Μια μικρή ιστορία του Soho
Ολοι οσοι έχουμε δει ταινίες και τηλεοραση το έχουμε δει. Χιλιάδες ταινίες έχουν γυριστεί εκεί και αν θυμαστε σκηνές , που κάποιος κατεβάζει σιδερενιες σκάλες σε ενα κτίριο και και ξεφεύγει απο την πίσω πλευρά ,για να ξεφύγει απο τους γκανγκστερ ή απο το σύζυγο της ερωμένης του είναι σκηνές απο το Soho της Νέας Υόρκης.
Το Soho είναι μια περιοχή καλλιτεχνών και μαγαζιών τέχνης με συναρπαστικά μαγαζιά , γκαλερι , restaurant , bars, clubs και όλα τα lofts και τα μέρη αποκλειστικά ενοικιάζονται απο καλλιτέχνες.
Ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει πάρει μια εκπληκτική απόφαση. Στην περιοχή του Soho δεν ενοικιάζονται σπίτια , εαν δεν εισαι αποδεδειγμένα καλλιτέχνης . Η απόφαση προήλθε βλέποντας οτι οι καλλιτέχνες και γενικότερα οι άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού ελκύουν τον κόσμο στα μέρη που συχνάζουν και ετσι οι περιοχές που διαμένουν είναι συνήθως οι πιο ζωντανες και γεμάτες ενέργεια…
Το Soho όμως δεν ηταν πάντοτε έτσι .Περίπου πριν 3 δεκαετιές η περιοχή θεωρούνταν η πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα περιοχή στο Manhattan . Αμα έχετε δει την ταινία σινεμά ” Μετά τα μεσανυχα – After hours “ του Martin Scorsese θα καταλαβαίνατε πολύ καλά πως ηταν η περιοχή του Soho . Ναρκωτικά , Πορνεία , Υψηλή εγκληματικότητα , Συμμορίες.
Η περιοχή εγκαταλείφθηκε για τους παραπάνω λόγους απο τη μέση αμερικανική οικογένεια το 1960 , και παράτησαν πίσω τους σπίτια και επιχειρήσεις με πολυ μεγάλους χώρους , υψηλά ταβάνια που κατοικήθηκαν απο φτωχούς καλλιτέχνες που χρειαζονταν χώρο και φως για να δημιουργήσουν , να έχουν χώρους εργασίας και να μείνουν φθηνά ταυτόχρονα. Αυτά τα παλιά κτίρια που χτίστηκαν στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα , απο χυτοσίδηρο για να στεγάσουν αποθήκες και βιοτεχνίες και βιομηχανικούς χώρους ηταν η ιδανική επιλογή .
Αυτά και η ευκολία να βρείς ναρκωτικά στούς δρόμους του Soho τότε . Μην ξεχνάμε οτι βρισκόμαστε στο 1960 , την εποχή των hippies , του πολέμου του Βιετνάμ …
Πως σώθηκε το Soho τα τέλη του 1960 και η κατάσταση μέχρι τις αρχές του 1980
Το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ , στα τέλη του 1960 πήγε να κατεδαφιστεί όλη η περιοχή. Αλλά η προσπάθεια των κατοίκων και διάσημων αρχιτεκτόνων που έκαναν ενα αγώνα για να σωθεί η περιοχή κατόρθωσαν να τη διατηρήσουν ακέραια αλλά πολλοί κάτοικοι και καλλιτέχνες έφυγαν για άλλες περιοχές και έτσι συνέχισαν τα πράγματα μέχρι το 1980..
Τότε στις αρχές του 1980 ήταν η εποχή των Gallery , και των art houses που είδαν την εκπληκτική δημιουργικότητα και τους χιλιάδες καλλιτέχνες που ζούσαν εκει και αποφάσισαν και ενοικίασαν η αγόρασαν χώρους στο Soho για να είναι κοντά στούς καλλιτέχνες και να μπορούν να πουλάνε εργα τους στον κόσμο που συνέρρεε εκεί..
Μαζί με τις γκαλερι ήρθαν και άλλοι καλλιτέχνες , αλλά και καινούριες μορφές τέχνης όπως η Μόδα και το fashion design και τα παλιά loft μετατράπηκαν σε luxury art spaces για να ικανοποιήσουν τα καινούρια και ακριβά γουστα των νέων αυτών κατοίκων της περιοχής. Μαγαζιά όπως τα PRADA , ARMANI, CHANEL για να πούμε μερικά έφτιαξαν μαγαζιά εκει και προσέφεραν και αυτά ενα κομμάτι στη μείξη του εσωτερικού τραγουδιού του μύθου της περιοχής που λέγεται soho.
Σήμερα το soho είναι η πιο trendy περιοχή στο Manhattan με εκπληκτικά restaurant, art galleries , shopping και την εκπληκτική και μοναδική του industrial αρχιτεκτονική και πετροχτιστα πεζοδρόμια. Είναι η περιοχή των Ονείρων και το κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής της Νέας Υόρκης .
ΑΘΗΝΑ | Σημεία μέρη σαν το Soho | Ειναι θέμα πολιτικής αρα θα αργήσει…
Η Αθήνα παρόλο την τεράστια ιστορία της δεν έχει μπορέσει να ορίσει πολεοδομικά και ξεκάθαρα μια καλλιτεχνική περιοχή τύπου Soho και να την προστατέψει . Δεν υπάρχει ενα ενιαίο όραμα και μια πολιτική που να μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα περιοχες σαν το Soho. Οι πολιτικοί του σήμερα δεν είναι αρκετοί . Προσπάθειες γίνονται μόνο απο ευφιείς και δημιουργικούς επιχειρηματίες , τη μόνη ισως σκεπτόμενη ομάδα ανθρώπων στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή που βλέπει μακροπρόθεσμα , σε βάθος χρόνου μια κατάσταση και επενδύει στο Τώρα , παρόλο που μπαίνουν μέσα σε κάποιες περιπτώσεις… Οι περιοχές που αναπτύσσονται πολιτιστικά και Εμπορικά και είναι ικανές , οσον αφορά την υποδομή , να γίνουν ενα Soho , ενα σημείο της ΑΘήνας που θα έχει την μείξη των πραγμάτων που είπαμε παραπάνω είναι :
ΤΟ ΓΚΑΖΙ και του ΨΥΡΡΗ. Και οι δύο περιοχές μπορούν να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές που χρειάζονται για να γίνουν ενα Ελληνικό Soho αλλά θα πρέπει και η Πολιτεία να φροντίσει με όλους τους τρόπους τις επενδύσεις των επιχειρηματιών εκεί. Να προστατέψει μια ατμόσφαιρα Πολιτισμού , να δώσει κινητρα εγκατάστασης καλλιτεχνών , να προσφέρει χώρους και να ορίσει πολεοδομικά την περιοχή σαν χώρο πολιτιστικό και προστατευόμενο με κάθε τρόπο. Αφου χρήματα δεν μπορεί να προσφέρει ας δώσει Νόμους…