Οι μύκητες ποδιών ή δερματοφυτία ποδιών (Tinea Pedis) γνωστή και ως το “Πόδι του Αθλητή” είναι μια κοινή λοίμωξη των πελμάτων και των μεσοδακτύλιων περιοχών από δερματόφυτα, δηλαδή από μύκητες. Η λοίμωξη απο μόνη της δεν είναι επικίνδυνη και σοβαρή αλλά μερικές φορές είναι δύσκολη στη θεραπεία. Εαν έχετε διαβήτη η αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και υποπτεύεστε οτι έχετε πόδι του αθλητή, tinea pedis καλό θα είναι να κάνετε άμεσα μια επίσκεψη στο γιατρό σας.
Πώς αποκτάμε μύκητες στο πόδι; Αίτια μυκητίασης;
Πάτωμα κολυμβητηρίου, γυμναστηρίου, αποδυτήρια και γενικά μέρη που πατάμε ξυπόλητοι και έχουν ως βασικά χαρακτηριστικά ζέστη και υγρασία.
Ζώα που ερχόμάστε σε επαφή όπως γάτες, σκυλιά που κουβαλάνε το μύκητα επάνω τους.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας όμως μόλυνσης απο το μύκητα Tinea Pedis είναι η η κακή υγιεινή των ποδιών σε συνδυασμό με υγρασία λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης των ποδιών και η έλλειψη σωστού αερισμού τους, συνθήκες οι οποίες σε συνδυασμό με τη χρήση υποδημάτων κακής ποιότητας κ.α. δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν μύκητες στα πόδια.
Μπορεί να κολλήσει απο άνρθωπο σε άνθρωπο;
Ναι. Η άμεση επαφή με ενα μολυσμένο με το μύκητα άνθρωπο αλλά και η επαφή με επιφάνειες που έχουν το μυκητα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ
- Φαγούρα
- Τσιμπιές η αίσθηση καψίματος ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών
- Φουσκάλες στα πόδια
- Ξηρο και Σκασμένο δέρμα στο πέλμα των ποδιών
- Στεγνό δέρμα στο πλαι του πέλματος
- Κοκκινίλα
- Νύχια που αποκολλούνται
- Χοντρά νύχια
- Ερεθισμός και απολέπιση του δέρματος
- Κακοσμία
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΟΔΙ ΑΘΛΗΤΗ
Ο υπέυθυνος ιατρός είναι ο δερματολόγος σας. Θα παρατηρήσει τα συμπτώματα και ισως να σας προτείνει μια εξέταση για μύκητες εαν δεν ειναι απόλυτα σίγουρος για το είδος του μύκητα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗΣ
Υπάρχουν πολλές θεραπείες ιατρικές αλλά και εναλλακτικές για το πόδι του αθλητή και τους μύκητες. Οι σπιτικές, φυσικές θεραπείες καλό είναι να εφαρμόζονται στην αρχή και για 2 εβδομάδες και εαν δεν αποδώσουν τότε να εφαρμοστούν σύγχρονες θεραπείες απο ενα εξειδικευμένο δερματολόγο.
Φυσική Θεραπεία για τους μύκητες – ποδι αθλητη θεραπεια

Οι κεραλοιφές είναι το παραδοσιακό φυσικό μέσο θεραπείας για το ποδι αθλητη δηλαδη των μυκητών μαζί με βάμμα ιωδίου. Με βασικό συστατικό την καλέντουλα η κεραλοιφή για μύκητες μπορεί να δώσει πολύ αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η καλέντουλα είναι ενα μαγικό πραγματικό συστατικό και μπορείτε να διαβάσετε ενα απο τα καλύτερα άρθρα για την καλέντουλα και τις εξαιρετικές της ιδιότητες ακολουθώντας το προηγούμενο link.
Η κεραλοιφή για ‘’Πόδι του Αθλητή’’ είναι ιδανική και κατάλληλη για την θεραπεία της μυκητιασικής λοίμωξης των ποδιών. Στις περισσότερες των περιπτώσεων μπορείτε να βρείτε μια κεραλοιφή με καλέντουλα στον ιστοτοπο της herbalgarden.gr.
Το ‘’βάμμα Ιωδίου’’ χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια της θεραπείας συμπληρωματικά με την κεραλοιφή για θεραπεία στο πόδι αθλητή. Αποτρέπει την δημιουργία νέας μυκητιασικής λοίμωξης στα πόδια σας.
Θα πρέπει να κρατιέται στεγνή η περιοχή και μακρυα απο κάθε υγρασία. Τα μπάνια θα πρέπει να μην γίνονται συχνά για κάποιο χρονικό διάστημα. Όταν γίνουν να σκουπιζονται με επιμέλεια με καθαρή πετσέτα που να μην χρησιμοποιησει κάποιος άλλος. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί βάμμα ιωδίου και κεραλοιφή με καλέντουλα.
Θεραπεία με σύγχρονα φάρμακα (ποδι αθλητη θεραπεια)
Η έγκαιρη διάγνωση της μυκητίασης είναι το κλειδί για την ομαλή και επιτυχή θεραπεία.
Η τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία είναι επαρκής και αποτελεσματική στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ωστόσο, μερικοί κλινικοί τύποι της δερματοφυτίας ποδιών (μυκητίαση ποδιών) εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανθεκτικοί στην τοπική αντιμυκητιασική θεραπεία. Οπότε και κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, καθώς και συστηματικών φαρμάκων όπως η τερμπιναφίνη (terbinafine) , η φλουκοναζόλη ή η ιτρακοναζόλη. Η χορήγηση αντιμυκητιασικής αγωγής από το στόμα κρίνεται απαραίτητη σε ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και στους οποίους παρατηρείται εκτεταμένη λοίμωξη.
Ο συνδυασμός τοπικής αντιμυκητιασικής θεραπείας και αντιβιοτικής θεραπείας κρίνεται απαραίτητος και σε περιπτώσεις επιπρόσθετης βακτηριακής μόλυνσης. Δηλαδή σε περιστατικά με μύκητες ποδιών που έχουν επιμολυνθεί με βακτήρια. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους διαβητικούς ασθενείς, καθώς η μη έγκαιρη θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο ελκών (διαβητικό πόδι).