H δημιουργος αυτου του animation που αποτελεί ενα κατορθωμα τεχνης
H Nina Paley γεννήθηκε το 1968 στις αρχές Μαιου και είναι δημιουργός Κομιξ , animator και οπαδος της ιδεας για free culture – ελευθερο απο πνευματικα δικαιωματα πολιτισμό.
Δεν χρειάζεστε την αδεια μου , για να αντιγράψετε, μοιραστείτε , δημοσιευσετε, αρχειθετησετε, δείξετε, πουλήσετε, αναμεταδοσετε η να κάνετε remix στο Sita Sing the Blues. Η συμβατικη λογική λέει να απαιτήσω πληρωμή για κάθε χρήση του φίλμ , αλλά όμως πως συνανθρωποί μας χωρίς χρήματα θα μπορούσαν να το δούν; Ποσο θα απλωνε τα φτερά του ενα εργο και θα συρρικνωνοταν εαν περιοριζοταν με αδειες χρήσης και αμοιβές κάθε ειδους; Η ανάγκη για Ελεγχο προσφέρει μια ψευδή αισθηση Ασφάλειας. Η πραγματικη αληθινή ασφάλεια που έχω είναι η Εμπιστοσύνη μου προς Εσας, η Εμπιστοσύνη μου πρός τον Πολιτισμό και η εμπιστοσύνη μου προς την Ελευθερία
Γιατί εμεινε στην ιστορια του animation αυτη η ταινια;
Η δημιουργία της animation ταινιας Sita Sing the Blues δεν ηταν ευκολη. Την περιοδο εκείνη ειχε μια ζωή που ειχε απο ολα τα καλά ενα διαζύγιο ασχημης μορφής , αυτα τα διαζυγια που φτάνει αστυνόμια μεχρι το σπίτι να δει αν εισαι καλά και δημιουργικά ηταν σε ενα τέλμα και με κακή ψυχολογία..
Τότε ηταν που εφτασε στα χέρια της και αρχισε να διαβάζει το Ramayana , ενα ινδικο έπος , που αποτελείται απο 24 000 στίχους, 7 βιβλία και 500 τραγούδια , ενα αρχαίο ποιημα που δεν ειναι απλά μια ιστορία.
Εχει μια πολυ μεγαλη σημασια γιατην Ινδουιστικη Θρησκεία γιατι διδάσκει τις αρχαίες ινδουιστικες βεδες με αφηγηματικη αλληγορία και εμπεριεχει φιλοσοφικά και θρησκευτικα στοιχεία.
Η ιστορία μιλαέι για τα καθήκοντα στίς σχέσεις των ανθρώπων, μια προσπάθεια να πλάσει τέλειους και ιδανικούς χαρακτήρες όπως ο ιδανικός πατέρας, ο ιδανικός υπηρέτης, ο ιδανικός αδελφός , η ιδανική σύζυγοςκαι ο ιδανικός Βασιλιάς…
Εντυπωσιάστηκε απο την ιστορία, κόλλησε, και αποφάσισε να γράψει ενα σενάριο για ταινια animation εμπνευσμένο απο τη
Ramayana , να το σκηνοθετήσει και να δημιουργήσει στον υπολογιστή του σπιτιου της ολα τους χαρακτήρες της ταινίας
σχεδιαστικά και το animation, την κινουμενη μορφη δηλαδή των εικόνων. Μόνη της …
Της πήρε 5 χρόνια , για εκείνη ηταν ενα προσωπικό επος , μια πνευματική και σωματική καθαρση αλλά ηταν απο τους
ανθρώπους που δεν τα παρατανε ευκολα , απο αυτούς που πίνουν νερο , που μπορούν , το θέλουν , το τολμούν και το
κάνουν…το τελείωσε , και η ταινια animation εφτασε τελικα να ειναι 82 λεπτά , μια ολοκληρη ταινια δηλαδη , απο μόνη της ,χωρις βοήθεια , μονο ενας ανθρωπος το ονειρο και ενας υπολογιστής…Η ταινία είναι μια ιστορία για την Αλήθεια , τη Δικαιοσυνη και την Ανάγκη μιας γυναίκας για ιση μεταχειριση
Τα προβληματα με τα πνευματικα δικαιωματα για την animation ταινια
Με το που τελείωσε το εργο και προσπάθησε να το προβάλλει αρχισαν οι νέες δοκιμασίες για τη Nina Paley. Για να μπορέσεινα κάνει το animation χωρίς να φτιάξει και να πληρώσει ορχήστρα , χρησιμοποιησε κάποιες ηχογραφήσεις του 1920
παρακαλώ της αν και πρόσεξε στην αρχή οι ηχογραφήσεις να μην υπάγονταισε copyright .. Ομως μετά την δημιουργία εμφανίστηκαν κάποια θεματα , πολλά για την ακριβεια, με νόμους παλιούς του Κρατους που ισχυαν σε ηχογραφήσεις , πνευματικα δικαιωματα δηλαδη στις συνθέσεις και χρειαζονταν ειδικη αδεια για να μπορέσει να βάλει τη συγκεκριμένη μουσική σε συγχρονισμό με τις εικόνες…
Δεν ηταν δηλαδή παρα τα χρόνια ελεύθερες απο πνευματικα δικαιώματα και αρχισε μια δικαστική περιπέτεια. Επίσης
βρέθηκε οτι η μουσική σύνθεση , και η οπτική που ειχε βάλει στα τραγουδια και κατεπεκταση ολο το τελικο προιον ηταν
ακόμα κάτω απο πνευματικα δικαιωματα αν και περάσαν 90 χρόνια.
