Σχετικά με την εκπαίδευση λογιστών κύριε Τσαντζαλή το να επιλέξει κανείς σήμερα το λογιστικό επάγγελμα να γίνει κανείς λογιστής αξίζει τον κόπο; Εχει προοπτικές ένας νέος άνθρωπος σήμερα να ακολουθήσει το λογιστικό επάγγελμα για την οικονομία του σήμερα?
Είναι τελικά το λογιστικο επαγγελμα προσοδοφόρο..
Αθ.Τσαντζαλής: Όλα τα επαγγέλματα έχουν την δική τους αξία αλλά αυτό που επιζητεί ο κάθε άνθρωπος κατά μείζονα λόγο είναι η υγεία του και τα οικονομικά του. Ετσι? Το παραδάκι που λέμε. Χωρίς να πετάμε τις άλλες επιστήμες και τα λοιπά. Λοιπόν δεν θα σε ρωτήσει κανένας παράδειγμα για την χημεία, για την φυσική, για τα μαθηματικά θα σου πεί πώς θα φορολογηθούμε φέτος. Άρα σε μία παρέα λοιπόν σε αυτόν που απευθυνόμαστε περισσότερο είναι ο φοροτεχνικός και ο γιατρός. Μετά οι άλλοι έρχονται σε δεύτερη μοίρα.
AW: Σωστά.
Αθ.Τσαντζαλής: Λοιπόν σε ρωτάω: “Στα μέσα ενημέρωσης, οι τηλεοράσεις σαν πρώτο θέμα έχουν την οικονομία.;”
AW: Τα οικονομικά βεβαίως.
Τσαντζαλής: Ετσι? Άρα του δικού μας επαγγέλματος. Λοιπόν παγκοσμίως όλα τα κράτη στρέφονται γύρω από οικονομικά θέματα. Πώς λοιπόν αυτό το επάγγελμα να μην πεις οτι είναι του μέλλοντος; Συμβαδίζει δίπλα δίπλα με την αδερφή του που λέγεται πληροφορική? Το βάζω τώρα έτσι? Πρόσεξε…
Τσαντζαλής: Συνεπώς αν θέλουμε να δούμε την αναγκαιότητα αυτού του επαγγέλματος τώρα σίγουρα είναι πάρα πολύ έτσι απαραίτητο να προχωράει κανείς προς το επάγγελμα αυτό γιατί λόγω της ανόδου της πληροφορικής επιστήμης…
AW: Μήπως τελικά λογιστική και πληροφορική είναι μαζί?
Τσαντζαλής: Τώρα, τώρα περίμενε. Λόγω της ανόδου. Εντάξει? Όλο αυτό το ηλεκτρονικό δίκτυο πώς να πώ δημιουργεί νέες καταστάσεις μέσα στον χώρο των επιχειρήσεων της οικονομίας με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι αυτοματισμοί πρέπει να έρθουν να αγκαλιάσουν το οικονομικό, τους οικονομολόγους διότι χωρίς αυτούς διότι ένας οικονομολόγος δεν μπορεί χωρίς τον αναλυτή να προχωρήσει ούτε ο αναλυτής χωρίς τον οικονομολόγο και φυσικά τώρα στο χορό έχει μπει και η ιατρική.
AW: Άρα ουσιαστικά ο οικονομολόγος…
Τσαντζαλής: Άρα λοιπόν στον χορό μπαίνει και αυτό το τρίτο. Δηλαδή αυτό το τριγωνάκι είναι αυτό που καθοδηγεί πρωτίστως τα πράγματα.
AW: Τις οικονομίες. Τα πράγματα μάλλον σωστό, σωστό.
Τσαντζαλής: Λοιπόν δεν έχουμε τίποτα με τις άλλες επιστήμες αλλά τώρα λέμε πόσο αναγκαίο είναι και γιατί είναι αναγκαίο. Αλλά από την άλλη μεριά παλαιότερα ήταν το χειρόγραφο σύστημα τώρα όμως πώς να δουλέψει κανείς χειρόγραφα όταν πρέπει όλα να γίνονται μέσω διαδικτύου.
AW: Τελειώνει το χειρόγραφο δηλαδή οριστικά? Πρέπει να ξέρει κανείς το χειρόγραφο?
Τσαντζαλής: Πρέπει να το γνωρίζει κανείς το χειρόγραφο για να καταλάβει τι γίνεται με την μηχανογράφηση διότι όλα αυτά δεν ήρθαν να μας μάθουν ήρθαν να μας εξυπηρετήσουν μας δίνουν ταχύτητα, μας δίνουν ακρίβεια ετσι?
