Πότε είναι προς το συμφέρον σας να μετατρέψετε μια προσωπική εταιρεία σε ΙΚΕ εταιρεία!
Πλεόν οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν αποσυνδεθεί από το φορολογητέο εισόδημα, και έτσι πολύ επιχειρηματίες σκέφτονται αν είναι τελικά συμφέρουσα η διατήρηση της ατομικής επιχείρησης σε σχέση με τη δημιουργία νέας ή την μετατροοπή σε ΙΚΕ εταιρεία.
Το γιατί λοιπόν γίνει ιδρυση ΙΚΕ ή να μετατραπεί η εταιρεία σε ΙΚΕ είναι προφανές δεδομένης της φορολογικής ελάφρυνσης που υπάρχει. Τώρα ας δούμε πότε πρέπει να λάβουμε μια τέτοια απόφαση και ποιοι είναι οι παράγοντες που την καθορίζουν. Ρωτήσαμε ένα λογιστικο φοροτεχνικο γραφειο και μας είπε τα παρακάτω.
Πρώτος παράγοντας: Ποσοστό κερδοφορίας στην ΙΚΕ εταιρεία
Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν λάβετε την απόφαση να μετατρέψετε την ατομική ή προσωπική σας εταιρεία σε ΙΚΕ εταιρεία θα πρέπει να είναι το ποσό της κερδοφορίας σας. Είναι προφανές και γνωρίζετε ότι στις μεμονωμένες επιχειρήσεις το κέρδος φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων που φτάνει έως και 44% φόρο ενώ στις επιχειρήσεις (είτε προσωπικές είτε κεφαλαιουχικές) τα συνολικά κέρδη φορολογούνται με 22%.
Επιπλέον στην ΙΚΕ εταιρεία δίνοντας αμοιβή του διοικητικού συμβουλίου στους εταίρους, πετυχαίνουμε την εγγραφή στα βιβλία της εταιρείας μας της δαπάνης μισθοδοσίας, οπότε επωφελούμαστε στον εταιρικό φόρο αφού η αμοιβή του διοικητικού συμβουλίου του διαχειριστή θεωρείται ως δαπάνη μισθωτής υπηρεσίας και φορολογείται με βάση την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων.
Δεύτερος παράγοντας: Αριθμός εταίρων
Ο δεύτερος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο αριθμός των εμπλεκόμενων εταίρων, αν ο έτειρος είναι ένας δημιουργούμε μονοπρόσωπη ΙΚΕ . Η παράμετρος αυτή παίζει ιδιαίτερο ρόλο αφού, σε συνδυασμό με τις παραπάνω αμοιβές του Δ.Σ., μπορούμε να “σπάσουμε” τα εισοδήματα σε περισσότερα του ενός άτομα, οπότε θα πετύχουμε μεγαλύτερη μισθολογική δαπάνη για την εταιρεία και άρα φοροελαφρύνσεις.
Τρίτος παράγοντας: Προστασία προσωπικής περιουσίας
Ένας τρίτος παράγοντας που όχι μόνο δεν πρέπει να παραβλέπεται αλλά πρέπει να εξετάζεται πολύ προσεκτικά είναι η προστασία της ατομικής περιουσίας του εταίρου που παρέχεται από μια κεφαλαιουχική εταιρεία, επειδή οι εταίροι των κεφαλαιουχικών εταιρειών δεν είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της εταιρείας με την προσωπική τους περιουσία.
Πριν αποφασίσετε την ίδρυση ΙΚΕ εταιρείας ζητήστε απευθείας από ένα λογιστικο γραφειο Αθηνα, εάν δεν το έχει ήδη κάνει, να δημιουργήσει για εσάς ένα φορολογικό σενάριο με βάση τα δικά σας οικονομικά δεδομένα πριν από τη μετατροπή. Ο φορολογικός σχεδιασμός αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για την αποτροπή φορολογικών και ασφαλιστικών ατοπημάτων.
Ο κ.Αλεξιου Γιώργος ιδιοκτήτης στο λογιστικό γραφείο Αθήνα Τεχνολογιστική Μον ΕΠΕ μας λέει χαρακτηριστικά “είναι πάντα ξεκάθαρο, για εμάς, τί είδος εταιρείας πρέπει να επιλέξει κάθε επιχειρηματίας, για να εξυπηρετεί αυτόν και την επιχείρηση του τώρα και στο μέλλον. Η επιλογή του τύπου της εταιρείας είναι σημαντική και δεν αλλάζει κάθε μέρα. Με βάση αυτή όμως εμείς μπορεί να χάνουμε πολλά χρήματα, απαραίτητα για την καλή λειτουργία της επιχείρησης μας.”
Η τελική ερώτηση που πρέπει να κάνει κανείς μπορεί να μην είναι Ατομικη επιχειρηση ή ΙΚΕ. Χρειάζεται να δούμε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία χαρακτηριστικα ποιες υποχρεώσεις έχει ο μετοχος σε ικε και ποια είναι στην ιδρυση ΙΚΕ βηματα.
Κάντε την έρευνά σας επιλέξτε λογιστικες εταιρειες που είναι αξιόπιστοι συνεργάτες για τις επιχειρήσεις τους και παρέχουν λογιστικες υπηρεσιες με σεβασμό και υπευθυνότητα. Στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον και το τελευταίο ευρώ που μένει προς όφελος της εταιρείας μας αξίζει και έχει λόγο να το σκεφτούμε.
Η κρίση λέγεται ότι είναι μια ευκαιρία κάθε φορά. Μια ευκαιρία αλλαγής, προσαρμογής στις νέες συνθήκες και καινοτομίας. Πόσοι επιχειρηματίες βλέπουν αυτές τις ευκαιρίες; Πόσοι επιχειρηματίες αναρωτιούνται πώς θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που βλέπουν και αν υπάρχει τρόπος να έχουν κάποιον δίπλα τους που θα τους στηρίξει σε νέες επιχειρήσεις; Πόσοι επιχειρηματίες αναρωτιούνται αν θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο που εργάζονται έτσι ώστε όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν;
Στο τέλος, πόσοι επιχειρηματίες καλούν το λογιστικο γραφειο τους για όλα τα παραπάνω και αν το κάνουν, ποια απάντηση παίρνουν;
1 Σχόλιο