Θυρεοειδίτιδα
Οι θυρεοειδίτιδες είναι φλεγμονές του θυρεοειδή αδένα που μπορεί να είναι χρόνιες ή οξείες. Οι οξείες μορφές προκαλούνται απο βακτηρίδια και ιούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ακριβή αιτία. Ο αδένας αυξάνεται σε όγκο, είναι επώδυνος στην ψηλάφιση και την κατάποση. Το δέρμα που βρίσκεται πάνω απο τον αδένα είναι κόκκινο και ο άαρωστος έχει πυρετό. Όταν η αρρώστια αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία (αντιβίωση για το μικροβιακό τύπο, κορτιζονούχα στις άλλες περιπτώσεις) η πορεία είναι καλή.
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί όμως να επακολουθήσει υποθυρεοειδισμός. Η χρόνια θυρεοειδίτιδα (λέγεται και hashimoto) προσβάλει πιο συχνά γυναίκες μέσης ηλικίας και έχει σαν αιτία ανοσοβιολογικό μηχανισμό. Στα αρχικά στάδια της αρρώστιας ο αδένας διογκώνεται και υπερλειτουργεί. Στη συνέχεια ο ενδοκρινής αδένας αντικαθίσταται με ινώδη ιστό με αποτέλεσμα τον υποθυρεοειδισμό.
Υποθυρεοειδισμός
Με τον υποθυρεοειδισμό εννουμε μια ανεπαρκή λειτουργία του θυρεοειδή. Τα αίτια του υποθυρεοειδισμού είναι πολλά. ΟΙ αλλοιώσεις μπορεί να είναι είτε στον ιδιο το θυρεοειδή αδένα (πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός) ή στο ύψος της υπόφυσης οπότε δεν εκκρίννεται TSH ( δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός)
ΤΕΣΤ για τη διάγνωση παθήσεων θυρεοειδούς
- Προσδιορισμός της τιμής στο αίμα της Τ3 και Τ4. Με μια απλή εξέταση αίματος. Ο προσδιορισμός είναι όμως πολυσύνθετος και χρειάζευαι περίπου 1 ημέρα.
- Προσδιορισμός στο αίμα της TSH. Ο προσδιορισμός της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης υποφυσιακής προελευσης, χρησιμεύει για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού και για να τον διακρίνει απο τους άλλους τύπους.
- Τεστ που βασίζεται στην πρόσληψη ραδιενεργού ιωδίου. Χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου μετα απο 6 ωρες και μετα απο 8 η ραδιενέργεια που βρίσκεται στο θυρεοειδή μετριέται με ειδικά όργανα. Το ποσοστό της ραδιενέργειας που προσέλαβε ο θυρεοειδής θα είναι μεγαλύτερο του κανονικού στις περιπτώσεις υπερλειτουργίας του αδένα. Με το ίδιο τεστ μπορούμε να έχουμε μια αληθινή και ακριβή σκιαγράφηση του θυρεοειδή (θυρεοειδικό σπινθηρογράφημα) που δείχνει τη δραστηριότητα των διαφόρων τμηματων του θυρεοειδή ανάλογα με την πρόσληψη του ιωδίου. Η σκιαγράφηση δείχνει αν όλος ο θυρεοειδής δεσμεύει ομοιόμορφα ή αν υπάρχουν οζίδια με υπό η υπέρ πρόσληψη.
Ογκοι του θυρεοειδή
Οι όγκοι του θυρεοειδή μπορεί να είναι καλοήθεις (αδενώματα) ή κακοήθεις ( καρκίνος θυρεοειδούς). Τα αδενώματα με τη σειρά τους μπορεί να είναι σύμφωνα με την ιστολογική τους, ικανά ή οχι να παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτοί οι λειτουργικοί όγκοι συμπεριφέρονται στο σπινθηρογράφημα σαν θερμοί όζοι του θυρεοειδούς (δηλαδή νε αυξημένη πρόσληψη) και οι άλλοι συμπεριφέρονται σαν ψυχροί όζοι θυρεοειδούς.( Δηλαδή χωρίς πρόσληψη ιωδίου)
Οι λειτουργικοί όζοι μπορεί να φτάσουν στο σημείο να αντικαταστήσουν τον αδένα, η μεχρι να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό.
Τα καρκινώματα είναι συνήθως ψυχροί όζοι του θυρεοειδούς. Η θεραπεία απαιτεί εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς και ποικίλει ανάλογα με την ιστολογική φύση του όγκου. Σαν γενική πρακτική όμως όπωγς γνωρίζουν οι χειρουργόι θυρεοειδούς όλοι οι ψυχροί όζοι αφαιρούνται ( ολική θυρεοειδεκτομή)