
Οι Μονάδες Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) έχουν απόλυτα καθοριστική σημασία για το νερό που πίνουμε, καθώς εδώ το νερό υποβάλλεται σε επεξεργασία, που το καθιστά πόσιμο. Οι ΜΕΝ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής βρίσκονται στο Γαλάτσι, στις Αχαρνές, στο Πολυδένδρι και τη Μάνδρα Ασπροπύργου.
Το δίκτυο αποχέτευσης αποτελούν οι αγωγοί ακαθάρτων και ομβρίων
υδάτων, οι παντορροϊκοί, τα αντλιοστάσια, οι καταθλιπτικοί αγωγοί, οι υπερχειλιστές,
τα διευθετημένα (ανοικτά ή καλυμμένα) ρέματα και γενικά κάθε έργο που έχει σκοπό
τη συλλογή και μεταφορά των ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων μέχρι τους τελικούς
αποδέκτες και έχει κατασκευαστεί από τους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.
Δεδομένου ότι ο ιός corona εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι επαγγελματίες επεξεργασίας νερού πρέπει να γνωρίζουν πώς συμπεριφέρεται αυτός ο ιός στα συστήματα πόσιμου νερού και αποβλήτων. Οι διαδικασίες φιλτραρίσματος και απολύμανσης επεξεργασίας νερού επαρκούν για την αφαίρεση και την απενεργοποίηση του κοροναϊού;
Σύμφωνα με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες, οι κοροναϊοί δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τις βιομηχανίες λυμάτων και υδάτων λόγω των χαμηλών συγκετρωσεων τους στα αστικά λύματα και των υψηλών ευαισθησιών του σε υδάτινα περιβάλλοντα.
Οι καναδοί εμπειρογνώμονες Nicole McLellan, David Pernitsky και Arthur Umble δημοσίευσαν πρόσφατα μια λευκή ετικέτα για επαγγελματίες επεξεργασίας νερού στην ιστοσελίδα του Stantec.

Δηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα εάν οι επαγγελματίες επεξεργασίας νερού λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις και εκτιμήσεις κινδύνου. Ο κορωναϊός (COVID-19) είναι μια νέα ποικιλία κοροναϊού όπως οι Sars και Mers. Είναι ένας επικαλυμμένος ιός και αυτοί οι ιοί δεν επιβιώνουν εύκολα στο νερό (όπως ο Noro- en Adenovirus) και μπορούν να αφαιρεθούν και να αδρανοποιηθουν αποτελεσματικά.
Αντισηπτικά
Σύμφωνα με ένα επιστημονικό άρθρο στο Lancet υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης από κοπράνων από το στόμα του νέου κορονοϊού, ειδικά σε περιοχές με κακή υγιεινή. Αλλά οι κοροναϊοί είναι ευαίσθητοι σε αντισηπτικά που περιέχουν αιθανόλη και απολυμαντικά που περιέχουν χλώριο ή λευκαντικό. Τα λύματα από τα νοσοκομεία πρέπει να απολυμαίνονται κατάλληλα. Οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων που λαμβάνουν λύματα από νοσοκομεία και κέντρα απομόνωσης που επεξεργάζονται ασθενείς με κορωναϊό και οικιακά λύματα από περιοχές με γνωστή μεγάλη μόλυνση μπορεί να έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις ιών. Τα λύματα από αυτές τις πηγές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μια ποικιλία διαδικασιών για τη μείωση των επιπτώσεων ρύπανσης στα κοντινά παραθαλάσσια ύδατα.
Χρήση χημικών ουσιών
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η δευτεροβάθμια επεξεργασία λυμάτων πιστώνεται με την κατάργηση του 90% των ιών, αν και ευρείες μελέτες υποδεικνύουν ότι το επίπεδο απομάκρυνσης του ιού είναι πολύ μεταβλητό, κυμαινόμενο από ασήμαντο έως περισσότερο από 99%. Λόγω αυτής της μεταβλητότητας, η πρωταρχική διαδικασία για την αδρανοποίηση των ιών στην επεξεργασία λυμάτων είναι η χημική απολύμανση, όπως η χλωρίωση ή το υπεριώδες φως.
