιαίτερα ανήσυχοι όταν έχετε κήλη και νοιώσετε:
έντονο πόνο
εμετό
αίμα στα κόπρανα
δυσκοιλιότητα
αδιαθεσία με ή χωρίς πυρετό
κάψιμο ή ζέστη γύρω από την κήλη
Πώς διαπιστώνεται οτι έχετε κάποια απο τις παραπάνω μορφές κήλης. Τι πρέπει να κάνετε για να διαγνώσετε εαν έχετε κήλη;
Υπάρχουν 4 έγκυροι τρόποι για διάγνωση κήλης
- Ψηλάφηση κήλης από ιατρό συνήθως γενικός χειρουργός που να είναι έμπειρος στην αντιμετώπιση κηλών με χειρουργικό τρόπο.
Η διάγνωση κήλης γίνεται με τη βοήθεια ψηλάφησης (αυτή η εξέταση είναι ο συνήθης τρόπος διάγνωσης κήλης). Ο γιατρός εξετάζει τον αθενή σε όρθια και κατακεκλιμένη θέση ώστε να μπορέσει να εντοπίσει εάν υπάρχει κήλη και εφ’όσον υπάρχει να εντοπίσει τη θέση της. Το μέγεθος μιας κήλης μπορεί να αυξήθει όταν ο ασθενής βήξει ή σκύψει, οπότε μπορεί να ζητηθούν ως μέρος της εξέτασης.
2. Εξέταση με υπέρηχο
Η κήλη ή κήλες μπορεί να μη φαίνεται σε παιδιά και βρέφη εκτός από όταν βήχουν ή κλαίνε. Άρα σε τέτοιες περιπτώσεις, για να διαγνωστεί αν υπάρχει κήλη, είναι απαραίτητη η εξέταση με υπέρηχο.
3. Αξονική Τομογραφία
Επισης όταν υπάρχει υποψία κήλης άλλα όχι μια σαφής διάγνωση γίνεται αξονική τομογραφία ώστε να υπάρξει καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς συμβένει.
4. Μαγνητική Τομογραφία (MRI)
Μερικές φορές μια μαγνητική τομογραφία βοηθάει, δεδομένου ότι απεικονίζει τον μαλακό ιστό με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Η αυτοδιάγνωση κήλης είναι κάτι που δεν το συνιστούμε και πολλές φορές είναι επικίνδυνη τακτική . Μια κοιλία ή κοιλιακή κήλη μπορεί να είναι πολύ συχνή. Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για μια εγχείρηση κήλης. Είναι δύσκολο για όσους δεν είναι γιατροί να καταλάβουν αν έχουν μια κήλη ή όχι. Αν ήσασταν ένα λεπτό άτομο, μπορεί να είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε μια κήλη, αλλά ακόμη και τότε η εξέταση από έναν ειδικό χειρουργό κήλης είναι συχνά απαραίτητη
Πως ενεργούμε υπεύθυνα απο τη στιγμή που διαπιστώσουμε οτι έχουμε κάποια μορφή κήλης
- Δεν αδιαφορούμε, δεν την αγνοούμε ακόμα και όταν τα συμπτώματα της άντέχονται’ και δεν μας δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινή μας ζωή. Με το χρόνο κατι θα συμβεί, άνθρωποι είμαστε και κάποια αναποδιά θα κάνουμε όπως παραδειγματι θα σηκώσουμε ενα βάρος με λάθος τρόπο, θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια απότομη κίνηση, θα μεγαλώσουμε και θα αδυνατίσουν οι μυες του κοιλιακού τοιχώματος κ.α. Η λύση πια είναι εύκολη και είναι καθαρά χειρουργική. Υπάρχουν οι τρόποι ακόμα και στις δύσκολες περιπτώσεις ( μεγάλοι σε ηλικία, καρδιοπαθείς, υπέρβαροι, αθλητές που θέλουν να κάνουν γυμναστική, παιδιά, εγκυες γυναίκες). Οι τρόποι είναι καθαρα χειρουργικοί, ευκολοι, αναιμακτοι και μη επεμβατικοί.
Πώς γίνεται η επιδιόρθωση μιας κήλης;
Ολη η υπόθεση και η τεχνολογία έχει στραφεί στην αποφυγή υποτροπών και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την χειρουργική της κήλης
Οι χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση κήλης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως είναι πολλές.
Κλασική ανοικτή μέθοδος
Λαπαροσκοπική Μέθοδος
Την τελευταία 5ετία, η ανάπτυξη της λαπαροσκόπησης και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής συνέτεινε στην επινόηση και δημιουργία τεχνικών πρόσβασης στην ανατομική περιοχή των κηλών, με αποτέλεσμα σήμερα παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, να έχει καθιερωθεί η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης με τοποθέτηση πλέγματος σαν μια εξαιρετικά ασφαλής επέμβαση και ιδανική για την θεραπεία αυτή
Υπάρχουν 2 βασικές λαπαροσκοπικές τεχνικές όπως μας αναφέρει ο έμπειρος γενικός χειρουργος Dr Μπινιάρης
- TAPP (Διαπεριτοναική αποκατάσταση)Πραγματοποιείται όπως η κλασική λαπαροσκόπηση βουβωνοκήλης με είσοδο της κάμερας απο τον ομφαλό με τομή μόλις ενός εκατοστού, μέσα στην κοιλιά (με εμφύσηση αερίου) και ακόμα δύο τομές δύο χιλιοστών για την είσοδο των εργαλείων.
- TEP (Προπεριτοναική αποκατάσταση)Ίδια ακριβώς με την παραπάνω τεχνική, ο χώρος εργασίας είναι έξω απο την κοιλιά.