Η Λύση για να γίνει διανομή της ταινίας animation
Χωρίς διανομέα , η Paley ηταν αδύνατο να πληρώσει τα 220 χιλιαδες δολάρια που ζητόυσαν αυτοι που ειχαν τα πνευματικα δικαιωματα. Εγινε πολυ σκληρη διαπραγμάτευση και τελικα το ποσο μειώθηκε στα 50.000 δολάρια. Πήρε δάνειο και ετσι το 2009 βγηκε στον αερα.. Παρόλο που νόμιζε οτι ειχε ξεφύγει απο τα αναπάντεχα προβλήματα Διανομής και Πνευματικών δικαιωμάτων το φιλμ animation σβηστηκε απο διάφορα κανάλια που δεν πιστευαν οτι ειχε ξεκαθαρίσει το θέμα , οπως στο YOUTUBE Γερμανίας που αναγκάστηκε να το σβήσει απο το Γερμανικό youtube λόγω διαμαρτυριάς της τοπικής ΑΕΠΙ (GEMA).
Η ιδια αλλαξε πολιτικη, θύμωσε, και αφησε την ταινία της ενα μηνα πριν ( 18 Ιανουαρίου 2013) ελέυθερη στο διαδικτυο να τηνπαρακολουθησει οποιος θέλει.
Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ και η μεγαλη επιτυχιά , αυτη της animation ταινίας που θεωρείται ενα απιστευτο κατορθωμα ενος καλλιτέχνη . Ενα animation που εμεινε στην ιστορία!
ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΔΩ!!!
Η ιδια άλλαξε πολιτικη. Ασχοληθηκε με το Κινημα για Ελέυθερα πνευματικα δικαιωματα , Free culture movement , ηταν φυσικό , και εκανε μια ανορθοδοξη κατα καποιο τροπο διανομή της ταινίας.
Εξαιτίας της Αδειας Χρήσης και των ορων , εκανε μόνο 4999 DVD αντιγραφα για πώληση. Η ιδια βρήκε ενα παραθυρο στο Νομο και η ταιναι animation εκανε πρεμιερα στο διαδικτυο ως ελευθερη για κατεβασμα , Δωρεαν δηλαδή για ολες τις ποιοτητες ( resolution , HD, Αναμεταδοση για τηλεοραση) . Τα δωρεαν αυτα downloads μετρουσαν ως προωθητικο υλικό και δεν χρειάζονταν να πληρώσει πνευματικα δικαιώματα στους κληρονόμους τεμπέληδες και στους κατόχους των πνευματικών δικαιωματων των τραγουδιών του 1920 …
Αποφάσισε να βγάλει χρήματα με εθελοντικές πληρωμές (donations) , χορηγίες , κάποια προϊοντα αντιγραφα των ηρώων της animation ταινιας, t shirt και φυσικά την πώληση των 4999 DVD και κάποιων άλλων μεθόδων όπως ομιλίες και συνεντευξεις..
Εγραψαν για την ταινία animation και την προσπάθεια
Μια ιδιοφυια του animation , μια ταινία μειγμα κολαζ, κομιξ, Bollywood, και Beatles ειδικα Yellow submarine
New York Times
Ειμαι ενθουσιασμενος , εχω φυγει, χαμογελάω απο την αρχη του φιλμ μεχρι τo τέλος . Συναρπαστικα πρωτοτυπο. Ειναι ενα θαυμα που κατορθωσε να το κανει μονη της…
Chicago Sun times