Τι είναι το σύνδρομο δυσαπορρόφηση λίπους;
Η δυσαπορρόφηση λίπους είναι μια παθολογική κατάσταση που συμβαίνει όταν κάτι εμποδίζει το έντερο να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία και υγρά αναμεσά τους πρωτείνες, λίπη και βιταμίνες.
. Το πρόβλημα μπορεί να προκαλείται από φλεγμονή, κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) , Νόσο του κρόν, δυσανεξία στη λακτόζη εγγενή ασθένεια ή τραυματισμό στην εσωτερική επένδυση του εντέρου. Μερικές φορές, η κατάσταση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας του οργανισμού να παράγει ένζυμα που απαιτούνται για να αφομοιώσει ορισμένες τροφές, ή να να αναμίξει επαρκώς τις τροφές με τα ένζυμα και το οξύ, που παράγεται από το στομάχι.
Αιτίες δυσαπορροφησης λίπους
- Μακροχρόνια χρήση Αντιβιοτικών
- Κοιλιοκάκη ( Δυσανεξία στη γλουτένη)
- Χρόνια Πακρεατίτιδα
- Κυστική Φυμπρωση
- Δυσανεξία στη Λακτόζη η ανεπάρκεια, το οποίο είναι κάτι συνηθισμένο στους κατοίκους κάποιων χωρών της Αφρικής η της Ασίας και συμβαίνει όταν το σώμα έχει έλλειψη πεπτικών ενζύμων για την πέψη της λακτόζης. Η Λακτόζη είναι ενα ζακχαρο που βρίσκεται κυρίως στο γάλα
- Γενετικές Ανωμαλίες όπως η ατρησία χοληφόρων που συμβαίνει όταν η χοληδόχος κύστη δεν μπορεί να στείλει χολή στο συκώτι,
- Ασθένειες χολής, ήπατος και παγκρέατος
- Φλεγμονές
- Παρασιτικές Ασθένειες
Πως να καταλάβετε τα σημάδια της αρρώστιας
- Αέρια
- Πόνοι στη Χολή
- Απώλεια Βάρους
4. Πέτρες στα νεφρά
5. Κούραση
6. Ορμονολογικά
7. Λιπαρά Κόπρανα
8. Ναυτία
9. Ξηροδερμία
Αιτίες δυσαπορροφησης λίπους
- Μακροχρόνια χρήση Αντιβιοτικών
- Κοιλιοκάκη ( Δυσανεξία στη γλουτένη)
- Χρόνια Παγκρεατίτιδα
- Κυστική Φυμπρωση
- Δυσανεξία στη Λακτόζη η ανεπάρκεια, το οποίο είναι κάτι συνηθισμένο στους κατοίκους κάποιων χωρών της Αφρικής η της Ασίας και συμβαίνει όταν το σώμα έχει έλλειψη πεπτικών ενζύμων για την πέψη της λακτόζης. Η λακτόζη είναι ενα ζακχαρο που βρίσκεται κυρίως στο γάλα.
- Γενετικές Ανωμαλίες όπως η ατρησία χοληφόρων που συμβαίνει όταν η χοληδόχος κύστη δεν μπορεί να στείλει χολή στο συκώτι,
- Ασθένειες χολής, ήπατος και παγκρέατος
- φλεγμονές
- Παρασιτικές Ασθένειες
Διάγνωση για δυσαπορρόφηση λίπους
Τέστ Κοπράνων
Είναι πολύ αποτελεσματικό τεστ, με μεγάλη ακρίβεια.
Εξετάσεις Αίματος
θα μετρήσετε εαν έχετε ελλείψεις στο αίμα απο συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία όπως Βιταμίνη B12, βιταμινη D, Σίδηρο, Ασβέστιο, καροτενιο, Φωσφορο, Αλβουμινιο και πρωτεινες. Μια έλλειψη των παραπάνω δεν σημαίνει βέβαια οτι έχετε απαραίτητα σύνδρομο δυσαπορρόφησης λίπους. Εαν δεν τρώτε τη σαλάτα σας η τα φρούτα σας θα φανεί και εδώ..
Τεστ Αναπνοής
Εδω θα φανεί η δυσανεξία στη λακτόζη.
Βιοψία
Εδω θα φανούν κάποια εντερικά προβλήματα που προκαλούν δυασαπορρόφηση λίπους.
Θεραπεία δυσαπορρόφησης λίπους
Η αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες, αυτά που τρώτε και πίνετε, είναι τα πρώτα βήματα για τη θεραπεία της δυσαπορρόφησης λίπους.
Εξειδικευμένες θεραπείες που υπάρχουν εξαρτώνται απο τα αίτια της δυασαπορρόφησης.
Για παράδειγμα εαν διαπιστωθεί οτι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να αποφεύγετε το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος η να πάρετε πεπτικά ένζυμα ειδικό για την πέψη της λακτόζης. Πολύ καλά εξειδικευμένα πεπτικά ένζυμα είναι της Enzymedica.
Εαν διαγνωστείτε με σύνδρομο δυσαπορρόφησης λίπους θα πρέπει να συμβουλευθείτε το ιατρό σας ή ενα διαιτολόγο που θα σας δώσει πρόγραμμα με ειδική διατροφή για δυσαπορρόφηση λίπους. Θα χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων που θα βοηθήσουν να γίνεται σωστά η απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων μιας και ο οργανισμός σας δεν μπορεί.
Θα πρέπει να ελέγχετε συχνά τον ευατό σας για σημάδια αφυδάτωσης (ζαλάδες, αδυναμία, αυξημένη διψα, λίγα ούρα, ξηρόστομία, ξηροδερμία.
Εαν δεν προσέξετε τι διατροφή σας και δεν κάνετε κάποια θεραπεία υπάρχουν αρκετές επιπλοκές της ασθένειας απο τη μη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων.
Οπως
- Επίμονη διάρροια
- Σημαντική απώλεια βάρους
- Πόνος στην κοιλιά
- Η έλλειψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει
- αναιμία
- μούδιασμα στα χέρια και στα πόδια
- προβλήματα μνήμης
Ο γενικος κανόνας σε ενα φυσικό σύστημα όπως είναι το ανθρώπινο είναι οτι το Σώμα χρειάζεται τα σωστά θρεπτικά στοιχεία στις σωστές αναλογίες για να λειτουργήσει σωστά. Η απώλεια ζωτικών θρεπτικών στοιχείων μπορεί να επηρεάσει κάθε όργανο στο σώμα συμπεριλαμβανομένου της Καρδιάς, Εγκέφαλο, Μύες, Αιμα, Νεφρά και Δέρμα. Τα παιδιά και ιδίως οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά τα προβλήματα.