Και στις δύο παραπάνω τεχνικές το πλέγμα τοποθετείται στον προπεριτοναικό χώρο (δηλαδή κάτω απο το κοιλιακό τοίχωμα).
Πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Μεθόδου για κήλες είναι
- Λιγότερες η καθόλου υποτροπές
- Μικρές τομές που δεν αφήνουν σημάδι ή ουλές.
- Ελαττωμένος μετεγχειρητικός πόνος.
- Ταχεία ανάρρωση μετά το χειρουργείο, ενώ σε λίγες ώρες δύναται να επιστρέψει σπίτι του και την επομένη ημέρα ακολουθεί τις καθημερινές του δραστηριότητες.
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών δεν συνίσταται στις εξής περιπτώσεις:
- Εάν η κήλη είναι υπερβολικά μεγάλη
- Εάν πρόκειται για οσχεοβουβωνοκήλη (με παρουσία εντέρου στο όσχεο)
- Εάν έχει ο ασθενής υποβληθεί στο παρελθόν σε προστατεκτομή
- Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει γενική αναισθησία
Κοστίζουν γενικά ακριβά οι επεμβάσεις στις κήλες;
Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων όλων των επισκέψεων, του προεγχειρητικού ελέγχου, της επέμβασης, της νοσηλείας και του πλέγματος αλλά και όλης της φροντίδας μετά από την χειρουργική επέμβαση, μπορεί να είναι πολύ λιγότερο από ό, τι συχνά ακούτε.
Η γρήγορη επιστροφή στην εργασία που επιτυγχάνεται είναι επίσης ένας παράγοντας, αφού μια παρατεταμένη περίοδος ανάρρωσης έχει πολύ μειωμένες αποδοχές για τον άνθρωπο. Επίσης, η αποφυγή των υποτροπών προσφέρει μια ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση και ταλαιπωρίας και χρόνου και χρήματος.
Για τις Κήλες το κόστος εξαρτάται απο:
Είδος επέμβασης, διάρκεια νοσηλείας, χρήση ειδικών υλικών και κλινικής, και καθορίζεται επίσης από το Είδος ασφαλιστικής κάλυψης (ιδιωτική ασφάλεια και ασφαλιστικό ταμείο πχ Δημόσιο, ΙΚΑ κλπ). Στο κόστος επέμβασης περιλαμβάνονται τα έξοδα κλινικής, αμοιβές χειρουργού, συνεργατών και αναισθησιολόγου. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι κλινικές που χειρουργεί ο χειρουργός, δεχονται την εξόφληση μέσω συναλλαγματικής διευκόλυνσης ή επιταγής, ή αν υπάρχει σύμβαση με ασφαλιστική εταιρεία, άμεσα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Ο ΕΟΠΠΥ συμμετεχει στην διαδικασία της νοηλείας του ασθενούς, με την χρήση ειδικών “πακέτων νοσηλείας” τα λεγόμενα ΚΕΝ (κλειστό ενοποιημένο νοσήλειο), ούτως ώστε ο ασθενής πληρώνει συμμετοχή στην κλινική και τις αμοιβες της χειρουργικής ομάδος. Η πληρωμή της επέμβασης αφορά την εξόφληση της κλινικής και της χειρουργικής ομάδος (χειρουργού και αναισθησιολόγου).
1. Η εξόφληση της κλινικής γίνεται είτε με μετρητά, είτε αν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια με επιταγή , με στόχο να πληρωθεί η κλινική μετά την εκταμίευση των χρημάτων απο την ασφαλιστική εταιρεία.
2. Αν η κλινική είναι συμβεβλημένη με την ασφαλιστική εταιρεία, τότε η εξόφληση γίνεται μεσω λογιστηρίου και ο ασθενής δεν συμμετέχει καθόλου στην διαδικασία πληρωμής.
Η εξόφληση της χειρουργικής ομάδος μπορεί να γίνει είτε με μετρητά, είτε μέσω κλινικής ενσωματωμένη στο συνολικό κόστος στις προηγούμενες περιπτώσεις 1 και 2, είτε με πιστωτική κάρτα.
Κήλες – Τρόποι πληρωμής – Διευκολύνσεις
Η πληρωμή της επέμβασης κήλης αφορά την εξόφληση της κλινικής και της χειρουργικής ομάδος (χειρουργού και αναισθησιολόγου).
1. Η εξόφληση της κλινικής γίνεται είτε με μετρητά, είτε αν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια με επιταγή , με στόχο να πληρωθεί η κλινική μετά την εκταμίευση των χρημάτων απο την ασφαλιστική εταιρεία.
2. Αν η κλινική είναι συμβεβλημένη με την ασφαλιστική εταιρεία, τότε η εξόφληση γίνεται μεσω λογιστηρίου και ο ασθενής δεν συμμετέχει καθόλου στην διαδικασία πληρωμής.
Η εξόφληση της χειρουργικής ομάδος μπορεί να γίνει είτε με μετρητά, είτε μέσω κλινικής ενσωματωμένη στο συνολικό κόστος στις προηγούμενες 2 περιπτώσεις, είτε με πιστωτική κάρτα. Η πληρωμή με πιστωτική κάρτα, γίνεται στο ιατρείο, και μπορεί να καθοριστεί και διακανονισμός μέσω αυτής.
Στην περίπτωση που επιθυμείτε εξειδικευμένη ενημέρωση, περισσότερες ειδικές πληροφορίες ή και διευκρινίσεις σχετικά με το κόστος μιας επέμβασης κηλών , επικοινωνήστε με τον Dr Μπινιάρη η επισκεφθείτε το www.biniaris-surgery.gr για να κλείσετε ραντεβού.