γράφει ο
Νοέλ Κουτλής
[email protected]
Η κινηματογραφική ιστορία των εταιρειών που άλλαξαν τον κόσμο
Πέρασαν 10 χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε το πρώτο iPhone και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι είναι και το πρώτο smartphone, αν και η αλήθεια είναι ότι άλλαξε τόσο πολύ το κόσμο που από τότε που βγήκε. Όλοι περπατάνε με το κεφάλι σκυμμένο. Κάτι σαν την υπόκλιση στον θεό Jobs και στη θρησκεία της Apple. Πολλοί δεν το ξέρουν, αλλά η Apple πραγματικά ευθύνεται για πολλές τεχνολογίες που άλλαξαν τον κόσμο πριν ακόμα μπει στην αγορά των κινητών τηλεφώνων. Είναι η εταιρεία που καθιέρωσε τα παράθυρα και το ποντίκι, τις γραμματοσειρές TrueType που βλέπουμε κάθε μέρα, το βύσμα DisplayPort και πολλά αλλά όπως η χρήση της οθόνης με το δάκτυλο.
Η ιστορία λοιπόν λέει ότι η Laurene Jobs (γυναίκα του Steve Jobs) ήταν φίλη με στέλεχος της Microsoft που ο Steve μισούσε τόσο πολύ, που όταν επέστρεφαν από κοινές συναντήσεις ήταν πάντα τσαντισμένος. Η Microsoft και η Apple είχαν σχέση μίσους στα μάτια του κόσμου, όχι τυχαία, αλλά δυστυχώς για τους οπαδούς της Apple, η Microsoft ήταν ο μεγαλύτερος επενδυτής τους Ακριβώς 20 χρόνια πριν, η εταιρεία ήταν έτοιμη να κλείσει, και ο Bill Gates έβαλε 150 εκατομμύρια δολάρια για να τη σώσει. Λίγα λεφτά με τα σημερινά δεδομένα, αλλά τότε είπαμε, η Apple ήταν μια εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Όπως λοιπόν αναφέρει ο τότε υπεύθυνος του iOS, σε μια από αυτές τις συναντήσει το στέλεχος της Microsoft έδειχνε στον Steve Jobs τι ωραίοι είναι οι υπολογιστές tablet με Windows, που τότε λειτουργούσαν με πένα αντί με ποντίκι. Η Apple δούλευε αρκετό καιρό σε ταμπλέτες που από τότε θεωρούνταν το μέλλον του υπολογιστή, και είχε βγάλει και 2-3 συσκευές όπως το Apple Newton, από τη δεκαετία του 90. Αναφερόμαστε για τις αρχές της δεκαετίας του 2000, που η Microsoft ήδη κυκλοφορούσε κινητά τηλέφωνα με Windows που τα λειτουργούσες με πενούλα που έβγαινε από το πλάι, όπως γίνεται σήμερα με το Samsung Note.
Ο Steve Jobs έφυγε για άλλη μια φορά τσαντισμένος από τη συνάντησή τους, αποφασίζοντας εκείνη τη στιγμή: “Δεν χρησιμοποιούμε πένα, ήμαστε γεννημένοι με 10 πένες”. Έτσι ξεκίνησε το project “purple” που η Apple ήθελε να φτιάξει ένα νέο τρόπο χρήσης υπολογιστή με το δάκτυλο, αντί με το πληκτρολόγιο το ποντίκι και την πένα. Και γεννήθηκε το iPhone που βλέπετε στην φωτογραφία.
