Σκοπός και κύριο ερώτημα αυτού του άρθρου είναι να επισημάνει εκείνες τις περιοχές όπου ένας λογιστής μέσω της δικής του ικανότητας και γνωσιακής βάσης μπορεί να προσθέσει αξία σε μια νέα επιχειρηματική μονάδα όπως είναι μια start up, ενώ παράλληλα να γίνει μέρος της επιχειρηματικής ομάδας και να παρουσιάσει δεξιότητες που να είναι απαραίτητες για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση .
Εδω ζητήσαμε τη βοήθεια του Αθανάσιου Τσαντζαλή Οικονομολόγου που επιτελεί βαθύ εργο εδω και 30 χρόνια, διοργανώνοντας τα καλύτερα και πιο ενημερωμένα, βραβευμένα για τη πρακτικότητα τους σεμινάρια λογιστικής.
Ποιά είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά μιας StartUp; Ποιές οι διαφορές με μια επιχείρηση με πολλά χρόνια στην αγορά;
Η διαφορά μιάς Start Up και μιας καθιερωμένης επιχείρησης τίθεται ως εξής:
- Αλλαγή Δύναμης στην Αγορά. Η επιχείρηση θέλει να αλλάξει τα πράγματα με εφαρμογή καινοτομίας στην τεχνολογία η τη σκέψη. Επίσης έχει θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς.
- Εξωτερικές Προκλήσεις απο τις καθιερωμένες επιχειρήσεις της αγοράς με πολλές αναταραχές και αντιξοότητες.
- Διαφορετική λειτουργικότητα της επιχείρησης η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι περισότερο της αγοράς και με περισσότερα κίνητρα.
- Διαφορετικό διοικητικό μοντέλο και culture.
Ποιος ο ρόλος του λογιστή;
Στην 1η περίπτωση είναι να διατηρήσει το συνεχόμενο και τη ρευστότητα με σκοπό να υπάρχουν δουλείές ή υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας…
Στη 2η περίπτωση η διατηρηση μια Σταθερότητας και ενος σημείου – βράχου που να αντέχει στις αναταραχές και αντιξοότητες που περνά η νεοφυής επιχείρηση. Επίσης μια ομογενοποίηση των πρακτικών δράσης,
Στην 3ή περίπτωση θέλει Αυστηρό Ελεγχο. Ξεκάθαρο σε όλες τις συναλλαγές.
Στην 4η περίπτωση δεν έχει πολλές επιλογές παρα μόνο περιορισμόυς ανάλογα με την εταιρική κουλτούρα.
Έχει ενας λογιστής σήμερα τις ικανότητες να προσθέσει αξία στην διαχείριση ενος τέτοιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος όπως είναι μια Start Up
Όπως μας άναφέρει ο Κος Τσαντζαλής η λέξη κλειδί είναι ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. Μια αυτοπεποίθηση όμως που δεν είναι επιφανειακή αλλά προέρχεται απο τη βαθειά γνώση της Αγοράς και σίγορα θέλει μια εμπειρία. Τις Start Up όμως δε τις προτιμούν οι παλιοί και έμπειροι λογιστές σε ολες τις περιπτώσεις. Θέλει νέους οικονομολόγους λογιστές με Γνώση. Τα σεμινάρια λογιστικής που διοργανώνει εδω και 30 χρόνια το Κεντρο Φορολογικών και Φοροτεχνικών εφαρμογών έχει στόχο ακριβώς αυτό. Να δημιουργήσει νέους λογιστές με αυτοπεποίθηση και γνώση που θα ξεκαθαρίσουν τα προβλήματα και θα επιμείνουν. Η επιμονή τελικά πληρώνει.
Η λογιστική είναι τελικά μια μέτρηση σχετικότητας σε σχέση με την επιχειρηματικό περιβάλλον μιας επιχείρησης και τον ‘εξω κόσμο. Μια startup είναι ‘δεμένη΄’ με αβεβαιότητα όμως στην περίπτωση που διχειριστεί σωστά μπορεί να να ανθίσει και να γίνει, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις, παγκόσμια. Ενας λογιστής με εφόδια, μπορεί να βοηθήσει σε αυτό και να φέρει μια γνώση στον επιχειρηματία, μια πρακτική πραγματικότητα.
Οι Start-Up, τουλάχιστον οι περισσότερες δεν κρατούν πάνω απο 5 χρόνια. Μια θλιβερή πραγματικότητα που ενας λογιστής πρέπει να διαχειριστεί. Κάποιος που γνωρίζει οικονομικά πρέπει να πει στους επιχειρηματίες ποτε να τραβήξουν το καλώδιο απο την πρίζα. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι βέβαια συναισθηματικά δεμένοι με την επιχειρηση.
3 βασικές ερωτήσεις για το λογιστή;
Οι Λογιστές πρέπει να απαντήσουν στο επιχειρηματικό πλάνο σε 3 βασικές ερωτήσεις
- Είναι το project κερδοφόρο και θα αντέξει σε ανάλυση προκλήσεων και ευαισθησίας;
- Μπορούμε να αυξήσουμε με κάποιο τρόπο τη χρηματοδότηση;
- Είναι το μοντέλο αρκετα ‘γερό΄’ για να διαχειριστεί την αβεβαιότητα;
Ενα καλο επιχειρηματικό πλάνο είναι αναγκαίο και θα απαντήσει σε αυτα τα ερωτήματα. Ενας καλός λογιστής θα τα δεί αυτά και με βάση αυτα θα προσπαθήσει να ανεβάσει την επιχείρηση και τη διαχείριση των πόρων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οι Start Ups είναι συνδεδεμένες με την ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά παρόλα αυτά είναι ο Λογιστής που έχει ζωτικό ρόλο στην επιτυχία της επιχείρησης. Έχει σημασία οι τεχνικές του γνώσεις και ικανότητες στο φοροτεχνικό και λογιτικό κομμάτι καθώς και στην ανεύρεση κεφαλαίων. Η προσωπικότητα κάθε λογιστή θα πρέπει να λάμπει ανάμεσα στα νούμερα και να φωτίζει το δρόμο της επιχειρηματικής ομάδας.
Παραπομπές
- Τι είναι τα start Up;
- Καλύτερα λογιστικά σεμινάρια ;
- Leme Jones
- Σεμινάρια Λογιστικής