Τα επινεφρίδια, είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες που εντοπίζονται ακριβώς πάνω από τους νεφρούς
Επι, δηλαδή απο επάνω + νεφρίδια – νεφροί
Αποτελούνται απο δύο ξεκάθαρα μέρη
Το εξωτερικό μέρος του αδένα που παράγει ορμόνες πολύ σημαντικές για τη ζωή, όπως η κορτιζόλη ( που ρυθμίζει το μεταβολισμό και βοηθάει το σώμα να απαντήσει σε καταστάσεις στρές) και η αλδοστερόνη (που ρυθμίζει την πίεση του αίματος δηλαδή την σωστή αναλογία αλάτων και νερού)
Το εσωτερικό μέρος του αδένα που παράγει μη απαραίτητες ορμόνες (το μη απαραίτητες σημαίνει οτι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτές ) όπως η αδρεναλίνη ( που βοηθάει το σώμα να αντιδράσει στο στρες)
Οσοι ξέρουν κάποια πράγματα για επινεφρίδια η λέξη στρες είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό. Αλλά δεν κάνουν μόνο αυτό. Συνεισφέρουν επίσης στην υγεία μας ακόμα και όταν το σώμα δεν είναι σε κατάσταση στρες. Πραγματικά απελευθερώνουν ορμόνες απαραίτητες για τη Ζωή.
Ενδεικτικό της σημασίας που έχουν για την καλή λειτουργία του οργανισμού είναι ότι, αν για οποιονδήποτε λόγο, τα επινεφρίδια αφαιρεθούν και δεν γίνει φαρμακευτική αντικατάσταση των ορμονών υπάρχει κίνδυνος θανάτου.
Ωστόσο, τα επινεφρίδια εμφανίζουν πολύ συχνά μικρούς ή μεγαλύτερους όγκους, τα αδενώματα όπως ονομάζονται των επινεφριδίων.
Τα αδενώματα των επινεφριδίων συνήθως ανευρίσκονται τυχαία, εάν για άσχετο λόγο πραγματοποιηθεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία της κοιλιάς, γι’ αυτό και στην ενδοκρινολογική ορολογία αναφέρονται και ως «τυχαιώματα». Εκτός από την τυχαία ακτινολογική απεικόνιση της κοιλιάς, η διάγνωση των αδενωμάτων γίνεται εάν αυτά προκαλέσουν συμπτώματα επειδή υπερπαράγουν κάποια από τις ορμόνες των επινεφριδίων.
Επειδή όμως τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ συχνά στον γενικό πληθυσμό, χρειάζεται προσεκτική ενδοκρινολογική εκτίμηση με
- Ιστορικό Ασθενούς
- Κλινική εξέταση
- Εξετάσεις αίματος
- Εξετάσεις Ούρων
- Ειδικές ορμονολογικές εξετάσεις
- Ακτινολογικές (Αξονική η Μαγνητική όταν υπάρχουν ενδείξεις)
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι οι όγκοι των επινεφριδίων μπορεί να αποδειχθούν καρκίνοι πολύ σπάνια, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ επιθετικοί.
Θεραπεία των όγκων, αδενωμάτων των επινεφριδίων και επιπλοκές
Εάν αποδειχθεί πως ένα αδένωμα υπερπαράγει κάποια ορμόνη, η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική αφαίρεση του αντίστοιχου επινεφριδίου,
λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή που συνήθως συνοδεύεται από άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων. Οπως μας αναφέρει ο χειρουργός Δρ. Μπινιάρης οι
οι χειρουργικές επιπλοκές σχετίζονται άμεσα με την εμπειρία που έχει ο χειρουργός επινεφριδίων.
Οι επιπλοκές μπορεί να είναι:
Φλεγμονή και αιμορραγία.
φλεβική θρόμβωση
πνευμονική εμβολή
Eιλεός (προσωρινό μπλοκάρισμα του εντέρου) συμβαίνει σε ποσοστό 1%.
Επινεφριδική ανεπάρκεια
Βλάβη στα γειτονικά όργανα
Αναρρωση μετα απο λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή
Η ανάρρωση μετά το τέλος της επέμβασης είναι ταχεία. Με τη βοήθεια παυσίπονων φαρμάκων είναι άμεση η κινητοποίηση και η επιστροφή στην καθημερινότητα. Συνήθως μετά το πρώτο 24ωρο, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο. Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακολουθήσει αγωγή με στεροειδή, είναι πιθανό να χρειαστεί παρακολούθηση για μια ημέρα ακόμα. Μετά το εξιτήριο, ο ασθενής συνήθως σταματά να χρειάζεται παυσίπονα έπειτα από 3-5 ημέρες.