Τι είναι τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ);
Το σχέδιο νόμου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, το οποίο αλλάζει τα λογιστικά δεδομένα για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Είναι γνωστό ότι από 1/1/2015 και με βάσει τον Ν.4308/2014 θα εφαρμοσθούν τα Ε.Λ.Π. σε κάθε επιχείρηση αδιάφορα αν τηρεί διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία. Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι η κατάληξη ενός μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού που επιταχύνθηκε από την κρίση, ενώ τα προβλήματα και οι δυσκολίες υπήρχαν πολύ πριν. Ήταν γνωστή η τοπική ιδιομορφία του Κ.Β.Σ. που ταλαιπωρούσε χιλιάδες επιχειρήσεις και λογιστές για δεκαετίες. Όταν η χώρα μας το 2010 η χώρα υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding), οι επόπτες των δανειστών μας αντιλήφθηκαν ότι η Ελλάδα είχε δημιουργήσει λογιστικούς και φορολογικούς κανόνες τήρησης βιβλίων που ήταν μοναδικοί παγκοσμίως και εμπόδιζαν τη λειτουργία όλης της οικονομίας.
Έτσι το 2011 το Ελληνικό Κράτος ανέλαβε την υποχρέωση κατάργησης του Κ.Β.Σ. και συνέστησε ειδική επιτροπή μελέτης του όλου θέματος. Το ίδιο έτος παρέδωσε πόρισμα, το οποίο δεν δόθηκε στην δημοσιότητα και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι με μικρές διορθώσεις ο Κ.Β.Σ. ήταν όπως έπρεπε και οτι δεν δημιουργούσε προβλήματα. Μετά από διαπραγματεύσεις ψηφίστηκε ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Ν. 4093/2012), ο οποίος ίσχυε από 1/1/2013 και ο οποίος προέβλεπε την κατάργησή του, καθώς στο τελευταίο του άρθρο 14 τρία από τα βασικότερα άρθρα έπαυαν να ισχύουν σε έναν χρόνο, ενώ το ίδιο άρθρο προέβλεπε τη νομοθετική υποχρέωση σύστασης επιτροπής απλοποίησης του Κ.Φ.Α.Σ. Έτσι, στις 13/5/2013 συστάθηκε ομάδα εργασίας, η οποία παρέδωσε ως πόρισμα το σχέδιο νόμου στα τέλη του ίδιου χρόνου.
Σ’ αυτήν την ομάδα εργασίας συμμετείχαν καθηγητές Α.Ε.Ι. και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης χωρίς τη συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων και των επαγγελματιών λογιστών.
Με βάση τον νόμο που δημιουργήθηκε ο 4308/24-11-2014, τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα αρχίζουν να εφαρμόζονται στη χώρα μας από 1/1/2015
Ο στόχος όλου αυτού του νομοσχεδίου ήταν να απλοποιηθουν οι φορολογικές διατάξεις
Τι κερδίζουν οι ελληνικές εταιρείες απο τη εφαρμογή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων
- Ενοποίηση, Συμπλήρωση και Εκσυγχρονισμό των λογιστικών κανόνων (άρθρα 16 – 24) της χώρας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό λογιστικό – ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις και λοιπές υποκείμενες οντότητες.
- Καταπολεμηση της λογιστικής πολυνομίας. Για πρώτη φορά το σύνολο των λογιστικών κανόνων συγκεντρώνεται σε ένα νομοθέτημα διαρθρωμένο με βάση τις βέλτιστες πρακτικές για όλες τις επιχειρήσεις και τους λογιστές. Η κωδικοποίηση των φορολογικών διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. και όλων των λογιστικών διατάξεων, είτε αυτές περιλαμβάνονται στον Κ.Ν. 2190/1920, είτε περιλαμβάνονται στο Ε.Γ.Λ.Σ., είτε εισάγονται ως νεώτερες διατάξεις της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ., είτε διατυπώνονται για πρώτη φορά από τον νομοθέτη, αποτελεί ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα.
- Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του διοικητικού κόστους.
- Υπηρετεί την ανάγκη για διαφάνεια, αξιοπιστία και συγκρισιμότητα της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, που μαζί με την παροχή ασφάλειας δικαίου, δημιουργεί συνθήκες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.
- Επιτυγχάνει τη μείωση του κόστους και βελτίωση της αποτελεσματικότητας ειδικά για τις πολυεθνικές και ομίλους εταιρειών. Πολλές μητρικές εταιρείες του εξωτερικού απαιτούν από τις θυγατρικές τους να προσαρμόζουν τα οικονομικά τους μεγέθη σύμφωνα με το λογιστικό πλαίσιο της έδρας τους κι έχει ως αποτέλεσμα την προετοιμασία οικονομικών πληροφοριών εις διπλούν. Η υιοθέτηση των Ε.Λ.Π. ως λογιστικό πλαίσιο για την προετοιμασία και της διοικητικής πληροφόρησης και των οικονομικών καταστάσεων ενισχύει την συνέπεια της παρεχόμενης πληροφορίας.
- Η εφαρμογή του βοηθά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις των ελληνικών επιχειρήσεων θα μπορούν να βρίσκονται σε εναρμόνιση με τους διεθνείς λογιστικούς κανόνες.
Η βασική επιχειρηματολογία των συντακτών του νόμου για την αναγκαιότητα της εφαρμογής του, εστιάζεται στα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την εφαρμογή. Τα οποία εστιάζονται στα εξής:
Ο νόμος ενσωματώνει με πληρότητα και ορθότητα στο εσωτερικό δίκαιο τις λογιστικές διατάξεις της Οδηγίας 34/2013/ΕΕ. Έτσι, επιτυγχάνεται η ευθυγράμμιση του εθνικού λογιστικού πλαισίου με τις διεθνείς λογιστικές πρακτικές. Εισάγεται ένα λογιστικό σύστημα, το οποίο είναι κατανοητό από τη διεθνή αγορά. Η εφαρμογή του μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για αναζήτηση ευκαιριών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Οι οικονομικές καταστάσεις αποσυνδέονται, ή τουλάχιστον δίνεται η δυνατότητα, από την φορολογική νομοθεσία και απεικονίζουν καλύτερα την πραγματική οικονομική θέση των επιχειρήσεων, εμπνέοντας κατά συνέπεια μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και επιτυγχάνοντας καλύτερη συγκρισιμότητα προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού.
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα Σεμινάρια
Η απότομη αυτή διαδικασία ενσωμάτωσης και ευθυγράμμισης του Εθνικού Λογιστικού Σχεδίου με βάση τις Διεθνείς Λογιστικές Πρακτικές δεν είναι κάτι απλο για τους περισσότερους λογιστές νέους αλλά και παλιούς. Σε όλα τα καταξιωμένα σεμινάρια λογιστικής υπάρχει πια και ειδικό σεμινάριο για τα ΕΛΠ ( Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα).
Με θέµα «Ελληνικά λογιστικά πρότυπα – Σύνταξη οικονοµικών καταστάσεων µε βαση τα Ε.Λ.Π.» και στόχο τη διαρκή ενηµέρωση των µελών του το Κέντρο Λογιστικών και Φορολογικών Εφαρμογών Tsantzalis διοργανώνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ σεµινάριο ΕΛΠ στην Αθήνα