Ισχύουν και έχουν πραγματικότητα αυτές οι απειλές οσον αφορά τη λογιστική;
Κάθε λίγο και λιγάκι, όπως βέβαια και σε όλα τα επαγγέλματα ανεξαρτήτως ειδικότητας ακούγεται οτι θα εκλείψει η ανάγκη για λογιστές. Στο μελλον θα αντικατασταθεί απο μια λογική συστήματος τεχνικής νοημοσύνης η κάποιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το λογιστή και το λογιστικό επαγγελμα.
Η τεχνολογία και οι μηχανές έχουν διαμορφώσει αυτή την αντίληψη, απο τοτε ίσως που εφευρέθηκε ο άβακας που η τεχνολογία του άλλαξε στην εποχή του τα δεδομένα σε κάποια μορφή. Το σίγουρο όμως έιναι οτι εδω και εξακόσια χρόνια η λογιστική διπλότυπων βιβλίων δεν έχει αλλάξει. Αυτά που άλλαξαν είναι τά
- Επίπεδα υπηρεσίας
- Οι Κανόνες
- Η Συμμόρφωση
Η όλη λογική ενος μηχανήματος ή ενος εξελιγμένου προγράμματος (software) η τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι να πάρει τις χαμηλής ποιότητας εργασίας και τα επαναλαμβανομενα μοτιβα σε μια λογιστική εργασία ουτως ωστε να αναλάβουν οι ανθρώποι τα πιο εξελιγμένα και πιο σημαντικά ζητήματα.
Θυμηθείτε την εικόνα του βιομηχανικού εργάτη που βάραγε με το σφυρί κάποιο αμόνι η παλιότερα στις αυτοκινητοβιομηχανίες η συναρμολόγηση των μοντέλων αυτοκινήτων, Μια δουλειά χωρίς νόημα, επαναλαμβανόμενες ατελειώτες συνεχείς πράξεις.
Στις λογιστικές πρακτικές, η τεχνολογία θα δώσει πάντα σημαντικό χρόνο στην επεξεργασία, στη διαδικασία και στη μέθοδο αλλά στο μέλλον θα πρέπει να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για να γνωρίσεi ο λογιστής τον πελάτη του και τις απαιτήσεις του και ίσως να δημιουργήσει περαιτέρω έσοδα από διασταυρουμενες πωλήσεις (cross selling).
Χρησιμοποιώντας πληροφορίες που συλλέγονται από τα σύστηματα τεχνητής νοημοσύνης(Artificial Intelligence), το εξελιγμένο πρόγραμμα θα λειτουργεί ως βοηθός λογιστή. Θα είναι προγραμματισμένο για να μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε τα προφίλ των πελάτων σας και να πάρετε τις συνήθειες των δαπανών τους και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και να τα ανελίξετε σε νέα επίπεδα.
Σε αυτό ηδη βοηθάει και αλλάζει το επάγγελμα η εμφάνιση στη δεδομένη στιγμή της τεχνολογίας blockchain και αργότερα της κβαντικής τεχνολογίας. Αυτές οι 2 τεχνολογίες κάνουν όλη τη διαδικασία να είναι ναι πιο ανοιχτή και διάφανη όταν πρόκειται για γνώση του πελάτη.
Οι λογιστικές πρακτικές πρέπει να αποφασίσουν εάν θα προσαρμόσουν τα δικά τους επιχειρηματικά μοντέλα ή θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν υπηρεσίες συμμόρφωσης. Βεβαίως οι νέες τεχνολογίες έχουν μια σκοτεινή πλευρά και ενδέχεται να υπάρχουν ευκαιρίες για την (εσφαλμένη) χρήση τους που θα ανησυχούν οι τράπεζες, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές.
Η καλή πλευρά είναι οι μελλοντικές τεχνολογίες τύπου Fintech που θα διευκολύνουν τα σημεία πόνου των πελατών και θα αντικαταστήσουν τις ξεπερασμένες διαδικασίες και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να πραγματοποιήσουν οι λογιστές τις καθημερινές συναλλαγές.
Επίσης έχει ηδη ξεκινήσει απο τη δεκαετία του 1990 και έχει εκαπιδευθεί σε σεμινάρια λογιστικής μια γενεια λογιστών πρόδρομοι μιας μεθοδικής προσέγγισης που τελικά εκδηλώθηκε σε μια πληθώρα λογιστικών πακέτων και υπολογιστικής που βασίζεται σε υπηρεσίες cloud που σημαίνει πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο τόσο για τον πελάτη όσο και για τον λογιστή.
Αυτή η τάση θα συνεχιστεί, αλλά η επιστροφή της κρίσης και της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική για τους πελάτες και τις λογιστικές πρακτικές που είναι επιχειρηματικές και καινοτόμες.
