Μιχάλης Μουρατίδης
Junior SW Engineer
[email protected]
Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Δεκεμβρίου 2017 έλαβε μέρος στον χώρο του Μεγάρου Μουσικής το ετήσιο official συνέδριο WordPress . Διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην χώρα μας και ειδικότερα στην Αθήνα με μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με την παρθενική περσινή χρονιά. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν 584 άτομα, εμφανώς αυξανόμενος σε σχέση με την τελευταία χρονιά που ήταν γύρω στους 400.
Τι είναι το WordPress;
Είτε έχεις ασχοληθεί με τον προγραμματισμό είτε όχι , είτε είσαι application developer είτε designer ή ακόμα και ιδιοκτήτης επιχείρησης ή blogger σίγουρα θα έχεις ακούσει τον όρο «WordPress» ακόμα και αν δεν έχεις ασχοληθεί με αυτό. Για εσάς που δεν είστε εξοικειωμένοι με το WordPress είναι ένα open source CMS (Content Management System) το οποίο είναι εύκολο στην χρήση προς ανθρώπους μη σχετικούς με τον προγραμματισμό και εύκολα παραμετροποιήσιμο και επεκτάσιμο για developers με την χρήση PHP (Server Side Language). Χρησιμοποιείται από το 29% όλων των site παγκοσμίως, αριθμός διόλου μικρός.
Η διοργάνωση
Με βάση τα όσα προανέφερα καταλαβαίνετε ότι η κοινότητα του είναι πολύ μεγάλη και φιλική προς κάθε χρήση. Με την βοήθεια του WordPress Official διοργανώνονται πάρα πολλά events (WordCamps) παγκοσμίως. Έτσι με την βοήθεια αυτήν διοργανώθηκε και στην χώρα μας το event από το Ελληνικό community που περιέχει ανθρώπους που είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι να σας βοηθήσουν με ομάδες στα social media, slack ακόμα και σε forum. Για να καταλάβετε το μέγεθος της κοινότητας σε χώρες του εξωτερικού , το ερχόμενο έτος στην Ισπανία και μόνο στην Ισπανία θα λάβουν μέρος 10 events. Ενώ το WordCamp Europe για το έτος 2018 θα γίνει στην Σερβία τον μήνα Ιούνιο από τις 18 – 20 Ιουνίου.
Ο σκοπός και η απήχηση
Ο κύριος σκοπός της διοργάνωσης ήταν να φέρει σε επικοινωνία όλους τους ανθρώπους που αγαπούν το WordPress και ασχολούνται με αυτό. Να ανταλλάξουν ιδέες , να ζητήσουν, να βρούνε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ζητήσουν βοήθεια από πιο έμπειρους του χώρου. Ενώ επιπλέον να συνεισφέρουν (contribute) στην κοινότητα με κομμάτια κώδικα ή και μεταφράσεις την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου που έλαβε μέρα στο foundation και ήταν η contributor’s day.Ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν ο τεράστιος αριθμός για τα Ελληνικά δεδομένα των 584 ατόμων. Επιπλέον το event είχε και διεθνή απήχηση καθώς πολλοί επισκέπτες και εθελοντές ήταν από το εξωτερικό και χώρες όπως η Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Αργεντινή και άλλες.
Ομιλίες – Ομιλητές
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι (16) ομιλίες από δεκαέξι διαφορετικούς ομιλητές, αριθμός εμφανώς μικρότερος από τους 68, οι οποίοι είχαν αιτηθεί ώστε να ομιλήσουν στο συνέδριο. Οι ομιλίες αφορούσαν πολλά και σημαντικά θέματα της χρήσης του WordPress ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια γενική ιδέα, κι κάποιες από αυτές ήταν για πιο έμπειρους χρήστες που εμβάθυναν στο coding, testing και scripting κομμάτι. Θέματα των ομιλιών που παρακολουθήσαμε αφορούσαν το development, το debugging, το design, νομικά θέματα και ομιλίες που αφορούσαν την προσωπική καριέρα του καθενός. Οι εισηγητές των ομιλιών ήταν άνθρωποι που έχουν πετύχει και καταφέρει πολλά δουλεύοντας σε μεγάλες και αναγνωρισμένες εταιρίες όπως το Godaddy, το Siteground και άλλα. Ενώ ομιλητής ήταν και ο αναγνωρισμένος δημοσιογράφος Αντώνης Καρπετόπουλος.
Εθελοντές – Χορηγοί
Όπως καταλαβαίνετε για ένα τέτοιο event που αφορούσε ένα Open Source λογισμικό σημαντική συμβολή έπαιξαν οι εθελοντές καθώς και οι χορηγοί , καθώς χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο σε μέγεθος event. Υπήρξαν γύρω στους 20 εθελοντές που βοήθησαν μέρες πριν από το event, τόσο για όλες τις ετοιμασίες τους χώρου καθώς και των bags όσο και στην καλή διεξαγωγή, βοηθώντας οποιονδήποτε χρειάστηκε κάτι κατά την διάρκεια του. Επιπλέον εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι χορηγοί, πολλοί εξ αυτών ερχόμενοι από το εξωτερικό μόνο και μόνο για αυτές τις 2 ημέρες.