Φιλοσοφία

Cloud λέξεων : kintsugi, wabi sabi, zen

kintsugi

Δεν υπάρχει ίσως άλλη σύγχρονη χώρα στον πλανήτη που να ταιριάζει τόσο αρμονικα με την Αρχαία Ελλάδα και τον αρχαίο ελληνικό τρόπο ζωής. Η αναζήτηση της αρμονίας, του κάλλους και της ποίησης. Η αγάπη πρός τη φύση καθώς και την Εστία μαζί με τη λατρεία προς τους Προγόνους είναι για την Ιαπωνία βασικά στοιχεία της ζωής των πολιτών. Δεν είναι τυχαίο ισως που ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας ήταν έλληνας. Ο Λευκάδιος Χέρν.

Τι είναι όμως το kintsugi και γιατί η φιλοσοφία του συναρπάζει και αγγίζει βαθειά την καρδιά.

Επιφανειακά και υλιστικά το Kintsugi στην κεραμική είναι μια αρχαία ιαπωνική τέχνη της επιδιόρθωσης αντικειμένων που έχουν σπάσει. Αντί να απορρίπτονται τα κομμάτια που έχουν σπάσει, τα κομμάτια αυτά επισκευάζονται με λάκκα και σκόνη πολύτιμων μετάλλων όπως χρυσός, ασήμι ή πλατίνα. Είναι μέρος μιας ολόκληρης Ζεν Φιλοσοφίας που λέγεται :

Wabi-Sabi

Το wabi-sabi” είναι μια ιαπωνική αισθητική και κοσμοθεωρία που αγκαλιάζει την ομορφιά της ατελείας, της παροδικότητας και των απλών, αστόλιστων πτυχών της ζωής. Βρίσκει ομορφιά σε πράγματα που έχουν παροπλιστεί, γεράσει και δείχνουν σημάδια φθοράς. Η φιλοσοφία του wabi-sabi τονίζει την αποδοχή του φυσικού κύκλου της ανάπτυξης, της σαπίλας και της ανανέωσης. Πρόκειται για το να βρίσκεις ομορφιά στο ατέλειωτο, στον ατελή, και στα ασυνήθιστα.

kintsugi kintsugi Η τέχνη της = join (kin) with gold (tsugi)

Το Kintsugi ήταν αρκετά διαδεδομένο στην Ιαπωνία γύρω στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα. Οι απαρχές αυτής της αισθητικής ανάγονται εκατοντάδες χρόνια πίσω στην περίοδο Muromachi (περίπου 1336 έως 1573). Ο τρίτος κυβερνώντος Shogun (αρχηγός) εκείνης της εποχής, ο Ashikaga Yoshimitsu (1358-1408), λέγεται ότι έσπασε το αγαπημένο του μπολ τσαγιού. Το μπολ ήταν μοναδικό και δεν μπορούσε να αντικατασταθεί.

Έτσι, αντί να το πετάξει, το έστειλε σε διάσημους επισκευαστές κεραμικών αγγείων στην Κίνα για επισκευή. Το μπολ επέστρεψε επισκευασμένο με τα κομμάτια του να συγκρατούνται στη θέση τους από μεταλλικούς συνδετήρες. Η επισκευή τύπου συρραπτικών ήταν μια κοινή τεχνική στην Κίνα καθώς και σε μέρη της Ευρώπης εκείνη την εποχή για ιδιαίτερα πολύτιμα κομμάτια. Ωστόσο, ο Shogun θεώρησε ότι δεν ήταν ούτε λειτουργικό ούτε όμορφο.

Έβαλε τους δικούς του τεχνίτες να λύσουν την κατάσταση βρίσκοντας μια μέθοδο για να φτιάξουν κάτι όμορφο από το σπασμένο, κατεστραμμένο αντικείμενο, αλλά χωρίς να συγκαλύπτουν τη ζημιά. Και έτσι έγινε το kintsugi.

Η φιλοσοφία του Kintsugi αντικατοπτρίζει τον σεβασμό προς την ιστορία των αντικειμένων και την αποδοχή της ατελείας και της φθοράς και της παραμόρφωσης. Αντί να κρύβονται οι ρωγμές και οι σπασμένες επιφάνειες, αυτές αναδεικνύονται με τη λάμψη του πολύτιμου μετάλλου, κάνοντας τις ατέλειες μέρος της ομορφιάς του αντικειμένου και προάγουν το αντικείμενο σε κάτι πιο πολυτιμο, πιο όμορφο. Είναι μέρος μιας ολόκληρης φιλοσοφίας που λέγεται wabi sabi,

Αυτή η τεχνική δεν είναι μόνο μια μέθοδος επισκευής, αλλά και ένας τρόπος θεώρησης της ζωής. Υποδεικνύει ότι οι στιγμές της καταστροφής και της απώλειας μπορούν να γίνουν μέρος της εξέλιξης μας και να προσθέσουν αξία στον πορεία μας.

Κάθε κεραμικό αντικείμενο που έχει υποστεί τη μεταχείριση του Kintsugi διηγείται μια ιστορία επιμονής, ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Είναι ένας ύμνος στην ομορφιά της ατελείας και της μεταμόρφωσης που μπορεί να προκύψει από τις σπασμένες στιγμές της ζωής.

Παρότι το kintsugi είναι αρχικά μια τεχνική για την επισκευή κεραμικών, μπορεί να υποδείξει σημαντικές πτυχές για τον τρόπο που ένα άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τη ζωή του.

  1. Αυτοαποδοχή: Ο πρώτος βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η αποδοχή των ατελειών, των λαθών και των προσωπικών εμπειριών. Όπως το kintsugi αναδεικνύει τις ρωγμές με το χρυσό, έτσι και ο ίδιος μπορεί να αναγνωρίσει την ομορφιά και την αξία που προκύπτουν από τις δυσκολίες του.
  2. Επίτευξη Αυτοσυνείδησης: Η διαδικασία του kintsugi μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, αναζητώντας τις πτυχές της προσωπικότητάς του που είναι μοναδικές και αξιόλογες.
  3. Αυτοανάπτυξη: Η πρακτική του kintsugi μπορεί να υπογραμμίσει τη σημασία της επίδιωξης προσωπικής ανάπτυξης και βελτίωσης. Όπως το κεραμίδιο αναπτύσσει νέα ομορφία μέσω της επισκευής, έτσι και ο άνθρωπος μπορεί να αναδείξει τον καλύτερο εαυτό του μέσα από την αυτο-εξέλιξη.
  4. Ανθεκτικότητα και Επίμονη Προσπάθεια: Το kintsugi υποδεικνύει ότι από τις δυσκολίες πηγάζει η ευκαιρία για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Έτσι, ο άνθρωπος μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητά του και να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις της ζωής.

Στην τελική ανάλυση, η εφαρμογή της φιλοσοφίας του kintsugi στον εαυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο συνειδητή, ανθεκτική και ισορροπημένη προσέγγιση στη ζωή.

Paris Platanias | Human Upgrade Business Consultant