Η επεξεργασία του πόσιμου νερού αποτελεί αποτελεσματικό εμπόδιο
Οι μονάδες επεξεργασίας επιφανειακών υδάτων με ρεύματα λυμάτων είναι οι πλέον επιρρεπείς σε μόλυνση από κοροναϊό στην παροχή ακατέργαστου ύδατος κατά τη διάρκεια και μετά από ένα ξέσπασμα. Οι ιοί εκτίθενται σε αρκετές δυνητικά αδρανοποιητικές καταπονήσεις στα επιφανειακά ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού φωτός, των οξειδωτικών χημικών ουσιών και της θήρευσης από μικροοργανισμούς. Γενικά, οι επικαλυμενοι ιοί όπως ο Corvid19 είναι πιο ευαίσθητοι σε κοινά απολυμαντικά πόσιμου νερού από τους μη επικαλυμμένους ιούς, οπότε η επεξεργασία του πόσιμου νερού πρέπει να είναι αποτελεσματική.
Πανδημία ιατρική
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι βιομηχανίες επεξεργασίας λυμάτων και πόσιμου νερού θα αντιμετωπίσουν αυξημένο έλεγχο σε περίπτωση εμφάνισης σημαντικής επιδημίας του ιού. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πρέπει να ανταποκριθούν ταχέως ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους επαγγελματικής και δημόσιας υγείας, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων. Τα απόβλητα λυμάτων ενδέχεται να επηρεάσουν την αναψυχή, την άρδευση και το πόσιμο νερό. Ενώ η επεξεργασία των λυμάτων μειώνει τα επίπεδα των ιών, οι μολυσματικοί ανθρώπινοι ιοί ανιχνεύονται συχνά στα λύματα επεξεργασίας λυμάτων.
Τι γίνεται όμως στο δίκτυο αποχέτευσης οικιών που εχουν βοθρους στεγανους η μη?
Τα εσωτερικά δίκτυα και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις αποχέτευσης ενός ακινήτου κατασκευάζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του «Κανονισμού εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων», εντός του χώρου του ακινήτου και μέχρι την ρυμοτομική γραμμή του. Η κατασκευή, η λειτουργία και η συντήρηση των εσωτερικών δικτύων και εγκαταστάσεων αποχέτευσης ενός ακινήτου γίνεται πάντοτε με φροντίδα, ευθύνη και δαπάνη του κυρίου του ακινήτου.
Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η αποχέτευση των οικιακών λυμάτων σε αγωγούς ακαθάρτων, επιβάλλεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Γ.Ο.Κ.) που έχει εγκριθεί με το Νομοθετικό
Διάταγμα 8/1973 (ΦΕΚ 124/9.6.1973, τ. Α΄) όπως εκάστοτε ισχύει, η κατασκευή στεγανών βόθρων για την συγκέντρωση των λυμάτων αυτών.
Εδω η απολύμανση των βόθρων είναι σημαντικό να γινει. Ο καθαρισμός των βόθρων και η απόφραξη τους οταν συμβεί είναι επιτακτική ανάγκη. Επίσης σε περιπτώσεις επιβεβαιωμενου κρουσματος κορωναιου θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα με τα λύματα των βόθρων. Αν και εφόσον ο βόθρος είναι στεγανός και δεν υπερχειλίζει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται με επιμέλεια απο μια πιστοποιημένη εταιρεία αποφράξεων. Η απόφραξη του σε περίπτωση που πρέπει να γίνει πρέπει να γίνει από εξειδικευμένο προσωπικό και τα λύματα να πηγαίνουν σε δικτυα συλλογης λυματων. Αν ο βόθρος δεν είναι στεγανός και πηγαίνει σε διπλανό οικόπεδο η στη γη η στη θάλασσα και έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα η μη κορωναιου τότε θα πρέπει να απολυμενεται με χλώριο ή αλλά μέσα που υπάρχουν για καθαρισμό βόθρων και απολυμανση του.
Αποφράξεις – Αποφράξεις βόθρων
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΜΑΤΟΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΣΤΕΓΑΝΟ Η ΜΗ ΒΟΘΡΟ ΜΕ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΦΡΑΞΕΩΝ.