ΠΩΣ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;
- ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΛΑΒΑΝΩΜΕΝΗΣ ΤΡΟΦΗΣ: Επιτυγχάνεται με τις ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ (Γαστρικός Δακτύλιος, Γαστρική Πτύχωση) και με την Κάθετη Γαστροπλαστική δίκην «μανικιού» ή SLEEVE Γαστρεκτομή → με ταυτόχρονη μείωση της γρελίνης, μιας νευροορμόνης που ελέγχει το αίσθημα της πείνας, (ΜΙΚΤΗ ΔΡΑΣΗ).
- ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ: Η δυσαπορρόφηση επιτυγχάνεται με διαφόρων τύπων γαστρικές παρακάμψεις (ΓΑΣΤΡΙΚΑ BY–PASS, ΧΟΛΟΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ), που είναι και περιοριστικές και δυσαπορροφητικές (μικτές) τεχνικές.
- ΟΛΕΣ οι τεχνικές ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ την ανάγκη μιας ολοκληρωτικής αλλαγής του τρόπου ζωής των ασθενών, με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής και ήπιας άσκησης (τουλάχιστον 40 λεπτά άσκησης / 3 φορές την εβδομάδα). → ΤΡΙΠΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ!
- Η επιλογή της «κατάλληλης» επέμβασης πρέπει να στηρίζεται στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ασθενούς από την ομάδα Βαριατρικής Χειρουργικής (ειδικός μεταβολισμού, ψυχολόγος, χειρουργός, αναισθησιολόγος), τη λήψη του ατομικού ιστορικού, των διατροφικών συνηθειών, του ψυχολογικού προφίλ, της καμπύλης βάρους και του ποσοστού λίπους σώματος.
- Η τελική απόφαση λαμβάνεται μετά την ενημέρωση του ασθενούς και την πλήρη συναίνεσή του, με στόχο την επιλογή της κατάλληλης γι’ αυτόν και όχι της «ιδανικής» επέμβασης.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
- Μείωση του επιπλέον σωματικού βάρους: 70 – 80 %.
- Βελτίωση ή ίαση του σακχαρώδη διαβήτη: > 83 %.
- Βελτίωση ή θεραπεία της υπέρτασης: 80 %.
- Βελτίωση της δυσλιπιδαιμίας: 60%.
- Βελτίωση ή ίαση του υπνοαπνοϊκού συνδρόμου: 70 – 98 %.
- Βελτίωση της γονιμότητας.
- Βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ικανότητας προς εργασία.
- Σημαντική ανακούφιση του αρθριτικού πόνου.
- Μείωση της πιθανότητας πρόωρου θανάτου: 89%.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
- Δ.Μ.Σ. > 35 με εκδηλωμένα, ήδη, συνοδά προβλήματα (Σακχαρώδη Διαβήτη, Αρθρίτιδα, Υπερλιπιδαιμία κλπ).
- Δ.Μ.Σ. > 40 με ή χωρίς προβλήματα.
- Παραμονή σε αυτόν το Δ.Μ.Σ. για παραπάνω από 5 έτη.
- Αποτυχία απώλειας βάρους με συντηρητικές μεθόδους (διατροφικά προγράμματα με ή χωρίς συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή).
- Απουσία μεταβολικών, ενδοκρινολογικών νοσημάτων, σοβαρών παθήσεων του πεπτικού συστήματος, ηπατικής κίρρωσης.
- Απουσία σοβαρής ψυχικής νόσου κι αποκλεισμός ασθενών με σοβαρές κοινωνικές διαταραχές (κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικών).
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ EΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
- ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΣ ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
- ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 60 – 70% ΤΟΥ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΑΡΟΥΣ ΕΝΤΟΣ 2 – 3 ΕΤΩΝ, ΜΙΚΡΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ), ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ (ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ 24ΩΡΟ), ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ.
- ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΗΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΜΑΣΗΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗΣ ΣΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΠΕΝΤΕ ΓΕΥΜΑΤΑ / ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑ ΓΕΥΜΑ (50 cc / γεύμα).
- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΑΓΗ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ ΜΕ ΗΠΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ (ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ, ΜΑΛΑΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΑΞΙΑ, ΓΛΥΚΩΝ, ΑΛΚΟΟΛ).
- ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΙ ΣΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, ΜΕΣΩ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΡΥΘΜΟΥ Η ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΥΣΕΩΝ (ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ CANNON Η “SWITCH OFF” → ANTIΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ ΑΠΟ ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ).
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΕΙΝΑΙ:
- ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΟ, ΛΟΓΩ ΚΑΚΗΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΘΥΛΑΚΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΕΜΕΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΩΝ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΙΣΡΟΦΗΣΗ (1 – 3 % ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ) ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ, Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ.
- ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΗΣΗ, ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΘΥΛΑΚΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ (0,3 %).
ΕΠΙΜΗΚΗΣ ΚΑΘΕΤΗ ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ (ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ)
Ήδη από το 2000, που άρχιζε να εφαρμόζεται η SLEEVE ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ στα πλαίσια της αντιμετώπισης περιστατικών κακοήθους παχυσαρκίας σε δύο στάδια (πρώτα απώλεια κιλών για την βελτίωση του βιολογικού υπόβαθρου του ασθενούς και κατόπιν τελική χειρουργική αντιμετώπιση με παρακαμπτήρια τεχνική), έδειξε σημαντικά πλεονεκτήματα και γρήγορα καθιερώθηκε σαν ολοκληρωμένη τεχνική με υψηλό δείκτη αποτελεσματικότητας (απώλεια του ~ 70 – 80% του υπερβαίνοντος βάρους). Γίνεται λαπαροσκοπικά και κατατάσσεται, σαν κάθε λαπαροσκοπική επέμβαση, στις «χαμηλής θνησιμότητας» χειρουργικές μεθόδους (0,5-1% θνησιμότητα).