Λογιστικά Γραφεία Υψηλής Ταχύτητας

Η ταχύτητα θα παίξει ενα πολύ σημαντικό ρόλο στα λογιστικά γραφεία του μέλλοντος. Οι υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας και μιας στάσης ειδικά μεταξύ του επιχειρηματικού μοντέλου και των χρηματοδοτήσεων στα θέματα κεφαλαίου κίνησης και στη μετατροπή του αποθεματικού σε μετρητά γρήγορα. Εδω, στην ταχύτητα τα Λογισμικά Τεχνητής Νοημοσύνης θα παίξουν σημαντικό ρόλο διατηρώντας ισχυρούς όλους τους κανόνες συμμορφωσης και ισορροπίας με αποτελέσματα την ελαχιστοποίηση του κόστους συναλλαγών αφού οι επιχειρήσεις θα έχουν εύκολους τρόπους να μοιραστόυν τα ΄δεδομένα΄μεταξύ τους δηλαδή τις συμβάσεις και τα χρήματα. Εδω πραγματικά θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας.
Όμως το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό. Θα καταστήσει τις συναλλαγές γρηγορότερες και απλούστερες, επομένως πιο ανταγωνιστικές και φθηνότερες. Ακόμη και αν απομακρυνθούμε από τις τελευταίες εξελίξεις στην Fintech, το γεγονός ότι η AI ασχολείται με τη βασική λογιστική, τη συμμόρφωση, την πίστωση, το μάρκετινγκ και τη συλλογή πληροφοριών για τις πωλήσεις θα μπορούσε να είναι ακόμα καλές ειδήσεις για τους πελάτες.
Ωστόσο, σε έναν οργανισμό χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που στοχεύει στο στόχο αυτό μπορεί να μην σας δοθεί χρόνος για να καταλάβετε πραγματικά τον πελάτη σας (παρόλο που έχουμε ισχυρισμούς ότι η ψηφιοποίηση θα ενισχύσει το «ξέρω το τοπίο του πελάτη σας»), έτσι ίσως κινδυνεύουμε να δούμε ένα (που εκτελείται από αλγόριθμους) και την απώλεια της ανθρώπινης επαφής.
Η εφαρμογή της κοινής λογικής και της κρίσης είναι κάτι που μαθαίνουμε από την εμπειρία και θέτω το ερώτημα εάν το AI μπορεί να το κάνει αυτό.
Το ανθρώπινο στοιχείο είναι όμως τελικά ενας περιοριστικός παράγοντας. Το ζήτημα είναι ότι η λογιστική πρακτική θα έχει ακόμη μια πληθώρα περιπτώσεων ή έργων εν κινήσει και δεν μπορεί να συμβαδίσει με την ταχύτητα επεξεργασίας της τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, όταν ενας πελάτης καλεί για προσοχή, πάντα η απάντηση θα είναι, μπορώ να σας καλέσω πίσω, ή μπορείτε να περιμένετε μέχρι να βγάλω τα στοιχεία του φακέλλου σας;
Δεν είναι ότι οι Λογιστές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημά σας, είναι περισσότερο ότι έχουν υπερφόρτωση πληροφοριών στον εγκέφαλό τους επειδή η τεχνολογία έχει επιταχύνει τον αριθμό των περιπτώσεων που ένας λογιστής πρέπει να αυτοσυγκεντρωθεί σε μια στιγμή, εξετάζοντας τις λεπτομέρειες και εξοικειώνοντας ξανά την υπόθεση και ποια αλληλογραφία ή αντικείμενα παραμένουν ανοιχτά.
Τα εσωτερικά δεδομένα και τα λογιστικά συστήματα εξακολουθούν να είναι υπερβολικά ασταθή. Για όλες τις αντιλήψεις ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλούς στόχους, η έρευνα έχει δείξει ότι μπορούμε να κάνουμε μόνο ένα πράγμα καλά κάθε φορά, οπότε αν θέλετε εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών, πρέπει πραγματικά να επικεντρωθείτε στην εργασία και στην οργάνωση του γραφείου σας και δεν πρέπει να αποσπάστε από άλλα ζητήματα. Εδώ υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Λογιστική Πρακτική και το λογιστικό Επαγγελμα.
Η εκπαίδευση στο λογιστικό Επαγγελμα
Η συνεχής επιμορφωση των λογιστών στις νέες τεχνολογίες αλλά και στην οργάνωση ολων αυτών των πληροφοριών που θα τους κατακλύζουν στο μέλλον είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εξειδικεμένα λογιστικα σεμινάρια για λογιστές ειδικευμένα για να καλύψουν αυτο την έλλειψη γώσης στη τεχνολογία που υπάρχει θα κάνει τη διαφορά στα λογιστικά γραφεία. Επίσης οχι μόνο η μηχανογραφημένη λογιστική αλλά και το χειρόγραφο σύστημα που είναι η βάση της λογιστικής πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι νέοι λογιστές. Χειρόγραφο σύστημα. Όπως αναφέρει και ο Αθανάσιος Τσαντζαλής που διοργανώνει τα καλύτερα σεμινάρια λογιστικής εδω και 30 χρόνια
Ο λογιστής είναι απαραίτητο να περάσει πρώτα από χειρόγραφο σύστημα για να καταλάβει την τέχνη της λογιστικής. Για παράδειγμα στο κλείσιμο Ισολογισμού γίνεται ανάλυση σε κάθε Εγγραφή Ισολογισμού και έτσι αντιλαμβάνεται σε βάθος τι ακριβώς συμβαίνει
ΠΗΓΕΣ
- The Accountant
- Αθανάσιος Τσαντζαλής
- Wiki Pedia
- INVESTOPEDIA
- καλύτερα σεμινάρια λογιστικής – Athensweekly