Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
24, 25 & 26 Μαΐου 2013
Μία πρότυπη διοργάνωση για τον πολιτισμό της ελληνικής γαστρονομίας
Με έμπνευση και επίκεντρο το συναρπαστικό πλουραλισμό της ελληνικής γαστρονομίας και τη διεθνή
της απήχηση, στις 24, 25 & 26 Μαΐου πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138,
υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, οι
«Ημέρες Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική». Μία πρότυπη διοργάνωση της Reason to: -φορέα
προώθησης πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης- σε συνεργασία με τη Food Concepts -διακεκριμένη
ομάδα ειδικών στη διεθνή προώθηση και προβολή ελληνικών προϊόντων γαστρονομίας-, το Ελληνικό
Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
H συλλογική αυτή προσπάθεια έχει ως βασικό στόχο να αποτελέσει σημείο αναφοράς της σύγχρονης
ελληνικής δημιουργίας και παραγωγής και μια δυνατότητα συνάντησης όλων όσων ανήκουν στον
ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (παραγωγών, δημιουργών, chefs, φορέων, κοινοτήτων, Ελλήνων
και ξένων επισκεπτών, γευσιγνωστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, σχεδιαστών πολιτικής κλπ.).
Οι «Ημέρες Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» στο πλαίσιο αυτό και χάρη στο δια-θεματικό
πρόγραμμα των εκδηλώσεων τους -που φιλοξενούνται στους χώρους του αίθριου, του αμφιθέατρου και
του φουαγιέ του Μουσείου Μπενάκη- παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες ανάδειξης νέων δημιουργών,
πρωτοβουλιών, προϊόντων, ιδεών και καλών πρακτικών.
Επιπλέον, καθώς τα τελευταία χρόνια συνυφαίνεται η ανάδυση ενός νέου κινήματος σκέψης και
δράσης με σημείο αναφοράς τη γαστρονομία, βασική στόχευση αποτελεί η δημιουργία ενός ετήσιου
θεσμού για τον ελληνικό πολιτισμό των γεύσεων, με επίκεντρο τα πιο αντιπροσωπευτικά θέματα
του ελληνικού γαστρονομικού γίγνεσθαι. Η διοργάνωση μιας υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικής
εμπειρίας με «ονομασία προέλευσης ελληνική», η οποία απευθύνεται για πρώτη φορά και στους ξένους
επισκέπτες της Αθήνας, γι’ αυτό και στρατηγικά επιλέχθηκε ως μήνας διεξαγωγής ο Μάιος, μήνας
έναρξης της αιχμής της τουριστικής επισκεψιμότητας στη χώρα μας.
Ένα ευρύ φάσμα διαδραστικών εκδηλώσεων
Το δια-θεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική»
περιλαμβάνει διαδραστικές και επιμορφωτικές δράσεις όπως:
• Αντιπροσωπευτική έκθεση προϊόντων (τροφίμων και ποτών) υψηλής ποιότητας από επιλεγμένους
Έλληνες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.
• Προγράμματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής από δημοφιλείς chefs (Live cooking stage, δωρεάν
• Εκδηλώσεις για την ανάδειξη των ελληνικών ποτών και cocktails με τη συμμετοχή βραβευμένων
•Θεματικά αφιερώματα με άξονα τη σχέση γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού
όπως: «Αρχιτεκτονική και Γαστρονομία» από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Η οπτική
επικοινωνία της γαστρονομίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων γραφείων design. Η ανάδειξη του
γαστρονομικού τουρισμού σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς. Η ταυτότητα της νέας ελληνικής
κουζίνας στο εξωτερικό με ομιλίες από chefs και ιδιοκτήτες κορυφαίων χώρων εστίασης σε μεγάλες
πόλεις ανά την υφήλιο. Δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια με επιλεγμένα θέματα από τους χώρους
της γαστρονομίας, της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών. Βιωματική επίσκεψη σε οικείους
ή πρωτόγνωρους γευστικούς προορισμούς. Γνωριμία με τους ανθρώπους της ελληνικής γεύσης σε
Ελλάδα και εξωτερικό. Αφιέρωμα στη σχέση γαστρονομίας και τεχνών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών,
• Παρουσιάσεις και ανοικτές συζητήσεις σχετικά με: καλές πρακτικές της αγροτικής παραγωγής, της
κοινωνικής υπευθυνότητας, της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της επιχειρηματικής δράσης.
Πολιτικών και δράσεων εξωστρέφειας και εξαγωγών. Ανάδειξη πρότυπων μοντέλων συνέργειας από
• Στοχευμένες δράσεις με θέμα τη γαστρονομία ως πρωτοβουλία και καινοτομία μέσα από τις
οποίες παρέχεται η δυνατότητα: Υποστήριξης πρωτοβουλιών και μύησης στην ιδιαίτερη τοπική
φυσιογνωμία περιοχών όπως η Λήμνος που αποτελεί τον τιμώμενο Γαστρονομικό Προορισμό της
φετινής διοργάνωσης. Ανταλλαγής ιδεών, προώθησης συνεργασιών και δικτύωσης κ.α.
•Ειδική εκδήλωση για εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, ξένων φορέων, κρατών και
δημοσιογραφικών δικτύων, το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου, κατά την οποία η Επίτροπος Θαλασσίων
Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μαρία Δαμανάκη, θα απευθύνει χαιρετισμό και
θα παρουσιάσει την πρόσφατη πρωτοβουλία της για την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
ενός μόνιμου θεσμικού διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της
σήμανσης «Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας».
Μια διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση
Επιδίωξη των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» είναι να αποτελέσουν μια
πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της
σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, η οποία αξίζει να ειδωθεί ως ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό γεγονός
των τελευταίων ετών, αλλά και ως ένα όχημα για την πολιτιστική και οικονομική αναγέννηση του τόπου.
Μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα προσέγγιση ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομίας,
καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται με στοχευμένο και συστηματικό τρόπο η παρουσίαση της ιδιαίτερης
πολιτισμικής και πολιτιστικής της διάστασης. Γι’ αυτό και με άξονα την ανάδειξη της βαθιάς και
διαλεκτικής σχέσης της γαστρονομίας με τον πολιτισμό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε έναν
από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας. Για τον ίδιο λόγο η πρώτη χρονιά
είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική, εξετάζοντας την ουσιαστική και αλληλένδετη σχέση της με τη
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η συμβολική επιλογή ως λογότυπου των «Ημερών Γαστρονομίας
– Ονομασία Προέλευσης Ελληνική» του ιδεογράμματος αναπαράστασης του κριθαριού της β’ γραμμικής
κεντρική αφίσα της διοργάνωσης. Αποτυπώνει ένα συναρπαστικό συμβολισμό, συνοψίζοντας την
ταυτότητα του εγχειρήματος, καθώς οι σπόροι της ζωής ρίχνονται στη γη κατά παρόμοιο τρόπο με την
αιώνα π.Χ.). Ιδιαίτερη είναι και η σημασία της επιλογής του εικαστικού που κοσμεί την
Ευελπιστούμε, οι σπόροι που φυτεύουμε στο πλαίσιο των «Ημερών Γαστρονομίας – Ονομασία Προέλευσης
Ελληνική» τον ερχόμενο Μάιο να συμβάλλουν ως μια συλλογική προσπάθεια στη φροντίδα και την άνθιση
του ελληνικού γαστρονομικού κήπου.