Πως το ελληνικό πρωινό θα γίνει το επόμενο παγκόσμιο trend.
Στην εκθεση Horeca σε λίγες μέρες θα δούμε τα αποτελέσματα και τι αποφασίστηκε τελικά. Η προσπάθεια του ξενοδοχειακού επιμελητήριου ελλάδας ( Ολα τα ελληνικά ξενοδοχεία δηλαδή) να φτάσουν σε ενα τελικό αποτέλεσμα για την καθιέρωση ενός προτύπου πρωινού , για να εφαρμοστεί σε ολα τα ελληνικά ξενοδοχεία , ενα ελληνικό πρωινό , έφτασε στο τέλος του.
Ποιο θα είναι τελικά το ελληνικο πρωινο που θα μπεί σε ολα τα ελληνικα αλλά και σε πολλά ξενοδοχεία σε ξένες χώρες;
Ελληνες και Ξένοι Σεφ ολο αυτό τον καιρό προσπαθουν να αναδείξουν στοιχεία και ελληνικά προϊόντα απο ολα τα μέρη της Ελλάδας που αξίζουν να μπούν σε αυτο το πρότυπο , το ελληνικό πρωινό, που φιλοδοξεί να γίνει Παγκόσμιο και να παίζει μαζι με το Αγγλικό , Διεθνές κ.α σε ολα τα μεγάλα ξενοδοχεία του Πλανήτη και να εκτοξεύσει τα προϊόντα της ελληνική γής σε ολα τα μέρη της γής.
Είναι σίγουρα μια φιλόδοξη ιδέα. Αλλά έχει και κάτι βαθύ μέσα της. Είναι γνωστό εδω και πολλά χρόνια τα επιφωνήματα ηδονής και ευχαρίστησης που βγάζουν οι ξένοι επισκέπτες και τουρίστες απο τα ελληνικά φαγητά , τη νοστιμιά τους, πόσο υγεινά και θρεπτικά είναι αλλά και την ποιότητα της πρώτης ύλης. Απο εκει σιγά σιγά προήρθε και η ιδεά να υπάρχει σε ολα τα ελληνικά ξενοδοχεία ενα πρότυπο πρωινού και τι θα περιέχει.
Τι φημολογείται οτι θα περιέχει το ελληνικό πρωινό.
Ντάκος Κρητικός
Ροφήματα φυσικά (τίλιο – τσάι βουνού, καϊνάρ, σουμάδα, φασκόμηλο, δενδρολίβανο,
ελληνικός καφές στη χόβολη, κ.α.)
Εδώ βέβαια , θα πρέπει να πω , και σίγουρα θα δυσαρεστήσει μερικούς αλλά επειδή εφευρέθηκε στην Ελλάδα , εχει γίνει μια καθημερινή συνήθεια για τούς έλληνες και υπάρχει μόνο στην ελληνική αγορά καφέ . Πρόκειται για το είδος καφέ που λέγεται φραπέ και ίσως θα έπρεπε να μπεί και αυτός στη λίστα. Ναι το είπα. Θεωρώ οτι ο φραπέ είναι απο τα πιο γνωστά ελληνικά ροφήματα και θα πρέπει να μπεί , έστω τιμής ενεκεν, κάτι σαν cult στην λέξη και έννοια ελληνικό πρωινό.
Ψωμί ζυμωτό ελιόψωμο, κουλουράκια, παξιμάδια,
παξιμαδάκια γλυκάνισου .
Μέλι ΠΟΠ & μαρμελάδες από τοπικά φρούτα εποχής.
Πίτες (αλμυρές ή γλυκές χορτόπιτες – κολοκυθόπιτες, σφουγγάτο στο φούρνο,
γκιουσλεμέδες, ελιοπιτάκια, κρεμμυδοτηγανίτες, κ.α.).
Ελιές – ελαιόλαδο (ελιές βρώσιμες: μαύρες, κόκκινες, πράσινες τσακιστές με
λεμόνι και κρίταμο, καπιράδα: φέτα ψημένου ψωμιού με ελαιόλαδο, ρίγανη &
αλάτι).
Τυριά – γαλακτοκομικά (λαδοτύρι, κασέρι, γραβιέρα, φέτα, βούτυρο, γιαούρτι,
γάλα, κ.α.)
Αλλαντικά (τοπικά λουκάνικα, παστουρμάς με αυγά, κ.α.)
Φρούτα (τοπικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά)
Γλυκά (τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, πλαντζέτα, μπαλεζές με καρύδι
Λουκούμια
Ταχινένιος χαλβάς
Στραπατσάδα
Χωριάτικα λουκάνικα
Σκοπελίτικη τυρόπιττα
Σκοπελίτικη χορτόπιτα
Μπατζίνα με χόρτα
Γαλατόπιτα
Μηλόπιτα με κάστανα
Κατσαμάκι με πετιμέζι
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Ρυζόγαλο
Λουκουμάδες με μέλι
Οπως καταλαβαίνετε η καθιέρωση του , το Ελληνικό Πρωινό , θα είναι ενα Παγκόσμιο Brand που θα ενωσει την αγορά , την καλή αγορά θα έλεγα, θα τονώσει την οικονομία και τις σχέσεις θα κάνει την Ελλάδα ενα ακόμα σημείο αναφοράς πέρα απο το σουβλάκι.
Συγχαρητήρια για την ιδέα , θα ηθελα να ηταν δική μου, αλλά πραγματικά θα τονώσει το ηθικό , την οικονομία και θα δημιουργήσει αυτο που στα μαρκετινγκ λέγεται buzz ( απο τον ηχο της μέλισσας , βουισμα δηλαδη) και θα περάσει Παγκόσμια κάτι Ελληνικό , πράγμα που έχει πολύ καιρο να γίνει.
Επίσης το καλό θα είναι οτι στις διακοπές μας στα πανέμορφα ελληνικά νησιά θα μπορούμε να γευτούμε καθημερινα αυτά τα εκπληκτικά εδέσματα, προϊόντα συλλογικής φαντασίας, απο γενεά σε γενεά και να περάσουμε ακόμα καλύτερα.
Μακάρι να καθιερωθεί το ελληνικο πρωινό ως Παγκόσμιο Πρότυπο. Τα αποτελέσματα στο Hall 4 της 8ης HORECA, θα παρουσιαστούν σε ειδικά περίπτερα τα «Ελληνικά Πρωινά» των περιοχών που έχουν υπογράψει τοπικά σύμφωνα ποιότητας με το ΞΕΕ.