Η περίοδος των λοιμώξεων διαρκεί από αρχές Οκτωβρίου έως και το τέλος Φλεβάρη. Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας καθώς και ο συνωστισμός σε κλειστά μέρη σε συνδυασμό με τη φτωχή πρόληψη και τα ελλιπή μέτρα υγιεινής οδηγούν σε ολοένα αύξηση των λοιμώξεων τόσο του ανώτερου αναπνευστικού, όσο και του κατώτερου αναπνευστικού, δηλαδή των κρουσμάτων πνευμονίας.
Οι πιθανότητες που υπάρχουν να νοσήσει ένας οργανισμός εξαρτώνται από πολλά αλλά το κυριότερο είναι το επίπεδο άμυνας του που σημαίνει η κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Ένας οργανισμός που πάσχει από χρόνια νοσήματα όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το Άσθμα αλλά και ποικίλα ρευματολογικά νοσήματα όπως επίσης και καρκίνος είναι πιο ευπαθής στο να νοσήσει από μια λοίμωξη σε σχέση με έναν υγιή οργανισμό.
Η πρόληψη εναντίον των εποχιακών λοιμώξεων επιτυγχάνεται από
- ατομικά μέτρα υγιεινής όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή ακραίων εναλλαγών θερμοκρασίας,
- η κατά το όσο δυνατόν αποφυγή παραμονής σε μέρη συνωστισμού.
- Αναπόσπαστο κομμάτι της πρόληψης λοιμώξεων ωστόσο αποτελεί η ανοσοποίηση δηλαδή η διενέργεια εμβολιασμού κυρίως για τα στελέχη της γρίπης όσο και για τον πνευμονιόκοκκο.
Οπως αναφέρει η επιστημονική συνεργάτης του περιοδικού οικογενειακή ιατρός Φουστέρη Ζωή ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος στις κάτωθι κατηγορίες ατόμων:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή ( κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια.
- Νευρομυικά νοσήματα
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτων ηλικίας κύησης
- Λεχωίδες
- Θηλάζουσες
- Άτομα με δείκτη μάζας σώματος >40 kg/m
- Παιδία που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια, για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομο με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (ιδρύματα, στρατιωτικοί, εσωτερικοί σπουδαστές)
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται μια φορά το χρόνο και πρέπει να γίνεται έγκαιρα, πριν την έναρξη της συνήθους εμφάνισης της έναρξης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ
- 23- δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23)
Ενδείκνυται για όλα τα άτομα άνω των 65 ετών. Καθώς και για άτομα κάτω των 65 ετών τα οποία έχουν τα κάτωθι νοσήματα ή καταστάσεις:
- Κάπνισμα
- Διαβήτης
- Διαμονή σε ιδρύματα μακράς φροντίδας
- Αλκοολισμός
- Βρογχικό άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα
- Κίρρωση
- Κοχλιακά εμφυτεύματα
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
- Διαφυγή ΕΝΥ
- Νεφρωσικό σύνδρομο
- Καρδιαγγειακά νοσήματα πλην της υπέρτασης
- Ανοσοκαταστολή
- Λειτουργική ή ανατομική ασπληνία
- HIV λοίμωξη
Σε άτομα ηλικίας 19-64 ετών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρωσικό σύνδρομο, λειτουργική ή ανατομική ασπληνία, η υποκείμενο ανοσοκατασταλτικό νόσημα συνίσταται επανεμβολιασμός άπαξ και πέντε χρόνια μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Επανεμβολιασμός δεν συνίσταται όταν ο εμβολιασμός γίνει σε άτομα άνω των 65 ετών.
- 13-δύναμο συζευγμένο εμβόλιο (PCV13)
Έχει εγκριθεί για άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω. Δε συστήνεται επανάληψη του εμβολίου, ωστόσο σε πολλές κατηγορίες ατόμων γίνεται συνδυαστικά με το PPSV 23. Το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού οργανώνεται εξατομικευμένα και ανάλογα με το αν και πότε έχει προηγηθεί εμβολιασμός με το 2-δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο.
Γενικός Οικογενειακός Γιατρός Φουστέρη Ζωή
Η Κα Φουστέρη συνεργάζεται με τον Ομιλο Ιατρικού Αθηνών και συγκεκριμένα το Ιατρικό Π.Φαλήρου.