γράφει ο
Νοέλ Κουτλής
noel@noel.gr
Στα σπίτια μας ήδη έχουμε, εδώ και δεκαετίες, διάφορες συσκευές που κάνουν καθημερινές δουλειές, όπως τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, τους φούρνους μικροκυμάτων, όλες πλέον έχουν έναν εγκέφαλο, δηλαδή κάποιο μικροκύκλωμα, που ελέγχει τη συσκευή και πολλές από τις λειτουργίες τους χαρακτηρίζονται «έξυπνες».
Καμία από αυτές, όμως, δεν χαρακτηρίστηκε ρομπότ μέχρι που εμφανίστηκε στην αγορά η σκούπα με το ομώνυμο όνομα «iRobot» για να ακολουθήσουν στην συνέχεια πολλές άλλες. Δεν πρόκειται για απλές ηλεκτρικές σκούπες αλλά για πραγματικά ρομπότ που σχεδιάζουν στη μνήμη τους την κάτοψη του σπιτιού, στην συνέχεια αρχίζουν να καθαρίζουν προσεκτικά όλο το χώρο, κι αφού ολοκληρώσουν την εργασία τους επιστρέφουν στη βάση τους για να φορτιστούν.
Στην Ελλάδα ήρθαν κάπως πρόσφατα, κι ο λόγος είναι οι πολύ ακριβές τιμές (η χειρωνακτικές σκούπες κοστίζουν κάτω από 100 ευρώ ενώ οι ρομποτικές κάτω από 1000). Γενικά δε μπορούμε να πούμε ότι σκουπίζουν και τα πάντα, αφού οι κάδοι που φέρουν χωράει ίσα ίσα τη σκόνη και τίποτα τσόφλια ή άλλα μικρά σκουπιδάκια.
Η πρώτη ρομποτική σκούπα εμφανίστηκε από τη Σουηδική «Electrolux» με το όνομα «Τριλοβίτης» (πρόκειται για εξαφανισμένα αρθρόποδα που έζησαν μέχρι πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια). Η «Electrolux» είχε αγοράσει την ερασιτεχνία από τον Αμερικανό Isaac Dizon. Ακολούθησε η Αγγλική «Dyson» και τελικά τη μεγάλη είσοδο στην αγορά την έκανε η Αμερικάνικη «Roomba» κάπου το 2002. Από τότε στην αγορά παίζουν κι άλλα ονόματα, όπως η «Neato» και αργότερα και η «Samsung». Εννοείται ότι από τη στιγμή που οι Κινέζοι άρχισαν να ασχολούνται με ρομπότ και τεχνητή ευφυΐα εμφανίστηκαν και αυτοί στο παιχνίδι. Μη ξεγελαστείτε όμως. Μια σκούπα των 50 ευρώ δε θα καθαρίσει ποτέ σαν μία των 500.
Στη φωτογραφία, οι κινήσεις που κάνει η σκούπα ενώ “σκανάρει” το χώρο που καθαρίζει
Εκτός του ότι οι συσκευές αυτές αποκτούν «μόντες» από επίδοξους χάκερς, νέα μοντέλα έρχονται από τους κατασκευαστές τους με επιπλέον εξαρτήματα, π.χ. κάμερα, για να παρακολουθεί ο κάτοχος το σπίτι όταν λείπει. Στη φωτογραφία ο χρήστης βλέπει τη γάτα από το κινητό του
Στο παιχνίδι μπήκε πρόσφατα και η κινέζικη XIAOMI με σκούπες που τις ελέγχεις (εννοείται) από τα κινητά της. Φυσικά η εφαρμογή τρέχει σε όλα τα κινητά με Android αλλά λέμε.
Εδώ παρακολουθείτε στο κινητό που σκουπίζει η σκούπα…Επιβάλλεται σε εργένηδες!