Τι είναι μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη
Είναι κάθε λοίμωξη που αναπτύχθηκε μετά από 48-72 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο και η οποία δεν ήταν παρούσα ή δεν ήταν σε στάδιο επώασις κατά την είσοδο του ασθενούς στην κλινική.
Οι παράγοντες οι οποίοι λειτουργούν καταλυτικά στην εμφάνιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι τα μικρόβια, τα βακτήρια εντός του νοσοκομειακού χώρου που είναι τόσο ισχυρά ώστε να μπορούν να νοσήσουν και άτομα που απλά επισκέπτονται ένα νοσοκομείο, μια κλινική η ένα ιατρείο.
Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θεωρούνται επίσης οι λοιμώξεις που εκδηλώνονται έως και 5 ημέρες μετά την έξοδο του ασθενούς από παθολογικό τμήμα, έως και 30 ημέρες μετά από χειρουργική επέμβαση και από 1-2 έτη μετά από την τοποθέτηση ξένου σώματος ( τεχνητή βαλβίδα καρδιάς κ.λ.π)
Οι ενδονοσοκομειακή λοίμωξη είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που απειλεί την δημόσια υγεία αφού
- θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών,
- παρατείνει τη διάρκεια νοσηλείας κατά μέσο όρο 10 ημέρες,
- αυξάνει το κόστος νοσηλείας
- ταλαιπωρεί τους ασθενείς, συνοδούς και νοσηλευτές
Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για την εμφάνιση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και διαπίστωσε ότι το 10% των ασθενών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία αναπτύσσει λοίμωξη. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 4% κάτι που κάνει την κατάσταση της υγιεινής στα ελληνικά νοσοκομεία πολύ ανησυχητική.
Οι συνηθέστερες νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι η ουρολοίμωξη, η νοσοκομειακή πνευμονία, οι λοιμώξεις από χειρουργικά τραύματα, λοιμώξεις με ενδοαγγειακό καθετήρα.
Αίτια ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων – Εστίες και Πηγές μικροβίων
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις προκαλούνται κυρίως από παθογόνα μικρόβια που μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα, ειδικά σε ασθενείς που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν τόσο εύκολα.
Μερικοί ασθενείς αποκτούν νοσοκομειακές λοιμώξεις αλληλεπιδρώντας με άλλους ασθενείς, συνοδούς και νοσηλευτές που δεν έχουν πάρει αυστηρά μέτρα προφύλαξης και υγιεινής, ενώ άλλοι κολλούν βακτήρια, μύκητες, παράσιτα η ιούς ερχόμενοι σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες όπως λεκάνες τουαλέτας, πόμολα, πετσέτες, τρόφιμα αλλά και το χαρτί τουαλέτας.
Τρόποι μετάδοσης των μικροβίων
Οι βασικότεροι τρόποι μετάδοσης
- Άμεση επαφή από ασθενή σε ασθενή η το προσωπικό
- Έμμεση μετάδοση μέσω αντικειμένων λόγω ανεπάρκειας αποστείρωσης η καθαριότητας όπως η λεκάνη μιας τουαλέτας η ενός νιπτήρα
- Μετάδοση μέσω αίματος, παράγωγα αίματος και φαρμάκων
- Τρόφιμα
- Αερογενής μετάδοση
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με την λοίμωξη και μπορούν να είναι πυρετός, εφίδρωση, ρίγη, δύσοσμα κόπρανα, γαστρεντερίτιδα, πόνος, δυσφορία και πολλά άλλα πολλές φορές πολύ δύσκολα στη διάγνωση και πολύ ισχυρά.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι σε ένα νοσοκομείο πρέπει να προσέχουμε τι πιάνουμε, τι τρώμε, πως μιλάμε γιατί είναι ο απόλυτος χώρος των μικροβίων κάθε είδους. Ειδικά στην τουαλέτα, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία για να μην έχουμε προβλήματα από ουρολοιμώξεις που αποτελούν το 40% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Η χρήση τεχνολογιών, όπως το Κo Bidet που είναι ιδανικό μέσο για την υγιεινή και απολύμανση κοινών εστιών εξάπλωσης μικροβίων όπως οι λεκάνες τουαλέτας θα πρέπει να παρθούν σοβαρά υπόψη από τις διευθύνσεις προμηθειών των νοσοκομείων.
Το μυστικό είναι η Πρόληψη – Κανόνες υγιεινής – Αυστηρά
Εκπαίδευση και συμμόρφωση νοσηλευτικού προσωπικού,ασθενών, συνοδών με αφίσες, υπενθυμίσεις,ενημερωτικό υλικό και ύπαρξη αλκοολικών διαλυμάτων σε όλους τους χώρους, επιπλήξεις και επαίνους από τη Διοίκηση στο προσωπικό.
Απολύμανση και πλύσιμο χεριών υγιεινή χεριών
Οι 10 κυριότερες αιτίες λοιμώξεων είναι τα 10 δάκτυλα του χεριού μας
Το σωστό και τακτικό πλύσιμο των χεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των συνοδών των ασθενών αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέσο πρόληψης των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Με ένα καλό πλύσιμο των χεριών απομακρύνονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και δεν είναι αρκετοί για να προκαλέσουν λοίμωξη.
Νιπτήρες
Η κατασκευή στους νιπτήρες θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε ο χειρισμός για το άνοιγμα και κλείσιμο της βρύσης να γίνεται από τους αγκώνες, ειδικής κατασκευής και να έχουν μεγάλο βάθος ώστε να μην αποφεύγεται το πιτσίλισμα στους χρήστες. Κατάλληλα δοχεία για σαπούνι, απολυμαντικό χεριών, αντισηπτικό είναι κάτι απαραίτητο στο χώρο της τουαλέτας.