- Συνίσταται στην αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του στομάχου κατά τον επιμήκη άξονά του, που μειώνει τη χωρητικότητά του κατά 75% (SLEEVE) ή κατά 55 – 60% (MINI SLEEVE) και περιλαμβάνει το γαστρικό θόλο, όπου βρίσκονται οι υποδοχείς τάσης υπεύθυνοι για την έκκριση της γκρελίνης, μιας νευροορμόνης που ρυθμίζει την εγκεφαλική αντίληψη του αισθήματος της πείνας με αποτέλεσματην ελάττωση των βουλιμικών τάσεων.
- Την επέμβαση συνοδεύει η παραμονή στο Νοσοκομείο για 3 – 4 ημέρες και η τοποθέτηση παροχέτευσης, που παραμένει έως και 2 εβδομάδες, ανάλογα του περιεχομένου της.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ: Οι επιπλοκές κάθε χειρουργικής επέμβασης διακρίνονται σε ΠΡΩΪΜΕΣ (διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές) και ΑΠΩΤΕΡΕΣ (συμπεριφοριστικές).
- Σε όσον αφορά στις ΠΡΩΪΜΕΣ ανήκουν η αιμορραγία (διεγχειρητικά ή άμεσα μετεγχειρητικά, 1-3% συχνότητα), η άμεση διαφυγή από τη γραμμή συρραφής (συμβαίνει εντός της πρώτης εβδομάδας κατά 99% με 1 – 3% συχνότητα όταν γίνεται σαν πρώτη βαριατρική επέμβαση, ενώ το ποσοστό των διαφυγών αυξάνεται στις περιπτώσεις επανεπέμβασης και μπορεί να φτάσει το 8 – 10%).
- Στις ΟΨΙΜΕΣ ανήκει η διαφυγή μετά από διάτρηση του στομάχου, που μπορεί να γίνει αντιληπτή με έντονη συμπτωματολογία από την κοιλιά (πόνος ΑΡ. υποχονδρίου, πυρετός, λευκοκυττάρωση έως οξεία χειρουργική κοιλία) και μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά ή να απαιτήσει χειρουργική αντιμετώπιση.
- Άλλη ΑΠΩΤΕΡΗ επιπλοκή είναι η στένωση σε κάποιο σημείο της γραμμής συρραφής, που αντιμετωπίζεται ενδοσκοπικά ή λαπαροσκοπικά.
- Η μετεγχειρητική πορεία (τους πρώτους 3 μήνες) είναι σημαντική προς αποφυγή των ανωτέρω και απαιτεί την προσεκτική συμμετοχή του ασθενούς και συνοδεύεται από τη λήψη αντιόξινων.
- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ που έχουν σχέση ή επιτείνονται από την επέμβαση, είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η γρήγορη κένωση του στομάχου (σπανιότερα από τα γαστρικά by-pass, που μπορεί να συνοδεύεται από κρίση υπογλυκαιμίας με εφίδρωση και ναυτία, το λεγόμενο ΣΥΝΔΡΟΜΟ DUMPING και συνδέεται με την κατανάλωση τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη) και αίσθημα δυσφαγίας, τα οποία υποχωρούν μετά το πρώτο 15μερο.
- ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Καλή μετεγχειρητική συμπεριφορά των ασθενών, λήψη αντιόξινων φαρμάκων το πρώτο 3μηνο, εισαγωγή και νοσηλεία στην κλινική.
ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡΙΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΒΥ – PASS, ΜΙΝΙ GASTRIC BY – PASS, ΧΟΛΟΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ)
Πρόκειται για επεμβάσεις που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας της Βαριατρικής Χειρουργικής και επιτυγχάνουν την απώλεια βάρους με διπλή δράση: μειώνοντας και τη χωρητικότητα του στομάχου (ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΗΣ ΑΝΑ ΓΕΥΜΑ) και το συνολικό μήκος του λεπτού εντέρου που απορροφά τα θρεπτικά συστατικά (ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ).
- Η περιοριστική συνιστώσα της επέμβασης επιτυγχάνεται με τη δημιουργία νέου μικρού γαστρικού θύλακα και τη δημιουργία μιας γαστρεντεροαναστόμωσης (by-pass).
- Η δυσαπορροφητική συνιστώσα επιτυγχάνεται με την αναδιάταξη του λεπτού εντέρου κατευθύνοντας τα χολοπαγκρεατικά ένζυμα, απαραίτητα για την πέψη, σε μικρότερο σε μήκος τμήμα του λεπτού εντέρου και μειώνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Παρέχει την υψηλότερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά στην απώλεια βάρους.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Πιθανή ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής (έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,E,K, βιταμίνης Β12, ασβεστίου, σιδήρου κ.α.).
ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ: Διαφυγή από το στομάχι ή το έντερο, που αντιμετωπίζονται συντηρητικά με παράταση νοσηλείας του ασθενή ή μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική αντιμετώπιση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ, ΜD, P(IT.)
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
web: biniaris–surgery.gr, e – mail: biniaris.geo@gmail.com
1 Σχόλιο