με την προφορική αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη και τη Μέθοδό της
Εκπαιδευτικό σεμινάριο 12 ωρών, με αφορμές από εκθέματα του Ιδρύματος Μ. & Β. Θεοχαράκη
Και στα πλαίσια της έκθεσης «Κώστας Βαρώτσος» – Γλυπτική 2008 – 2018
Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, πρωτοπόρος και με πορεία 25 χρόνων στο αντικείμενό της, συντονίζει για 2η χρονιά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη ένα βιωματικό – διαδραστικό εργαστήρι για την αξιοποίηση της Τέχνης της Αφήγησης σε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στο μουσείο αλλά και σε κάθε χώρο εκπαίδευσης.
Τα παραμύθια και όλα τα είδη των προφορικών ιστοριών γενικότερα δημιουργήθηκαν ανώνυμα και μεταφέρθηκαν ανά τους αιώνες με τρόπο κωδικοποιημένο, διατηρώντας όλη την ομορφιά και τη σοφία τους ως τις ημέρες μας. Γοήτευσαν γενιές και γενιές και αξιοποιήθηκαν ως μέσο ψυχικής ανακούφισης, διαπαιδαγώγησης και θεραπείας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
Υπάρχουν, ειδική γνώση, τρόποι και «κλειδιά» ώστε να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί καταρχήν τον τρόπο λειτουργίας της προφορικής ιστόρησης κι έπειτα να τον εφαρμόσει με τρόπο αποτελεσματικό σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε ένα σχολείο, μια βιβλιοθήκη, ένα μουσείο.
Οι ιστορίες αποτελούν μαρτυρίες ζωής και μεταφέρουν βίωμα.
Το συγκεκριμένο σεμινάριο πληροφορεί και προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και τεχνικές για τη χρήση της προφορικής αφήγησης και της δημιουργίας ιστοριών μέσα σε συγκεκριμένους θεματικούς χώρους, όπως π.χ. μία τάξη ή ένα μουσείο.
ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
- Βασικές τεχνικές αφήγησης – εισαγωγή: αναπνοή, τόνος φωνής, φωνήματα, σωματικά ηχεία κ.α.
- Βασικές αρχές κατασκευής ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με βάση την προφορική αφήγηση.
- Βασικά εργαλεία δημιουργίας πρωτότυπων ιστοριών πάνω σε ένα εκπαιδευτικό αντικείμενο.
- Δημιουργία νοητικού χάρτη πάνω σε μια θεματική ενότητα με εκπαιδευτικό ή άλλο χαρακτήρα.
- Εξειδικευμένα παραδείγματα εφαρμογών ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων.
Το σεμινάριο θα είναι διαδραστικό και θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους πανέμορφους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκης με κεντρικό σημείο διεξαγωγής τον 5ο όροφο (κλειστό στο ευρύ κοινό) όπου εκτίθεται μόνιμα συλλογή έργων του Σπύρου Παπαλουκά.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές, ηθοποιούς, σπουδαστές σχετικών σχολών, αφηγητές, κ.τ.ο. αλλά και σε άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