Λεκάνη Τουαλέτας – Μπιντές – Χαρτί Τουαλέτας και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Ίσως το σημείο κλειδί για τις ενδοσοκομειακές λοιμώξεις και ειδικά τις ουρολοιμώξεις είναι η λεκάνη της τουαλέτας και ειδικά το χαρτί τουαλέτας που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό τελικά.
Πως θα μειωθούν οι ουρολοιμώξεις. Τα νέα δεδομένα. Πως συνδέονται μεταξύ τους;
Ουρολοίμωξη: Το σκούπισμα με το χαρτί τουαλέτας, ανεξάρτητα της φοράς του, ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται μωρομάντηλα, αφήνει πάντα υπόλειμμα, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μικροβίων, που δεν είναι δύσκολο να μεταναστεύσουν στα διπλανά όργανα, ιδίως των γυναικών.
Οδοί μετανάστευσης:
- Λόγω κακής φοράς του σκουπίσματος, με την άμεση μεταφορά.
- Δια του αέρος. Με το στέγνωμα του υπολείμματος των κοπράνων και την τριβή, αυτό αεριοποιείται και τα μικρόβια μεταναστεύουν όχι μόνο στη διπλανή ουρήθρα αλλά και σε όλο το σπίτι και βέβαια τις τροφές μας.
- Μέσω του λερωμένου εσωρούχου, που με τις κινήσεις του ατόμου, έρχεται σε επαφή με την ουρήθρα.
- Μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η εξωτερική επιφάνεια του πέους, είναι γεμάτη από μικρόβια, που προέρχονται πάλι κυρίως απ τα υπολείμματα μετά το σκούπισμα με το χαρτί και έτσι μπαίνουν και οι άνδρες στη διαδικασία της πρόκλησης της λοίμωξης.
- Μέσω ακατάλληλων μπιντέ, που παράγουν πίδακα νερού με λάθος κατεύθυνση, δηλ. από πίσω προς τα εμπρός
Η ενδονοσοκομειάκη λοίμωξη είναι συχνά θανατηφόρα. Μια απ τις κύριες αιτίες της, πιθανότατα η χρήση χαρτιού τουαλέτας. Μετά την επίσκεψη τους στην τουαλέτα, οι ασθενείς των Νοσ/μείων, σε λίγο, με τρόπο μέσω του αέρος, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, θα πλημμυρίσουν τον αέρα του θαλάμου και όλου του Νοσ/μείου με μικρόβια. Ύστερα απ αυτό, τι να περιμένει κανείς μόνο απ το έστω σχολαστικό πλύσιμο των χεριών κλπ όταν ο αέρας «βρέχει» μικρόβια;
Να ληφθεί υπ όψη ότι στα Νοσ/μεία οι αδύναμοι και συνήθως ηλικιωμένοι ασθενείς, δε μπορούν ακόμα και να σκορπιστούν σχετικά επαρκώς και ιδιαίτερα αν πάσχουν από αιμορροΐδες.
Είναι άξιο απορίας που αυτή η πηγή μικροβίων δεν είχε ως τώρα εντοπιστεί, σαν αιτία σοβαρών λοιμώξεων, για να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα παρόλο που και για οικολογικούς λόγους και οικονομικούς λόγους θα έπρεπε να συμπεριληφθεί. 30 χιλιάδες δένδρα κόβονται κάθε ημέρα για να γίνουν χαρτοπολτός, για χαρτί τουαλέτας, βάζοντας στο μείγμα διάφορα χημικά που δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα.
Εδώ χρειάζονται ευφυής πολιτική και ανατρεπτική σκέψη, που να βάλει την καινοτομία και την τεχνολογία στο σπιτι και το σύγχρονο νοσοκομείο με τη χρήση πρωτοποριακών συσκευών όπως το Κo Bidet. Το Κo Bidet είναι μια πανέξυπνη ελληνική ευρεσιτεχνία που κάνει τη διαφορά στην αποτελεσματική καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αφού καθαρίζει 100% την περιοχή του πρωκτού χάρη στον ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟ πίδακα νερού, εξαλείφει τη νοσογόνο ΠΗΓΗ των μικροβίων εμποδίζει τη διασπορά τους στο σώμα, το σπίτι και το Νοσ/μείο, προφυλάσσοντας έτσι απ τις σοβαρές αυτές λοιμώξεις και χαμηλώνει δραματικά το κόστος για το Νοσ/μείο χάρη στη μείωση των λοιμώξεων, αλλά και του χαρτιού. Το ίδιο ισχύει και στο σπίτι, αφού το χαρτί τουαλέτας δεν είναι πια απαραίτητο η χρειάζεται ελάχιστα. Η συσκευή είναι πολύ απλή στη τοποθέτηση και στη χρήση . Δείτε όλα τα χαρακτηριστικά στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας KO BIDET Κόστος μόνο 20 ευρώ.
Ατομική Υγιεινή και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Πλαστική ποδιά αδιάβροχη μιας χρήσης
Ρόμπες για την προστασία του σώματος
Ιατρικά γάντια μιας χρήσης στα πρότυπα ΕΛΟΤ
Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας κυρίως μετά την οικονομική κρίση. Η κακή οικονομική κατάσταση έχει οδηγήσει σε χαμηλούς προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία, λίγο νοσηλευτικό προσωπικό και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας από ενδοωοσοκομειακες λοιμώξεις. Η βασική πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η πρόληψη μέσω της εκπαίδευσης και ενημέρωσης ασθενών, συνοδών και νοσηλευτικού προσωπικού για την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής. Επίσης η χρήση τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως η Κo Bidet θα μπορούσε να συμβάλλει στην μείωση αυτής της μάστιγας .