AW: Σωστά, σωστά
Τσαντζαλής: Γιατι το λογιστικο επαγγελμα ειναι προσοδοφόρο..
AW: Άρα είναι προσοδοφόρο αρκετά.
Τσαντζαλής: Βεβαίως! Εφόσον είσαι όμως…
AW: Σοβαρός! Ναι.
Τσαντζαλής: Σχετικά με την εκπαίδευση λογιστών δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι το 20% των λογιστών είναι σωστοί το 80% δεν είνΙ εντάξει γιατί νομίζουν ότι από το πανεπιστήμιο μπορούν να ανταποκριθούν στην αγορά. Δεν γίνεται. Το Harvard να έχεις τελειώσει αν δεν ξέρεις να βγάζεις το ΦΠΑ.. Αυτές όλες τις πληροφορίες τις μαθαίνουν οι μαθητές από την εκπαίδευση λογιστών.
AW: Σωστά, σωστά.
Τσαντζαλής: Γυρίζουμε λοιπόν στο θέμα. Κάποτε ο πιο μικρός επαγγελματίας αυτός που πουλάει ξηρούς καρπούς έξω σε κάποιο σημείο η καλαμπόκι δεν χρειάζονταν τον λογιστή τώρα όμως τον χρειάζεται. Δηλαδή και ο πιο μικρός επαγγελματίας χρειάζεται λογιστή τώρα. Πόσο μάλλον μεγάλες επιχειρήσεις. Άρα λοιπόν το πλεονέκτημα είναι οτι οι απαιτήσεις μεγαλώνουν λόγω ότι ανεβαίνει η επιστήμη της πληροφορικής και άρα απαιτούνται πιο εξειδικευμένες γνώσεις.
AW: Η λογιστική πια γινεται πανελλήνια δηλαδη καθε λογιστης μπορει να παρει πελάτες απο ολη την Ελλάδα.
Τσαντζαλής: Ναι βεβαίως! Μέσω της πληροφορικής βεβαίως.
AW: Μέσω της πληροφορικής μπορεί δηλαδή να πάρει…Άρα ο καθένας μπορεί να είναι λογιστής στην Αθήνα και αν έχει πελάτες στην Κοζάνη στην Λαμία ή στην Κρήτη.
Τσαντζαλής: Εφόσον υπάρχει online και γνωρίζει..
AW: Αφού είναι online σύνδεση όλα πια. Είναι ανοιχτό το πεδίο.
Τσαντζαλής: Λοιπόν είπαμε το παν είναι η γνώση. Το παν είναι η πραγματικη γνώση. Εμείς με αυτό το κριτήριο δημιουργήσαμε τα σεμινάρια λογιστικής μας. Δεν είναι τυχαίο που ξανα και για το 2021 βραβευτήκαμε ως τα καλυτερα σεμιναρια λογιστικής. Εδω και 32 χρόνια δημιουργούμε λογιστές. Με γνώση. Λοιπόν για να επιστρέψουμε στο ερώτημα. Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι έχει σταθερό εισόδημα. Όταν θα έχει ένα γραφείο. Διότι πας στον γιατρό όταν πονάς, πας στον μηχανικό όταν χτίζεις , πας στον δικηγόρο όταν έχεις μία υπόθεση. Ενώ στον λογιστή για τα οικονομικά. Λοιπόν πολλοί λογιστές έχουν πελάτες 30 χρόνια 40. Αυτό έχει μεγάλη σημασία.
AW: Σωστά.
Τσαντζαλής: Με το λογιστικό επάγγελμα δημιουργείς ένα οικονομικό μελλοντικό πλάνο για την ζωή σου το οποίο δεν μπορείς να το κάνεις σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα ή έστω σε ελάχιστα. Και λές ας πούμε εγώ έχω ένα Χ εισόδημα και μπορώ να πάρω ένα δάνειο και να το αποπληρώνω με άνεση. Και να φύγει ένας πελάτης από την μέση δεν πέφτεις στην ανεργία. Κατάλαβες τι γίνεται? Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση λογιστών.
AW: Άρα είναι ένα επάγγελμα με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που είπατε του μέλλοντος.Η λογιστική είναι ένα επάγγελμα του μέλλοντος.
Τσαντζαλής: Έχει λοιπόν την αναγνώριση.
AW: Πολύ ωραίο αυτό.
Τσαντζαλής: Είναι μεγάλη υπόθεση είναι να δίνεις σωστές συμβουλές για την πορεία μιας επιχείρησης από την οποία ζούν άνθρωποι. Είναι θέση ευθύνης. Καταλαβαίνεις τωρα? Μιλάμε για σοβαρούς οικονομολόγους και ανθρώπους οι οποίοι είναι της αγοράς ετσι? Υπάρχει λοιπόν αυτή η αναγνώριση που ο άλλος σε αφουγκράζεται. Τον φυσικό δεν τον αφουγκράζεται κανένας, τον χημικό, τον φιλόλογο παρά μόνο όταν θέλει τα παιδιά του να κάνουν ιδιαίτερα. Τον φοροτεχνικό όμως όλοι τον αφουγκράζονται.
AW: Με τά τα σεμινάρια λογιστικής σας οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν αυτήν την γνώση που είπατε και να είναι έτοιμοι να μπούν στην λογιστική αγορά ή να είναι μόνο βοηθοί? Ο στόχος δηλαδή του σεμιναρίου είναι να είναι βοηθός λογιστή ή να μπορεί να ξεκινήσει δικό του?
Τσαντζαλής: Αυτός που τελειώνει από αυτό το ολοκληρωμένο σεμινάριο λογιστικής θα χρησιμοποιήσει στην αγορά είναι ένα 10% διότι στο συγκεκριμένο σεμινάριο γίνεται όλο το κύκλωμα από το τιμολόγιο μέχρι το κλείσιμο τα πάντα και ολοκληρωμένο φοροτεχνικό. Με αποτέλεσμα όταν θα αλλάξει η θα πάει σε σε άλλη εταιρεία ή όταν έχει γραφείο και θα έχει έναν άλλον πελάτη να ξέρει να το αντιμετωπίζει. Γιαυτό τον λόγο η σωστή εκπαίδευση λογιστών είναι αρκετά σημαντική.
Να μην έρθει και μπεί σε καλούπια όπως κάνουν σε μεγάλες εταιρείες 20 χρόνια ας πούμε. Το κατάλαβες? Δηλαδή το μείζον δεν είναι να έχω δουλειά το μείζον είναι να έχω καλές γνώσεις αλλά σε πολλά αντικείμενα. Διότι παράδειγμα δουλεύει κάποιος σε μία μόνιμη εταιρεία η εταιρεία αυτή φεύγει και πάει στην Βουλγαρία που ο συντελεστής φορολογίας είναι 10% από Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα είναι Αθήνα-Λαμία. Όταν εδώ είναι 24% και εκεί είναι 10% γιατί να μην φύγει? Βγαίνουν λοιπόν εκτός αγοράς ικανοί συνάδελφοι. Όταν λοιπόν του λες να σας στείλω σε μία εταιρεία πρακτορείο ταξιδίων ας πούμε μία νόμιμη εταιρεία. Αλλά εκεί είναι το 35 παράγραφος δηλαδή τα πακέτα. Έχεις ασχοληθεί ποτέ με τα πακέτα? Σου λέει δεν ξέρω. Τον στέλνεις σε μία άλλη εταιρεία που πουλάει αυτοκίνητα με το 36α ειδικά καθεστώτα. Σου λέει δεν ξέρω. Δηλαδή τι γνωρίζει? Γνωρίζει μόνο αυτό που έκανε 15-20 χρόνια. Ενώ εδώ π.χ όταν μιλάμε για φπα θα δεί όλες τις περιπτώσεις όλο τον νόμο. Κρατάει για παράδειγμα ο φπα 6 μήνες. Αυτά όλα που χρειάζονται μαθαίνουν από την εκπαίδευση λογιστών.
Τσαντζαλής:Οχι μονο τα σεμινάρια λογιστικής μας βγάζουν έτοιμους λογιστές αλλά έτοιμοι για τον ανταγωνισμο στην αγορά. Είναι πρακτικά, μακράς διαρκείας, εγω προσωπικά τα αποκαλώ μεταπτυχιακό στη λογιστική. Αυτό έχει λοιπόν σαν αποτέλεσμα μία καλή εκπαίδευση λογιστών.
AW: Βραβευτήκαν άλλωστε και το 2021 ως τα καλύτερα σεμιναρια λογιστικής.
Τσαντζαλής: Ο έπαινος είναι τα 30 χρόνια καλά λόγια απο τους χιλιάδες λογιστές μαθητές μου. Τίποτε άλλο.
5 Σχόλια