Ιατρικό λάθος με ιατρικο λαθος διαφέρει πολύ. Τα ιατρικά σφάλματα μπορεί να διαφέρουν πολύ, αλλά υπάρχουν διάφοροι τύποι τυπικών διαγνωστικών «παγίδων» που οι κλινικοί γιατροί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.
Τα αποτελέσματα της Εταιρείας για τη Βελτίωση της Διάγνωσης στην Ιατρική, είναι πολύ διαφωτιστικά και πάνω σε μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων.
“Σφάλματα στην ιατρική διάγνωση νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν. Και το ερώτημα είναι, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις ή μοτίβα όπου αυτά τα τρωτά διαγνωστικά σημεία εμφανίζονται επανειλημμένα και μπορούμε να τα κατανοήσουμε καλύτερα συλλέγοντας τα και μαθαίνοντας από αυτά ούτως ώστε να μην ξανασυμβούν;».
Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν είναι μια νέα ιδέα, πρόσθεσε, παρουσιάζοντας ένα άρθρο του 1912 που συζητούσε πώς αυτό που αρχικά μπορεί να διαγνωστεί ως αιμορροΐδες μπορεί αργότερα να αποδειχθεί ότι είναι καρκίνος του ορθού.
«Αυτή η ιδέα για την προσπάθεια συλλογής αυτών των παγίδων και την προσπάθεια κατανόησης τους είναι τόσο ένας νέος τρόπος σκέψης όσο και μια παλιά προσέγγιση», είπαν στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας για τη βελτίωση της ιατρικής διάγνωσης.
Για να αναπτύξουν μια λίστα κοινών διαγνωστικών παγίδων, ο κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου Δρ Schiff και οι συνεργάτες του ανέλυσαν μια ποικιλία δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών από 5 χρόνια κλειστών αξιώσεων αμέλειας, αναφορές περιστατικών ασφάλειας ασθενών, περιπατητικές αναφορές νοσηρότητας και θνησιμότητας και ευρήματα από ομάδες εστίασης γιατρών που πραγματοποιήθηκαν σε έξι ωριαίες συνεδρίες.
Οι συμμετέχοντες στην ομάδα εστίασης περιελάμβαναν νευρολόγους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, πνευμονολόγους, ρευματολόγους και ωτορινολαρυγγολόγους. Οι ερευνητές εξέτασαν τόσο το πού πήγε στραβά η διάγνωση όσο και τους παράγοντες που συνέβαλαν στη διάγνωση δυσκολότερη από ό,τι συνήθως. Κατέληξαν να αναλύσουν 836 διαγνωστικά περιστατικά με σφάλματα διάγνωσης.
Οι 11 κορυφαίες διαγνώσεις που ήταν ιατρικο λαθος, με σειρά συχνότητας από την υψηλότερη στη χαμηλότερη, ήταν:
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ
- Καρκίνος παχέος εντέρου
- Καρκίνος του πνεύμονα
- Καρκίνος του μαστού – καρκίνος μαστού
- Εμφραγμα μυοκαρδίου
- Καρκίνος του προστάτη
- Εγκεφαλικό
- Σήψη
- Καρκίνο της ουροδόχου κύστης
- Πνευμονική εμβολή
- Εγκεφαλική αιμορραγία
- Σφάλματα στη διαδικασία
Όσον αφορά τα σημεία που πήγαν στραβά στη διαδικασία, το πιο σημαντικά φαίνεται να είναι:
Η αποτυχία παραγγελίας μιας απαραίτητης εξέτασης ήταν το πιο συχνό ζήτημα, ακολουθούμενη από την αποτυχία εξέτασης της σωστής διάγνωσης, την αποτυχία ή καθυστέρηση στην παρακολούθηση για ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα της εξέτασης, την αποτυχία μεγάλης στάθμισης ένα κρίσιμο κομμάτι του ιστορικού του ασθενούς και αποτυχία ή καθυστέρηση στην παραγγελία παραπομπής.
“Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εξετάσεις είναι εκεί όπου πολλά πράγματα πήγαν στραβά σε αυτές τις περιπτώσεις — η αποτυχία να παραγγείλουμε μια άμεση εξέταση, [όπως όταν] κάποιος χρειάστηκε κολονοσκόπηση με αιμορραγία από το ορθό και μετά δεν έκανε”, είπε ο Σιφ. “Ή, αποτυχία εξέτασης της σωστής διάγνωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, εφαρμόστηκαν και οι δύο, οπότε κάποιος δεν εξέτασε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, άρα δεν διέταξε κολονοσκόπηση ή δεν εξέτασε τη σήψη, οπότε δεν διέταξε καλλιέργειες αίματος».
Ένα άλλο παράδειγμα εξειδικευμένης ειδικότητας όπως π.χ μαστολόγος . Μια γυναίκα που παραπέμπεται σε ειδικό μαστολόγο για ένα εξόγκωμα στήθους..
Της δίνεται μια μαστογραφία προληπτικού ελέγχου και λαμβάνει ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, και αυτό δεν παρακολουθείται επειδή ο ειδικός δεν ήξερε ότι η γυναίκα είχε ένα συγκεκριμένο παράπονο. Αρα καθυστερεί δραματικά μια μαστεκτομή που στη γυναίκα θα της έσωζε τη ζωή εάν ανευρισκόταν εγκαίρως.
«Η συλλογή αυτών όλων μαζί, ελπίζουμε, είναι χρήσιμη για να έχουμε μια εικόνα των ειδών των πραγμάτων που πάνε στραβά», είπε ο Σιφ.
Η υπερδιάγνωση είναι επίσης ένα ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικο λαθος, συνέχισε, όπως για παράδειγμα με έναν ασθενή που διαγνώστηκε με εγκεφαλικό όταν είχε όντως παράλυση Bell. Ένας άλλος ασθενής λέγεται ότι είχε μια διαταραχή επιληπτικών κρίσεων ενώ δεν είχε, και σε αρκετούς ανθρώπους διαγνώστηκε λανθασμένα με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Ο Σιφ συνέχισε συζητώντας περισσότερες παγίδες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Η νόσος Α συγχέεται με τη νόσο Β. Οι ασθένειες συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ή μπερδεύονται μεταξύ τους, όπως η αορτική ανατομή που διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως έμφραγμα του μυοκαρδίου ή η διπολική διαταραχή που διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως κατάθλιψη
Εσφαλμένη ερμηνεία των αποτελεσμάτων των τεστ.. Μπορεί να εμφανιστούν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά, αλλά οι κλινικοί γιατροί δεν σκέφτονται τους περιορισμούς του τεστ — για παράδειγμα, ένα αρνητικό τεστ COVID-19 μπορεί να εμφανιστεί νωρίς ή αργά στην πορεία της νόσου
Αποτυχία αναγνώρισης άτυπης εμφάνισης, σημείων ή συμπτωμάτων, όπως η σήψη που εμφανίζεται σε έναν ηλικιωμένο ασθενή που είναι άτυπος ή υποθερμικός
Αποτυχία αναγνώρισης του επείγοντος της διάγνωσης — για παράδειγμα, σε ασθενείς με περικαρδιακό επιπωματισμό ή πνευμοθώρακα τάσης
Κίνδυνοι διακοπτόμενων συμπτωμάτων, στα οποία κάποιος φαίνεται καλά όταν σας βλέπει αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται σε ένα «διαφανές διάστημα» επισκληριδίου αιματώματος\
Αποτυχία εξέτασης ενός φαρμάκου ή περιβαλλοντικής αιτίας
Σύγχυση σχετικά με την ανταπόκριση στην εμπειρική θεραπεία. “Κάποιος παίρνει στεροειδή ή παυσίπονα, επομένως τα συμπτώματά του είναι καλυμμένα και φαίνονται καλύτερα, ενώ στην πραγματικότητα, έχουν κάτι πιο σοβαρό που πρόκειται να αγνοηθεί”, είπε ο Σιφ.
Αποτυχία εκτίμησης των περιορισμών της φυσικής εξέτασης
Η χρόνια νόσος θεωρείται ότι ευθύνεται για νέα συμπτώματα
Ποιά είναι τα νομικά θέματα που μπορεί να προκύψουν για ενα ιατρικο λαθος;
Αγωγη για ιατρικό λάθος
αποφασεις δικαστηριων για ιατρικα λαθη
Ψυχικη οδυνη απο ιατρικη αμελεια
ιατρικο λαθος αποζημιωση