Λίγο πιο πέρα στην Καλιφόρνια μια άλλη μικρή εταιρεία αρχίζει και γιγαντώνεται και δεν είναι άλλη από την Google. Η εταιρεία επίκεντρο που σερβίρει αποτελέσματα αναζητήσεων στο internet ανακατωμένες με πληρωμένες διαφημίσεις. Τα δύο παιδιά που τρέχουν την εταιρεία, ο Larry Page και Sergey Brin αφού απέτυχαν να πουλήσουν την εταιρεία τους για 1 εκατομμύριο δολάρια, προσλαμβάνουν τον Eric Schmidt, τον παλαίμαχο του κλάδου από τις εποχές του Palo Alto της Xerox, εκεί που εφευρέθηκαν τα “παράθυρα” και το “ποντίκι”. O Eric, λοιπόν, τυγχάνει να είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Apple το 2006 όταν το iPhone ήταν ακόμα μια κωδική ονομασία, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε αγοράσει μια μικρή εταιρεία με το όνομα Android Incorporated, η οποία είχε σκοπό να βγάλει λειτουργικό σύστημα για φωτογραφικές μηχανές.
Λίγα από τα παραπάνω θα είχαν σημασία αν το 2007 δεν έβγαινε το iPhone και το 2008 δεν έβγαινε το HTC Dream, το πρώτο κινητό τηλέφωνο με Android. Μετά την παρουσίαση του Android οι φήμες λένε ότι ο Jobs είχε πει “Θα ξοδέψω την τελευταία μου αναπνοή αν χρειαστεί, θα ξοδέψω κάθε σέντς από τα 40 δισεκατομμύρια που έχει η Apple στην τράπεζα, για να καταστρέψω το Android, γιατί είναι ένα κλεμμένο προϊόν. Θα ξεκινήσω θερμοπυρηνικό πόλεμο σ αυτό”. Λίγα χρόνια μετά ο Steve Jobs πέθανε, και η περιουσία της Apple σήμερα ξεπέρασε τα 250 δισεκατομμύρια, μετρητά στην τράπεζα . Υπόψη ότι οι φήμες λένε ότι η Google ετοιμάζεται να αγοράσει σε λίγο καιρό την παραπαίουσα HTC.
Μερικά χρόνια αργότερα, όπως έγραψε το Business Insider, μια άλλη ιστορία τύπου Game of Thrones εξελίσεται στην Google. Είναι το 2011 και η Google άρχισε να πειραματίζεται με τους “φορετούς” υπολογιστές, κάνοντας πειράματα στα γυαλιά με ενσωματωμένο υπολογιστή. Το project λέγεται Google Glass και υπεύθυνη αναλαμβάνει η Amanda Rosenberg κοπέλα του Hugo Barra, υπεύθυνου του Google Mobile από το 2008 και του Android από το 2010. Την 26χρονη Amanda την επέβλεπε “προσωπικά” ο Sergey Brin και τελικά τα έφτιαξε μαζί της, χωρίζοντας αργότερα το 2015 την γυναίκα του, Anne Wojcicki. Η Amanda είναι υπεύθυνση για την έκφραση “OK Google”
Πόσο ΟΚ θα ήταν αυτό αν δεν έφευγε για…. Κίνα ο τσαντισμένος από το κέρατο Hugo Barra για να ξεχάσει την Amanda. Ίσως να μην είχε σχέση το γεγονός ότι η Amanda ήταν από το Χονκ Κόνγκ, αλλά στην Κίνα ο Hugo βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά της μιας μικρής εταιρείας με το όνομα XIAOMI, αναλλαμβάνοντας τι άλλο… τα κινητά ANDROID της. Ο Hugo έμεινε εκεί από το 2013 μέχρι και το 2017 όπου ανέλαβε τις Virtual Reality προσπάθειες μιας άλλης κάποτε μικρής εταιρείας… Facebook.
Και για να κλείσουμε αυτή τη μικρή ιστορία, 12 Σεπτεμβρίου η Apple θα παρουσιάσει τη νέα της ναυαρχίδα που θα αλλάξει για άλλη μια φορά τα δεδομένα (και τα βύσματα) στην κινητή τηλεφωνία, ενώ 11 Σεπτεμβρίου η XIAOMI θα παρουσιάση τη δική της ναυαρχίδα, υπό χειρός Philippe Starck, Mi Mix 2. Τυχαίο ; δε νομίζω…..